Unge ledere fra Alnaskolen møtte SIAN med storsinn og roser på Furuset

SIAN på Furuset.
Foto: Guri Waalen Borch

Lørdag hadde Stopp islamiseringen av Norge stand på Furuset. De ble møtt av minst ti ganger så mange mennesker - de fleste deltakere i en stille og fredelig motdemonstrasjon.

Nyhet
Om Nyhet (718 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på [email protected]

Av Guri Waalen Borch (bilder og tekst)

Da Radikal Portal kom til Furuset Senter rett etter kl 13 hadde en allerede ganske stor mengde mennesker samlet seg ved bussholdeplassen foran senteret, i god avstand til Stopp Islamiseringen av Norges (SIAN) stand. Plassen foran standen var tom — SIAN hadde ingen ivrige tilhørere. Ved bussholdeplassen stod folk med ryggen til og ballonger i været.

Snur ryggen mot SIAN på Furuset

Foto: Guri Waalen Borch.

Det lød humring og litt latter etter hvert som SIANs representanter tok til mikrofonen. Flere og flere samlet seg nå på plassen foran dem. Også Nye SOS Rasisme hadde mobilisert til motdemonstrasjon: “Ingen rasister i våre gater! Ingen rasister i våre gater!”

En gruppe ungdommer iført blå jakker med påskriften «Alnaskolen» på ryggen gikk plutselig fram og delte ut roser til SIAN-tilhengerne. Noen av rosene ble mottatt, andre ikke. De uvelkomne rosene ble lagt på podiet foran dem.

LES OGSÅ: Fra SIANs facebooksider: — AUFs valgkomité bør henrettes

Reaksjonen fra SIAN
Ungdommene ble fra mikrofonen spurt om de ville ta imot et skriv om menneskerettigheter.

Dette skrivet hadde nærmest blitt påtvunget Radikal Portals utsendte rett før, og inneholder en rekke ekstreme påstander om islam. SIANs taler svarte selv på sitt eget spørsmål:

— Nei, det vil dere vel ikke, for dere er muslimer, og menneskerettigheter finnes ikke i islam.

Senere ble ungdommene referert til av en annen SIAN-taler som Ahmadiyya-muslimer, noe Vepsen.no har omtalt her.

Unge ledere
Radikal Portal snakket med noen av ungdommene fra Alnaskolen. Mats og Tobias kunne fortelle at Alnaskolen er et lederutviklingsprogram. Ledertalentene som får være med i programmet skal være gode ambassadører for Furuset. SIANs representant hadde nettopp omtalt dem alle som muslimer. Mats og Tobias kunne avkrefte påstanden.

Foto: Guri Waalen Borch.

Mats og Tobias. Foto: Guri Waalen Borch.

— Dere er ikke muslimer, dere?

— Nei, det er vi ikke.

Mellom 15 og 20 unge ledere hadde møtt fram, etter initiativ fra delprosjektleder Sahra Jaber og prosjektkoordinator Rune Gjelberg.

Ungdommene hadde imidlertid selv funnet fram til hvordan de ville markere seg- og kommet fram til at de ville dele ut roser og slik vise at på Furuset ønskes alle velkommen. Under selve markeringen skulle de stå i bakgrunnen og passe på, være gode eksempler og tre inn ved eventuelle uroligheter. De unge lederne er tilknyttet Furuset idrettsforening i et prosjekt som har oppstått i samarbeid med Groruddalssatsingen. De tilhører lokalmiljøet i Groruddalen, kjenner mange barn og ungdommer i området, og har dermed en betydningsfull rolle.

Ungdommene, representanter for mangfoldet på Furuset, gikk altså fram og møtte SIAN med storsinn og roser. Liv Bentsen Nesje, mora til Tobias, sa hun trodde SIAN, på sin side, hadde kommet akkurat til Furuset med det formål å provosere.

Sarah Jaber og Rune Gjelberg. Foto: Guri Waalen Borch.

Sahra Jaber og Rune Gjelberg.
Foto: Guri Waalen Borch.

Stemmene fra SIAN-standen var hele tida høye og inntrengende. Tenåringen Mervan, i køen på Narvesen, hadde å følgende å si:

— De snakker bare luft.

Vende ryggen til eller si imot?
Furuset ligger i bydel Alna. Nestleder i Alna bydelsutvalg, Monique Nyberget Hiller (Ap), hadde også møtt opp, som ordensvakt.  

—  Aller helst skulle jeg ønske SIAN ikke ble vist noen oppmerksomhet denne dagen, for det er jo nettopp det de ønsker. Da jeg var liten fikk jeg høre at jeg bare skulle vende det døve øret til, men det var ikke alltid like lett. Urettferdigheten i det som ble sagt eller gjort kunne få frem det verste i meg. Hvordan kan vi la være å si imot den type usannheter som SIAN sprer? Også jeg kjenner et sterkt behov for å møte opp og markere min motstand mot SIAN. Men hvordan vi som enkeltmennesker og lokalsamfunn velger å møte dem er helt essensielt. Jeg tenker ikke å møte dem med hverken raseri, hat eller tårer — det finnes det ingen grunn til. Og det ville bare bidra til å skape det bildet de ønsker å vise av oss. Det er ikke oss.

Monique Nyberget Hiller Ap). Foto: Guri Waalen Borch.

Monique Nyberget Hiller (Ap).
Foto: Guri Waalen Borch.

Flere lokalpolitikere hadde funnet veien til Furuset, blant annet to personligheter fra SVs lokallag i bydel Alna. Ingunn Gjerstad, som også er vara på Stortinget, stilte i likhet med Hiller som ordensvakt. 

Ivar Johansen, bystyremedlem, møtte for å stå med ryggen til. Også lokalpolitikere fra andre bydeler stilte opp, som Ali Mirahmadi fra Rødt i bydel Gamle Oslo.

De fleste vendte ryggen til
Førsteamanuensis ved Høgskolen i Oslo og Akershus, Lars Gule, var en av de mange andre tilstedeværende under markeringen på Furuset. Mest for å observere, ifølge ham selv. Han syntes det var interessant at SIAN kun hadde klart å mobilisere 17 personer, kanskje opptil 20.

Ali Miramadi (Rødt) står vakt foran demonstrantene. Foto: Guri Waalen Borch.

Ali Mirahmadi (Rødt) står vakt foran demonstrantene.
Foto: Guri Waalen Borch.

— De har aldri klart å få med seg flere- det sier sitt, uttalte han.

— De fleste som er her, har kommet for å vende ryggen til på fredelig vis.

Han mente imidlertid det var uheldig at politiet lot gruppen som etter hvert ropte og skrek rett foran standen til SIAN få slippe til med ropert så tett på.

Lars Gule. Foto: Guri Waalen Borch.

Lars Gule. Foto: Guri Waalen Borch.

— Disse ødelegger dessuten for den fredelige aksjonen. Dersom det har en effekt at folk står og roper og skriker, vil det være større sympati for SIAN.

— Flere har sagt at SIAN er ute etter å provosere. Hva tror du om det?

— Ja, det er helt klart.

Initiativtakeren
Initiativtakeren til Snu ryggen til-arrangementet, Rolf Erik Johansen, var svært godt fornøyd med ballongfolkets aksjon. Han har bodd i dette området i mesteparten av sitt voksne liv. Han har også vært lokalpolitisk aktiv i bydelen, blant annet åtte år som «bydelsordfører» for SV, og kjenner området godt.

— Hvordan ser du på at Nye SOS Rasisme har valgt en litt annen aksjonsform enn dere?

— Det setter jeg svært liten pris på. Den aggressive måten de opptrer på skremmer bort vanlige folk fra slike markeringer, og ødelegger det arbeidet vi gjør for å vise at Groruddalen er et trygt sted preget av folkeskikk, romslighet og toleranse. Man bygger ikke gode flerkulturelle lokalsamfunn ved å vise fingeren til folk, skrike og hoie og ignorere politiets pålegg og instrukser. Det gjør man bare gjennom systematisk forebyggende arbeid, samarbeid, respekt og dialog. Gjengen fra SOS Rasisme og Tjen folket var ikke stor, men det eneste de gjorde var å ødelegge. Og de er slett ikke på parti med lokalbefolkningen.

— Jeg syns fremmøtet til vår aksjon er bra. Vi lykkes med det vi hadde planlagt, å vise at lokalbefolkningen tar sterk avstand fra SIANs hatretorikk og stigmatisering av minoritetsbefolkningen. De som bor på Furuset og i Groruddalen har stor stedsidentitet, og er stolte av lokalsamfunnet sitt. Dette er et godt sted å bo. Derfor reagerer innbyggerne med indignasjon når SIAN transporterer inn aksjonister fra hele landet for å fortelle folk hvor ille de har det her. Jeg syns jo også det er sjokkerende å høre voksne folk fra SIAN rope ut fra talerstolen at Furuset er et «muslimhøl». Det er utrolig nedsettende og respektløst.

— Morsomt at de valgte akkurat Furuset
Moeiz, en av de unge lederne i Alnaskolen, syntes det var morsomt at SIAN hadde valgt seg ut nettopp Furuset. Han mener også at det handlet om å ville provosere.

– Hva syns dere om at det er to ulike grupperinger her, to ulike måter å demonstrere mot SIAN? spør Radikal Portal. Moeiz mener det er forståelig. Begge gruppene bruker ytringsfriheten sin.

— Men flamme mot flamme funker ikke alltid, legger han til.  

14111856_10154211231766620_1321748421_n

Moeiz og Jessica.

Jessica, også ung leder i Alnaskolen, er enig.

– Egentlig er det tre grupperinger her. Det er også mange som står her, som ikke tilhører noen av de to andre grupperingene. Vi burde ha kommet så langt at vi ikke måtte si noe tilbake. Egentlig hadde det vært best om ingen kom.

Stempla?
— Hva tenker dere om at dere som gikk fram og delte ut roser blir framstilt av SIAN først som muslimer, så som ahmadiyya-muslimer alle sammen? Det er en del faktafeil her?

— Hva er ahmadiyya? Spør Jessica. — Altså, jeg er ingenting (journ. anm. ingen spesiell religion). Jeg tenker, «welcome everyone». Jeg liker ikke å stemple folk på grunn av måten folk ser ut eller hvordan de er kledd, det er personligheten som teller. Dette minner meg om Lindebergrevyen 2014. Den het «Stempla». Den handler om ungdommer som blir stempla på grunn av hudfarge, hva vi går med. Det er bare tull, de kan ikke vite noe om oss.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

Diskusjon

DEBATTREGLER:

  • - Respekter dine meddebattanter og utøv normal folkeskikk
  • - Vær saklig og hold deg til tema
  • - Ta ballen – ikke spilleren!

Vi fjerner innlegg som er diskriminerende, hetsende og usaklige, spam og identiske kommentarer.