Chelsea Manning benådet av Obama

Varsleren som gjorde USAs krigsforbrytelser i Irak og Afghanistan kjent for hele verden slipper fri.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Joakim Møllersen

Helt mot slutten av sine åtte år i presidentstolen i USA benåder fredsprisvinner Barack Obama den kjente varsleren Chelsea Manning (tidligere Bradley Manning). Manning er dømt til 35 års fengsel og kan slippes fri 17. mai ifølge NBC News. Den puertorikanske selvstendighetsforkjemperen Oscar López Rivera benådes også.

LES OGSÅ: NATOs kriger har skapt terrortrusselen og flyktningkrisa

Etter at Chelsea Manning ble fengslet og seinere dømt i en militærdomstol har hun blitt utsatt for tortur i form av frarøving av søvn, soning uten klær og ekstrem isolasjon. Manning har forsøkt å ta sitt eget liv flere ganger. Varsleren har sittet i fengsel siden 2010 etter at hun sendte 700.000 dokumenter til Wikileaks, deriblant en video som viser hvordan amerikanske soldater skyter og dreper flere personer fra et helikopter. To barn ble såret og to journalister drept. Antallet drepte variere fra 12 til 18. Etter at all bevegelse i området hadde opphørt spøkte soldatene om de drepte (se video under).

Lekkasjene inkluderte over 250.000 dokumenter fra kommunikasjon tilknyttet amerikanske ambassader verden over, kjent som Cablegate. Disse opplysningene har kastet nytt lys over USAs rolle i internasjonale relasjoner. I tillegg kom drøyt 450.000 loggføringer fra krigshandlinger i Irak og Afghanistan. Mesteparten av dette ble publisert av Wikileaks og regnes som det definitive gjennombruddet for organisasjonen.

LES OGSÅ: Slipp Assange fri!

Barack Obama var utsatt for et kraftig press for å benåde Manning fra både politikere, organisasjoner og aktivister.  Edward Snowden, som selv er etterlyst av amerikanske myndigheter, ba nylig om Mannings løslatelse, også over å få sin egen status normalisert.

López Rivera og Manning er to blant 200 som ble benådet eller fikk straffen kuttet. Totalt 1385 personer nytt godt av dette i Obamas presidentperiode, flere enn under noen annen president i USAs historie.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned