Catalonias president siktet etter folkeavstemning om løsrivelse

Foto: Convergència i Unió

Presidenten i den spanske regionen Catalonia er av spanske myndigheter siktet for manglende samarbeidsvilje, maktmisbruk og misbruk av offentlige midler etter folkeavstemningen om løsrivelsen av Catalonia fra Spania.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Christian Boger

Catalonernes president Artur Mas har lenge ivret for at Catalonia skal løsrive seg fra resten av Spania og hadde håpet av folkeavstemningen som fant sted 9. november skulle bli et stort steg på veien mot katalansk selvstyre. Drømmen gikk ikke i oppfyllelse da den spanske grunlovsdomstolen har kjent folkeavstemningen ugyldig. Nå har spanske myndigheter tatt ut siktelse mot Mas på flere punkter.

— Dette er ikke en politisk siktelse. Følger man ikke loven og misbruker sin posisjon må en være klar over at reaksjonene kan bli strenge, uttaler Spanias visestatsminister Soraya Saenz de Santamaria ifølge The Guardian.

Et viktig punkt i tiltalen hevder at Mas planla, organiserte og utførte folkeavstemningen til tross for at grunnlovsdomstolen hadde bestemt at den var i strid med den spanske grunnloven.

Øker avstanden til Spania
President Mas selv er både skuffet og opprørt over siktelsen og reaksjonene fra Madrid.

— Ikke bare er det merkelig men det er også meget skuffende at når en vil nekte å la folket si sin mening gjennom en folkeavstemning, sier Mas.

Han får støtte av sin visepresident Joanna Ortega som mener reaksjonene fra regjeringen i Madrid bare er med på å øke avstanden mellom Catalonia og resten av Spania.

— Når en ser at 80 prosent av de som stemte i folkeavstemningen valgte å si ja til løsrivelse fra Spania er dette bare med på å øke avstanden mellom oss og myndighetene, understreker hun.

Stort ja-flertall
Folkeavstemningen den 9. november, som ikke fikk noen reell innflytelse grunnet den spanske grunnlovsdomstolens avgjørelse om at den var ulovlig, viste at det er et overveldende flertall i Catalonia for løsrivelse fra Spania. Endelige tall fra opptellingen viser at 80,7 prosent av de som hadde stemt sa ja til løsrivelse fra Spania.

— Selv om folkeavstemningen til slutt bare ble symbolsk ga dette oss en muligheht til å vise at vi virkelig ønsker løsrivelse fra resten av landet, sier løsrivelsesforkjemper Felipe Alcade Rodriguez til avisa.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

1 kommentar på Catalonias president siktet etter folkeavstemning om løsrivelse

  1. AvatarRadikalisator // 2014-12-06 kl 23:50 //

    Ja til uavhengighet for Catalonia! Og Skottland! Og Novorossia! Og Norge – vi må komme oss ut av NATO og EU/EØS!

Kommentarfeltet er lukket.