Generalstreik i Brasil mot historisk upopulær høyrepresident – vil oppheve 8-timersdagen

Brasil korrupsjonssiktede president, Michel Temer.

I morgen streiker Brasil mot den ikke-valgte presidentens planer om rasering av arbeidsloven og velferdsstaten. 4 % av befolkningen mener regjeringen gjør en god jobb.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Joakim Møllersen

I Brasils første generalstreik på 31 år vil landets arbeidere protestere mot høyreregjeringas angrep på arbeideres rettigheter og velferdsstaten. Morgendagens streik er ventet å lamme kollektivtrafikken i hele landet samt flere flyplasser, stoppe store deler av industrien, stenge av flere av landets store motorveier, ta vaskepersonell ut av jobb og gjøre at offentlig sektor i landet stenges midlertidig.

Tidligere i dag ble arbeidsreformen stemt gjennom i Representantenes hus, men avhenger ennå av godkjenning fra Senatet. Den valgte presidenten Dilma Rousseff blei avsatt i august i fjor. Opposisjonen forsøkte uten hell å knytte henne til en korrupsjonssak, men felte presidenten på en budsjettformalitet.

LES OGSÅ: Kriser, kupp og korrupsjon i Brasil

Vil frarøve arbeiderne sine rettigheter
Den sittende presidenten, Michel Temer, er tiltalt for korrupsjon i likhet med store deler av regjeringa hans. Dilma Rousseff mener at hun har blitt utsatt for et kupp da budsjettformaliteten hun blei felt for lenge har vært standard prosedyre. Rousseff hevder at hele kuppregjeringa er en eneste stort angrep på den organiserte arbeiderbevegelsen i Brasil, samt en operasjon for å dekke over sin egen korrupsjon som er under opprulling i det brasilianske rettssystemet.

Den avsatte presidenten Dilma Rousseff.

Blant kravene til demonstranter siden Rousseff blei kastet har vært utlysning av nytt valg slik at den korrupsjonssiktede Temer kan fjernes. På grunn av siktelsen kan ikke Temer stille som presidentkandidat.

— Logikken er å frarøve arbeiderne sine rettigheter i arbeidsreformen. Etter å ha fullført dette skitne arbeidet de har blitt satt til, hva er det de vil? Innføre en fullstendig deregulering av arbeidsmarkedet i Brasil, sa den avsatte presidenten Dilma Rousseff til La Tuerka tidligere i år.

LES OGSÅ: Macrigentina — når høyresida vinner makt i Latin-Amerika

Historisk upopulær
Noen av punktene i den nye arbeidsloven gjør at arbeidskontrakter ikke lenger kan bli ulovlige da «det avtalte går over det lovgitte», arbeidere som klager over arbeidsgiveren vil ikke lenger få rettslig assistanse fra staten, 8-timersdagen oppheves, i tillegg heves pensjonsalderen. Ny arbeidsuke blir på 48 timer med inntil 12 timers arbeidsdag.

Regjeringen til Michel Temer er historisk upopulær. 4 % synes den gjør en god jobb og 75 % av de spurte mener den gjør en dårlig jobb. 92 % av de spurte mener Brasil er på vei i feil retning. Finansminister Henrique Meirelles mener imidlertid det gjør at de kan få gjennomført mange ambisiøse planer da de ikke har noe å tape.

Dilma Rousseffs popularitet sank i forbindelse med en krise i den brasilianske økonomien, noe som gjorde at opposisjonen så sitt snitt til å få henne avsatt. Krisa har imidlertid forverret seg ytterligere etter maktskiftet. Arbeidsløsheten har steget med 1,5 prosentpoeng og kombinert med fjerning av velferdsgoder har miseren i den fattige delen av befolkninga økt.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned