To omkommet i norskfinansiert flyktningleir i Hellas

Fra flyktningleiren Moria, 9. januar. Foto: Knut Bry

En mann ble funnet død i den delvis norskfinansierte mottaksleiren Moria på Lesvos i dag. Han er den andre omkomne på kort tid.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Guri Waalen Borch

Det er den greske nettavisa ekathimerini.com som melder om dødsfallene.

En 46 år gammel syrer ble funnet død i teltet sitt lørdag morgen. Noen dager før døde en 22 år gammel egypter. Dødsfallene har fremhevet de dårlige forholdene flyktninger lever under på de greske øyene, særlig under de nåværende kalde værforholdene, skriver avisa.

LES OGSÅ: Hvorfor holdes det ikke krisemøter?

Whatsapp-melding fra en bekjent av Knut Bry i Moria-leiren, lørdag 28. januar.

Radikal Portal har nylig publisert bilder av forholdene i Moria. Fotograf Knut Bry dokumenterte de elendige forholdene da han var inne i leiren den 9. januar. Siden leiren er delvis norskfinansiert, er det naturlig å spørre hva slags press Norge legger bak finansieringen. Verken statsminister Erna Solberg eller noen andre representanter fra norske myndigheter hadde anledning til å komme i studio da Urix på Nrk tok kontakt i forbindelse med at også Urix viste Brys bilder i sin sending den 12. januar.

Fotograf Knut Bry har kontakt med en av beboerne i Moria. Han får stadige tilbakemeldinger om ulevelige forhold i leiren. Blant annet at de gråter av påkjenningen det kalde været gir dem når de ikke har oppvarming i teltene.

Innvandringsminister Sylvi Listhaug uttalte til Dagbladet under sitt besøk i Moria i fjor vår at norske myndigheter «vil bidra med det vi kan for å gjøre situasjonen bedre, og jobbe for å få på plass oppussingen her raskere».

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

5 kommentarer på To omkommet i norskfinansiert flyktningleir i Hellas

 1. Det er jo ganske ille at når norske myndigheter snakker om å hjelpe flyktningene feks i nærområdene, så gjør ikke norske myndigheter det de sier at de skal gjøre. Det er noe som heter: ute av syne – ute av sinn. Man kan ha mistanke om at visse politiske grupperinger tenker på en slik kynisk måte. Det kan være et retorisk knep å si at man skal hjelpe i nærområdene slik at hele flyktningesaken i praksis forsvinner ut av den offentlige samtale.

  • Anna Dahlberg i Expressen:
   «UNHCR lyckades under förra året skrapa ihop 30 miljarder kronor i donationer från världens länder. Det kan jämföras med de svenska kostnaderna för migration, etablering och kompensation till kommunerna som uppgick till runt 75 miljarder kronor samma år. FN hade alltså inte ens hälften av den svenska budgeten för sin uppgift att hjälpa världens 65 miljoner människor på flykt. Det väcker onekligen intressanta moraliska funderingar.»

   Sverige brukte altså 75 milliarder på bosetting av noen hundre tusen flyktninger i Sverige i fjor. Samtidig så klarer FN bare å skrape sammen 30 milliarder i donasjoner fra alle verdens land til de resterende 65 millioner flyktningene i verden. Det sier noe om den moralske bristen og galskapen i systemet som det fungerer i dag. Disse ufattelige summene som vestlige land inkludert Norge og Sverige bruker på å bosette noen få prosent av verdens flyktninger burde heller bli brukt i nærområdene slik at disse kunne leve under mye bedre forhold enn i dag.

   I stedet så lokkes mennesker over Middelhavet hvor flere enn noen gang tidligere drukner.

   • George Soros med fler vil vel si noe slikt som at mottak og bosetting av flyktninger vil kunne gi en økonomisk vektsimpuls til det land som gjør dette (boliger skal bygges og mange flyktninger kommer tross alt ut i arbeid, dette gir ringvirkninger og øker landets BNP). Økonomien i Sverige går jo for tiden ganske bra. Men diskusjonen går selvfølgelig på om dette bare er en midlertidig vektsimpuls som vil avta etter hvert og som på sikt eventuelt kan bli negativ.

    • Det er jeg uenig i. Da kunne man liksågodt ansette noen til å grave grøfter. Neste dag kunne man ansatt noen andre til å fylle igjen grøftene. Isolert sett ville dette øke BNP og redusere arbeidsleidgheten, men sløsing med ressurser er det.

     Man må bruke pengene der man får mest igjen for det.
     Det er bedre å redde mange enn noen få!

     Hvilken levestandard slike leire skal ha er en annen og viktig diskusjon.

 2. Kan vi ikke bare sende alle til Norge, vi har mye plass.

Kommentarfeltet er lukket.