320.000 demonstrerte mot TTIP og CETA

Foto: Mehr Demokratie

Lørdag var det igjen store demonstrasjoner i Tyskland mot TTIP og CETA. Også i Østerrike var det protester mot avtalene mange mener vil svekke demokrati, miljøvernlovgivning og arbeideres rettigheter.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Kristian Larsen Bredal

«CETA og TTIP truer miljø og forbrukersikkerheten til millioner av mennersker i Europa og Nord Amerika. Disse avtalene vil svekke lover for matsikkerhet, miljøforskrifter, bankreguleringer og underminere nasjonalstatenes suverenitet». Det sier Jennifer Morgan, daglig leder i Greenpeace International til avisen The Guardian, om avtalene som er underforhandling mellom EU og henholdsvis Canada og USA. Greenpeace er bare én av et bredt spekter av organisasjoner som tok initiativ til lørdagens demonstrasjoner. Attac Tyskland, melder at 320.000 mennesker deltok  i følgende byer: 70.000 i Berlin, 65.000 i Hamburg, 55.000 i Köln, 50.000 i Frankfurt am Main, 15.000 i Leipzig, 40.000 i Stuttgart og 25.000 i München. I tillegg melder Attac Østerrike at 15.000 mennesker demonstrerte i Wien, 7000 i Linz og 3000 i Salzburg.

LES OGSÅ: Irene vil ha folkeavstemning om TTIP

Mostand øker med kunnskap
Motstanden mot såkalte frihandelsavtaler har økt kraftig etter hvert som det er blitt kjent hva de innebærer. I en spørreundersøkelse gjennomført av den tyske allmennkringkasteren ARD i mai, sa 70% av de spurte at avtalene har flere negative konsekvenser enn positive, opp fra 55% året før. I demonstrasjonene lørdag var et bredt spekter av den tyske befolkingen representert. «Jeg føler at dette er en trussel mot vår måte å leve på» sier den 51 år gamle salgsassistenten Anna Berger til avisen DW. «Vi vil bli oversvømmet med billige produkter fra hele verden. Vi vil ikke være i stand til å konkurrere. Våre egne bønder og småbedriftseiere vil gå konkurs. Og sannheten er at jeg ikke trenger billige epler fra Sør-Afrika. Jeg vil heller ha epler fra dette området.»

Demonstrasjonene kom like etter at Sigmar Gabriel, Tysklands visekansler, økonomi- og energiminister, og formannen i det tyske sosialdemokratiske partiet (SPD) var i Canada for å diskutere CETA med Justin Trudeau. Den nyvalgte statsministeren, karakterisert som Canadas svar på Obama, har klart å få arbeidet med handelsavtalen mellom Canada og EU på skinner igjen, etter at forhandlingene hadde stoppet opp. Gabriels samtaler med Trudeau ble gjennomført i forbindelse med konferansen Global Progress 2016, der også Arbeiderpartiets Jonas Gahr Støre var profilert deltaker.

LES OGSÅ: Motstand mot EØS, TISA og TTIP som arbeiderkamp

TTIP i krise, CETA i oktober
Sigmar Gabriel fikk mye oppmerksomhet for uttalelser nylig om at TTIP i praksis var havarert. I stedet setter Gabriel nå alle kluter til for å CETA underskrevet og mandag vil 200 delegater fra SPD møtes i Wolfsburg for å stemme over avtalen som allerede har grønt lys fra partiledelsen. Deretter vil europeiske handelsministre møtes i Bratislava 23. september for å diskutere hvilke deler av CETA som kan implementeres uten godkjenning fra EUs nasjonale forsamlinger. Selve avtalen skal etter planen signeres på et felles møte mellom Canada og EU i Brussel den 27.oktober.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned