Lederen av Eurogruppen sier kriserammede EU-land sløste penger på sprit og damer

Finansminister i Nederland og president i Europgruppa, Jeroen Dijsselbloem.

Uttalelsen til Nederlands finansminster Jeroen Dijsselbloem vekker harme. - Som sosialdemokrat mener jeg solidaritet er ekstremt viktig, kontrer han.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Joakim Møllersen

Jeroen Dijsselbloem har siden han fikk stillingen som president av Eurogruppen — EUs samling for finansministre som er en del av valutasamarbeidet — vært en av de mest fremtredende talspersonene for fortsatte budsjettkutt i kriserammede europeiske land. Politikken som EU har tvunget på de gjeldstyngede landene har inkludert lavere minstelønn, fullstendig rasering av velferdstjenester, slutt på sentrale lønnsforhandlinger og salg av offentlig eiendom til utenlandske kapitalister. Politikken har ført til vedvarende økonomisk krise, sosial nød og eksepsjonelt høy arbeidsløshet.

Nå har den nederlandske finansministeren, ifølge El País, kommet med et utspill som har satt sinnene i kok i Sør-Europa:

Pakten i eurosonen baserer seg på tillit. Mens eurokrisen har pågått har eurolandene i nord vist sin solidaritet med landene i krise. Som sosialdemokrat mener jeg solidaritet er ekstremt viktig. Men den kommer også med forpliktelser. Jeg kan ikke bruke alle pengene mine på sprit og damer og deretter be om hjelp. Dette prinsippet gjelder på personlig, lokalt, nasjonalt og europeisk nivå.

LES OGSÅ: IMF håper på 12 % arbeidløshet i Hellas i 2040 — høyrepolitikken har spilt falitt

Sterke reaksjoner
Reaksjonene lot ikke vente på seg i gårsdagens sesjon i EU-parlamentet. Gianni Pitella fra Partito Democratico er leder for den sosialdemokratiske fløyen i EU-parlamentet og stiller spørsmål ved Dijsselbloems sosialdemokratiske sinnelag:

— Det er ikke første gangen Dijsselbloem utrykker meninger om politikk og økonomi som er åpent motstridende til de som den sosialistiske familien har.

Flere andre beskyldte Dijsselbloem for arroganse ba ham vurdere sin stilling. Spanias økonomiminister, Luis de Guindos fra det konservative Partido Popular, var imidlertid mer tilgivende:

— Jeg er sikker på at Dijsselbloem angrer sine ord, sa de Guindos. «Hvis han angrer seg vistes det ikke i EU-parlamentet», skriver El País.

LES OGSÅ: Krisepolitikk uten krise: De blåblå gir Norge politikken som har ført Hellas ut i uføre

Høyrepolitikk med katastroferesultater
Jeroen Dijsselbloem har nylig avluttet en av de verste valgkampene i moderne historie for et europeisk sosialdemokratisk parti. Etter at partiet har sittet i regjering sammen med det liberalkonservative PPV har de gått fra 24,8 prosent til 5,7 prosent av stemmene, og mistet 29 av de 38 plassene de hadde i det nederlandske parlamentet. Det er lite som tyder på at Dijsselbloem får beholde jobben sin som sjef over de nederlandske statsfinansene.

— Dere må forstå at hvis dere vil opprettholde politisk støtte og den fra folket i EU for solidaritet må dere også snakke om hvilke forpliktelser og hvilken innsats som må bli gjort av alle for å opprettholde den solidariteten. Det er slik solidaritet bør fungere og vil fungere, sa han til sitt forsvar, ifølge Financial Times.

Nesten alle pengene som har blitt lånt til de kriserammede landene Hellas, Spania, Portugal og Irland har blitt brukt til å betale ned gjeld. De såkalte redningspakkene til kriserammede land har slik reddet europeiske storbanker fra konkurs mens mottakerne av lånene har blitt sittende fast i økonomisk og sosial misere. EU har seinere kjøpt mesteparten av gjelda de europeiske bankene hadde utestående til kriserammede land slik at gjeldsforpliktelsene nå er til EU, ikke private banker.

Både Spania, Portugal og Irland hadde lavere statsgjeld enn gjennomsnittet i EU da finanskrisa slo inn, men etter press fra EU valgte politikerne i landene å ta opp store lån for å redde egne banker. Å la dem gå konkurs eller å nasjonalisere dem, slik Norge gjorde med DnB i bankkrisa på begynnelsen av 1990-tallet, ble knapt diskutert.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

2 kommentarer på Lederen av Eurogruppen sier kriserammede EU-land sløste penger på sprit og damer

 1. Det kan se ut som det har dukket opp en ny variant av Hollandsk syke ifbm valgkampen i Nederland.

  • Hva mener du egentlig her?
   Ordene fra den avbildede politikeren var uklare i en sammenheng og ble etter min mening tolket feil av andre.
   Drikken er vin i Italia og i Spania og i Portugal. Og den drikken har folk vennet seg til i flere år. Så forferdelig dyrt er det ikke med vin i Italia og i Spania og i Portugal. Kvinner vil alltid ha en del utgifter til gardiner og duker og blonder og kjoler og frisyrer.

   Politikeren sa helt tydelig jeg. Jeg sa han. Sitat : Jeg kan ikke bruke alle pengene mine på sprit og damer og deretter be om hjelp. Dette prinsippet gjelder på personlig, lokalt, nasjonalt og europeisk nivå.
   Politikeren valgte ord som passer i Nederland, men som også lett kan bli mistolket i land med stor gjeld. Og det var en feil i denne situasjonen selv om han sa jeg.
   Kaos-preik og kaotisk valg av ord er etter min mening helt som alle kan vente det i kaos-EU. Bare en ny tabbe. Reaksjonen på ordene er et annet kaos.
   Løsningen er selvfølgelig å rette oppmerksomheten mot løsninger.
   Men hvor er det mulig å komme med løsninger slik kaos-EU er nå.
   Kaoset i kaos-EU hindrer også at løsninger kommer opp og fram. Og da griper mange til nasjonalisme som en desperat løsning fordi det finnes nasjonalistiske følelser.
   Følelser og øsing. Underholdningsindustri og reklameindustri som vil ha følelser mest av alt for å tjene penger på det på en kynisk måte.

Kommentarfeltet er lukket.