USA til angrep mot syrisk flybase: Vil fjerne Assad

Foto: Gage Skidmore

I natt gikk USA til angrep på en syrisk flybase og har dermed åpent gått til krigshandlinger mot Syria for første gang. USAs utenriksminister sier de har satt i gang tiltak for å fjerne Assad. Den norske regjeringa stiller seg bak Donald Trump.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Joakim Møllersen

Noen timer etter midnatt gikk USA til angrep på en syrisk militærflyplass med raketter skutt fra marinefartøy. Offisielle syriske kilder melder at mennesker har blitt drept, men har vært sparsommelig med detaljer.

Fra amerikansk hold har man begrunnet bombingen med et kjemisk angrep mot Khan Sheikun nordvest i Syria, tidligere denne uka. President Donald Trump har fortalt at han så på Assad med nye øyne etter angrepet som er anslått å ha tatt livet av opp mot 90 mennesker. I en tale holdt tidligere i dag fortalte han at «selv vakre barn» hadde blitt drept og at USA måtte gå til angrep begrunnet i rikets (USAs) sikkerhet. Han ba også om guds klokskap for å finne en løsning på krigen og avsluttet talen med å velsigne USA og verden i guds navn.

LES OGSÅ: «America First»: Trump invaderer Syria

Fjerning av Assad og norsk støtte
USAs utenriksminister, Rex Tillerson, fortalte i går at USA har startet arbeidet for å danne en internasjonal koalisjon for å fjerne den syriske diktatoren Bashar al Assad, fra sin posisjon som landets øverste leder. Det er en kuvending fra bare forrige uke da pressesekretær Sean Spicer sa at Assads posisjon som landets øverste leder var «en politisk realitet som vi må akseptere».

— Fra norsk side har vi forståelse for at det ble reagert etter det grusomme angrepet tidligere i uka, sier Norges utenriksminister, Børge Brende.

Også Tyrkias autoritære leder, Recep Tayyip Erdogan, har stilt seg bak USA krigshandling mot det syriske militæret, det samme gjelder den konservative regjeringa i Storbritannia.

Russlands president, Vladimir Putin, har fordømt angrepet som et brudd på internasjonal lov da det må regnes som et angrep mot en selvstendig nasjon. Fra den amerikanske kongressen har det kommet krav om en godkjenning fra deres side før ytterligere krigshandlinger mot Syria kan iverksettes.

I sin valgkamp brukte Donald Trump mye tid på å fortelle at USA ikke burde gå inn i land for å skifte ut regjeringer, noe flere tolket som en mer isolasjonistisk utenrikspolitikk med færre intervensjoner. Samtidig lovte han å knuse den jihadistiske terror- og militsgruppa Islamsk Stat (IS), samt å øke militærbudsjettet kraftig. Spesielt NATOs krigføring mot Libya, hvor landets diktator Muammar Gaddafi ble styrtet og drept, ble kritisert i krasse ordelag og brukt mot Demokratenes kandidat, Hillary Clinton. Nå ser det imidlertid ut til at USA under Trumps ledelse nedgraderer kampen mot IS og heller ser Assad som førsteprioritet i utenrikspolitikken.

LES OGSÅ: Donald Trump søker nærere relasjoner til Saudi-Arabia for å bekjempe terrorisme

På lag med Saudi-Arabia
I sin korte tid i presidentstolen har Trump troppet opp den amerikanske krigføringen både i Jemen og Syria, har knyttet enda tettere band til regimene i både Saudi-Arabia og Egypt og gjenåpnet for våpensalg til det islamistiske diktaturet i Bahrain.

Saudi-Arabia er det landet som står for den tyngste støtten i krigen mot den syriske sentralregjeringa. De har sendt våpen- og pengestøtte til islamistiske militser i en årrekke. Det samme har USA, Storbritannia og Frankrike i tillegg til Qatar og Bahrain. Norge driver militærtrening av soldater, men regjeringa nekter å fortelle hvilke militser det er Norge støtter.

Saudi-Arabia er verdens største våpeneksportør og kjøper først og fremst fra USA. Også Norge selger militært utstyr til oljediktaturet og Børge Brende har vært på besøk hos den saudiske kongefamilien to ganger under sin tid som utenriksminister. Også tidligere olje- og energiminister Tord Lien (FrP) har vært besøk hos det saudiske regimet.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

1 kommentar på USA til angrep mot syrisk flybase: Vil fjerne Assad

 1. Trumps bombing av Syria kan føre til at krigen i Syria eskalerer til veldig farlige nivåer.

  Selv om Trumps bombing skulle føre til at det blir slutt på bruk av kjemiske våpen i Syria, så blir det ikke av den grunn slutt på grusomhetene i krigen. Krigen bare fortsetter med uforminsket styrke.

  Det finnes en viss mulighet for at både Trump og Putin kan ha bedrevet dobbeltspill i denne sak(iflg spekulasjoner på internett). Men kommer det et lignende nytt angrep fra USA kan det skje russisk motangrep feks ved USA-raketter skytes ned av russisk anti-missil system i Syria eller enda farligere ved at Russland angriper USAs krigsskip som utførte disse missil angrep. Russland kan eventuelt også gå til det skritt å stoppe forsyningen av gass til NATO-land i Europa.

  Iran føler seg truet av krigen i Syria. Iflg teorien om ondskapens-akse (fremsatt av Bush jr) kan både Syria og Iran regne med å bli utsatt for regime endring slik det skjedde i Irak og Libya. Det samme kan også skje med Russland. Flere tusen russiske jihadister kriger for tiden sammen med IS i Midt-Østen, en dag vil disse krigere returnere til Russland og fortsette krigen der. Krigen i Syria er en selvforsvarskrig både for Iran og Russland. Krigen kan også involvere Kina.

  For Russland og Iran går den røde linje i Syria:
  “From now on we will respond with force to any aggressor or any breach of red lines from whoever it is and America knows our ability to respond well.”
  http://nymag.com/daily/intelligencer/2017/04/russia-and-iran-say-u-s-crossed-red-line-in-syria.html

Kommentarfeltet er lukket.