Her skyter den israelske soldaten en fredelig palestiner i hodet – til latter og jubel

Like før skuddet avfyres. Stillbilde fra privat video.

En video som viser snikmordet på en palestiner i Gaza, skutt fra Israel, skaper sinne i Palestina. Drapet kommer dagen etter at Israels utenriksminister hevdet at det ikke fantes noen uskyldige i Gaza.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Joakim Møllersen

En video som viser drapet på en fredelig palestinsk mann, skutt av en israelsk snikskytter, begynte å sirkulere i går. I videoen hører man en samtale mellom flere på hebraisk med skytteren, kameramannen og en som gir ordre om å gjennomføre snikmordet.

Først blei det antatt at videoen stammer fra demonstrasjonene de to siste fredagene hvor israelske styrker har skutt inn i palestinske områder fra Israel og drept 30 mennesker som deltok i demonstrasjonene. Massedrapene av forsvarsløse mennesker som bevegde seg rundt i sitt eget land har av flere blitt kalt for en massakre.

LES OGSÅ: Palestinakomiteen én av 20 på Israels svarteliste — sammen med vinner av Nobels fredspris

Den arabiske representanten i det israelske parlamentet, Ayman Odeh, fordømte handlingen. «Lykkerop etter å ha tatt livet av noen og det som ser ut som en henrettelse av en som ikke truet noen», skriver han på Twitter ifølge Times of Israel. Videoen ser ut til å være filmet gjennom en kikkert eller et sikte.

På søndag avfeide Israels forsvarsminister, Avigdor Lieberman, all kritikk med at det ikke finnes noen uskyldige på i Gaza.

— Det finnes ingen uskyldige folk på Gazastripa. Alle er koblet til Hamas, alle får lønn fra Hamas, og alle aktivistene som prøver å utfordre oss og bryte grensebarrierene er aktivister fra Hamas’ militære fløy, sa han.

Lieberman presenterte ingen beviser.

Den israelske hæren sier at de undersøker saken, men betviler på at hendelsen er fra protestene. De mener drapet kan ha funnet sted tidligere grunnet værforholdene og manglende røyk på videoen.

Videoer fra protestene har vist at israelske styrker har skutt folk i ryggen samt en som blei rammet av en israelsk kule mans han satt på bakken og ba til gud.

LES OGSÅ: 16-åringen som fikk verdens øyne opp for Israels forfølgelse av palestinske barn

I Norge har Erna Solberg sagt at drapsforsøket på en russisk eks-agent og hans datter er verre enn drapene Israel har begått mot fredelige demonstranter på palestinske områder. Utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide har bedt begge sider «bidra til å roe ned situasjonen», men har understreket at det er uakseptabelt å skyte med skarpt mot demonstranter.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

2 kommentarer på Her skyter den israelske soldaten en fredelig palestiner i hodet – til latter og jubel

    • Det stemmer. Mannen ble skutt i beinet – med overlegg – fra skarpskytteren. Dette skjedde etter lang observasjon av ham. Han ble antatt å være en av lederne for forsøket med å ødelegge sikkerhetsgjerdet. videoen viser en kort del av en to-timers lang demonstrasjon. Det ble gitt verbale advarsler og soldatene avfyrte varselsskudd i forsøk på å spre demonstrantene. Da ingen ting av dette gav resultater ble et enkelt skudd avfyrt mot personen som de mistenker har organisert og ledet demonstrasjonen.

Kommentarfeltet er lukket.