Omran – debatten som havnet i  grøfta

Foto: Skjermdump fra AMC på YouTube.

Konspirasjonsteorier, sverting, krigshissing, bagatellisering av både ekstremhøyre og krigshandlinger. Debatten rundt bildet av et barn i sjokk har vært begredelig.

anonym
Om anonym (35 artikler)
Denne skribenten har, i samråd med Radikal Portal, valgt å være anonym.

For tiden sirkulerer bildet av Omran, 5-åringen som overlevde bomberegnet i Aleppo på Facebook, og det har nådd riksmediene. Hans ti år gamle bror overlevde dessverre ikke, det samme gjelder flere hundre andre sivile.

I diskusjonen i etterkant har det dukket opp en rekke innspill. Jeg vil gjerne benytte sjansen til å ta avstand fra fire ting ved dagens diskusjon. Først to sider som er i strupen på hverandre:

– Kari Jaquesson som avskriver bildet av Omran som perfekt for bruk i propagandaen, og som tegner opp konspirasjonsteorier ved hjelp av ytterst tvilsomme kilder. Dette er problematisk på flere måter, både fordi resultatet er en bagatellisering av en faktisk flyktningsituasjon, legitimering av tvilsomme nettsider og tvilsomme konspirasjonsteorier.

LES OGSÅ: Grove og urimelige beskyldninger om jødehat mot Kari Jaquesson

– Facebooksiden Rasjonalitet kobler Jaquesson til Fjordman fordi de begge sprer konspirasjonsteorier. Det er null kobling mellom Fjordman sine muslimfobiske konspirasjonssider og de påstandene Jaquesson fremmer og dette er kun bruk av guilt by association for å gi inntrykk av at hun er langt mer ekstrem enn hun er. Samtidig bidrar denne metoden fra Rasjonalitet til å bagatellisere Fjordman sine rasistiske konspirasjonsteorier og hatpropaganda. Ironien er at rasjonalitet sin til tider useriøse kritikk av muslimer og innvandrere gjør at de har mer til felles med Fjordman enn det Jaquesson har, uten at noen har vært så kjipe at de har brukt denne koblingen for å sverte Rasjonalitet.

– Bruken av dette bildet til krigshissing. Skal vi nevne eksemplene? Afghanistan, Irak, Libya. Har vestlig intervensjon og invasjon ført til noen forbedring der? Når vi vurderer at land med så mye på rullebladet sitt som USA og Frankrike skal gå inn og fjerne de som er med makta, må vi se på hvem som tar over i maktvakuumet som oppstår. I Libya ga vi makta til noen som var langt verre enn Gadaffi, nemlig Daesh (IS) og forskjellige krigsklaner. Det er borgerkrig og et arnested for terrorisme. Sivilbefolkningen har det absolutt ikke bedre.

LES OGSÅ: Stopp den jævla kriginga — så enkel er løsninga flyktningkatastrofen

La oss snakke om Irak. Saddam var en jævel, han gasset titusener av kurdere med gass han hadde fått fra vesten. Er det noen som vil påstå at Daesh er bedre? Hvem har lyst til å si at dagens udemokratiske og undertrykkende Irak-regjering med sine forfølgelser av minoriteter er vellykket?

Afghanistan, der Taliban og «vår» quislingregjering konkurrerer om å være mest reaksjonær, i å hindre kvinners rettigheter, i å gjøre det usikkert. Der det ikke engang er trygt i Kabul, og der Taliban holder på å ta over makta igjen!

Hvem kommer til å ta over i Syria? Kurderne er ikke interessert i å styre Syria. Daesh? Eller diverse små opprørsgrupper som ikke klarer å samarbeide seg imellom og som gjerne samarbeider med det tredje alternativet, nemlig Nusra/Al Qaida? Det blir jævlig åkke som hvem som vinner. Vi risikerer dessuten en krig med Russland, som vi initierer. Det er ikke Brexit som truer verden med en tredje verdenskrig, det er vestlig krigshissing i Syria.

– Den manglende bruken av dette bildet til å oppfordre til solidaritet med det syriske folk gjennom mer nødhjelp, mer penger til hjelpeorganisasjoner og til bistand. Hvor er alle krava om at vi må bidra mer til å hjelpe ofrene for Assad, IS og Nusrafronten sine herjinger? Hvor er massebevegelsen som sier, “se her, her er de vi nekter å ta imot, her er de som blir bombet ihjel om ikke vi åpner våre grenser”? Hvor er initiativene for å sette partene i Syria rundt et bord og lage et kompromiss som alle sider kan leve med? En kritikk av hvordan vi i vesten motarbeider slike fredssamtaler?

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned