26. juni – dagen for det endelige bruddet med diktaturarven i Spania?

Fv. Alberto Garzón (Izquierda Unida), Pablo Inglesias (Podemos). FOTO: Podemos

Med seier for venstresida kan nyvalget i Spania bli det store steget i demokratisk retning folket har ventet på i 40 år.

Sonia Muñoz Llort
About Sonia Muñoz Llort (15 Articles)
Sonia Muñoz Llort er spesialpedagog i spesialisthelsetjenesten og opptatt av menneskerettigheter og politikk.

Det er nå klart at det blir en ny runde med valg i Spania den 26. juni, da de større partiene ikke har greid å komme til enighet med de mindre partiene om en ny regjering etter forrige valg 20. desember.

Denne uka kom den overraskende nyheten om at to partier fra venstrefløyen, Podemos – med alle sine små regionale partier, som blant annet En Comú Podem (Catalunya) og Compromís (Valencia) – og Izquierda Unida (Samlet Venstre) har dannet en koalisjon.  Dette for å styrke muligheten for et flertall sammen med PSOE (Sosialistisk partiet).

Målet med alliansen er å kunne gi befolkningen et solid alternativ til de konservative kreftene som har herjet i Spania siden slutten av diktaturet i 1975.

LES OGSÅ: 40 år med åpne sår – Franco er død, men straffefriheten fortsetter

En ny vri før valget
I deres felles dokument «50 steg for å styre sammen», baserer de seg på alle punktene partiene har til felles sammen med noen kompromisser. Felles vil de kjempe for å avvikle økonomiske kutt påtvunget av EU, renasjonalisere offfentlige tjenester, bekjempe en korrupsjon som gjennomsyrer hele det politiske, økonomiske og juridisk systemet, i tillegg til å gjenoppbygge økonomien.

Dette er klart store oppgaver som krever tydelige tiltak. Lokalt ser vi at lederne av små partier som En Comú Podem i Barcelona, med Ada Colau som ordfører, har satset på åpenhet, mer direkte påvirkning fra innbyggere i politikken og tilbakeføring av tjenester til det offentlige, for å sikre god livskvalitet for alle innbyggere. Dette samsvarer med linjen ordføreren i Madrid, Manuela Carmena, har kjørt siden hun begynte i stillingen sin.

Selv om en allianse fra den – som konservative krefter kaller det – «radikale venstreside» kan virke lovende, gjenstår mye å se fram til valget. Det er uansett et historisk gjenvalg, og vi kan håpe at den spanske befolkningen fortsetter å stille krav til sine folkevalgte uansett hvilken blokk de hører til, og at den økende tendensen til å ønske dype og demokratiske endringer i politikken får sitt endelig gjennomslag.

Vi har hatt 40 år for å tråkke demokratiske stier siden Franco døde, mange år med krevende øvelser som befolkningen har fått svi for i hverdagen. I år kan være det endelige steget mot et reelt folkestyrt demokrati i Spania.

LES OGSÅ: En antidemonstrasjonslov vedtatt i Spania for å frata oss rettssikkerheten 

Et utappet demokratisk potensial
Kollektivet «Anticapitalistas» – Antikapitalistene – den kritiske fløyen av Podemos, stiller ytterligere krav for å kunne benytte det historiske øyeblikket ved nyvalget.

De gjør venstrepartiene oppmerksomme på at det finnes mange innbyggere som ikke er aktive deltakere i partiene men som likevel er klare til å bidra med praktiske samfunnsendringer. Anticapitalistas oppfordrer til å benytte et potensielt flertall i valget for å begynne reformene som prioriterer menneskerettighetene framfor økonomisk profitt og kutt.

Valgkampanjen kan bli hard, og vi kan vente tøff og misvisende ordbruk når partiene søker å delegitimere sine motstandere, men til syvende og sist må målet ved alliansen være å sette i gang politiske endringer som gjenspeiles i sosiale forbedringer; som å nasjonalisere bankene og strømleverandørene, gjennomføre arbeidsreformer og forby utkastelser og frie oppsigelser, i tillegg til å sette inn tiltak mot vold mot kvinner; stoppe den økologiske krisa; og øke investeringer i offentlige tjenester som helsevesenet, utdanningssystemet og arbeidsskapning.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

Diskusjon

DEBATTREGLER:

  • - Respekter dine meddebattanter og utøv normal folkeskikk
  • - Vær saklig og hold deg til tema
  • - Ta ballen – ikke spilleren!

Vi fjerner innlegg som er diskriminerende, hetsende og usaklige, spam og identiske kommentarer.

1 Comment on 26. juni – dagen for det endelige bruddet med diktaturarven i Spania?

  1. KåBe // at // Reply

    Det blir veldig spennende å følge dette videre!

Leave a comment

Your email address will not be published.


*