Belgisk by erklærer seg som TTIP-fri sone – går i fotsporene til over hundre andre

Foto: Arcadius

Kommunestyret i St. Gilles i Belgia har vedtatt en resolusjon om at de er en sone utenfor TTIP-markedet. Politikerne i byen er spesielt bekymret for muligheten bedrifter vil ha til å saksøke myndigheter om TTIP-avtalen går gjennom.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Den belgiske byen St. Gilles utenfor Brussel har vedtatt at den er en sone unntatt TTIP-avtalen som USA og EU forhandler om. Over hundre andre europeiske byer har erklært det samme. Vedtaket kommer før EU-kommisjonen skal fortsette sine forhandlinger om den omstridte avtalen for handel, investeringer, patenter med mer, bare et steinkast unna byens rådhus mandag 13. juli.

LES OGSÅ: Syriza-ledet Hellas vil nedlegge veto mot TTIP

Ikke gjeldende
En av politikerne som stemte gjennom forslaget har ingen problemer med å innrømme at vedtaket er av symbolsk art, skriver EUObserver. Dette blir også bekreftet når nyhetsnettstedet konfererer mer juridiske eksperter.

Det liberalistiske partiet i byen avsto fra å stemme da de mente forslaget var latterlig siden de ikke kunne få noen juridiske konsekvenser. En representant for Det grønne partiet sier seg enig gitt at resolusjonen hadde skjedd kun i St. Gilles, men han poengterer at 50 andre kommuner har gjennomført lignende avstemninger med samme resultat og at dette sender signaler til sentrale politikere.

— Vår frykt … er at enhver inngripen fra myndighetene kan bli utfordret på grunnlag av den innvirkning det vil ha på markedsadgangen og profittmulighetene til bedrifter, kommenterte den sosialistiske byrådsrepresentanten, Christophe Soil, med henvisning til muligheten selskaper vil ha til å saksøke stater gjennom en såkalt investorrett.

LES OGSÅ: Storpolitiske skremselspropaganda

Hemmelig avtale
St. Gilles og andre belgiske byer er ikke alene om å ha reservert seg symbolsk mot TTIP. I slutten av forrige måned ble også Edinburgh med i klubben og de følger byer som Newcastle, Oxford og Glascow.

Forhandlingene mellom EU og USA har vært hemmelige og det samme er innholdet i avtale som ennå ikke er ferdigforhandlet. Det meste man vet om forslagsteksten er fra lekkasjer WikiLeaks har publisert. Kritikere mener avtalen vil føre til mindre demokrati i form av tettere og hemmelig samarbeid mellom næringsliv og myndigheter uten offentlig innsyn eller deltakelse av sivile organisasjoner, i tilleg til løsere standarder for miljøsikkerhet og helsekrav for produkter.

 

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

4 kommentarer på Belgisk by erklærer seg som TTIP-fri sone – går i fotsporene til over hundre andre

 1. Burde ikke disse byer også erklære seg som TISA-frie områder?
  TISA er fokusert inn mot bla kommunale tjenester.
  http://www.attac.no/stott-attac/
  http://www.attac.no/2015/04/20/hoyre-om-uten-angrefrist/

 2. AvatarGunnar Hagen // 2015-07-15 kl 05:47 //

  Hvorfor har Norge en JA regjering når folket sier NEI.
  VIKTIG og ta dem på kornet, finn dine favoritt argumenter hær :
  https://www.facebook.com/pages/Norge-og-Transatlantic-Trade-and-Investment-Partnership-TTIP/1592913970943447?ref=hl

Kommentarfeltet er lukket.