Valg gir endringer Spania: Ytre venstre-koalisjoner med ordfører i de tre største byene

Foto: Ricardo Patiño

Los Indignados inntar politikken for alvor. Med ordførerposter i de tre største byene har den nye venstresida med bakgrunn fra protestbevegelsen for alvor gjort seg gjeldende i Spania.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Joakim Møllersen

— Kast oss ut hvis vi ikke gjør det vi har sagt vi skal gjøre.

Beskjeden var klar fra Barcelonas nye ordfører (alcalde), Ada Colau. Inntil nylig var hun husokkupant og lederskikkelse i en bevegelse for folk som truet med utkastelse fra hjemmene sine, men i går ble hun innsatt som den første kvinnelige ordføreren i Spania nest største by og Catalonias hovedstad.

I over en time talte hun foran en sal pakket full av politikere og aktivister. Hun lovet gjennomsiktighet, kamp for feminisme, for miljøet, for rettferdige lønninger, mot TTIP og for demokrati. Colau leder koalisjonen Barcelona en comú hvor blant annet det nye partiet Podemos inngår.

LES OGSÅ: Den spanske sensasjonen Podemos – og hvordan skrive politisk pamflett

«Fyrstinnen mot kommunisten»
I Spania hovedstad og største by er det også klart for maktskifte. Under valgkampen presenterte The Guardian valget som «Grevinne mot kommunist i kamp om å bli ordfører i madrid». Det konservative Partido Popular, med røtter tilbake til Francos diktatur, hadde styrt byen i 24 år da det ble klart at Manuela Carmena blir byens valgte leder. Carmena er pensjonert dommer og tidligere medlem av kommunistpartiet. Hun ble valgt inn på venstrekoalisjonen Ahora Madrids liste.

I sin valgkamp fikk Marcena støtte av det som nå har blitt hennes kollega fra Barcelona i tillegg til «verdens fattigste president», den avgåtte uruguayanske statslederen José Mujica. Marcena satte søkelyset på den økonomisk og sosialt delte byen, kampen mot korupsjon.

Podemos startet for nesten ett og et halvt år siden og har siden det hatt en eventyrlig vekst. Venstresidepartiet skiller seg i retorikk og hovedsaker fra tradisjonelle venstresidepartier i Spania og Europa. Det sprang ut fra protestbevegelsen i Spania, sentrert rundt Los Indignados, mot kuttpolitikken som har bidratt til en arbeidsløshet på 25 %, titusenvis av hjemløse, masseemigrasjon og en eksplosjon i sosiale forskjeller. Podemos er del av Ahora Madrid og høyresidas kandidat, Esperanza Aguirre, sparte ikke på kruttet i sin beskrivelse av bevegelsen.

— Hvis Podemos blir det største partiet i generalvalget i Spania vil det bli den siste gangen vi stemmer fritt, langet hun ut.

Aguirre representerer selv regjeringspartiet som tidligere i år stemte gjennom en lov som blant annet vil gjøre det ulovlig å filme politibetjenter og kan gi bøter på opptil 5,2 millioner kroner for ikke-godkjente demonstrasjoner utenfor kongressen.

LES OGSÅ: Ny antidemonstrasjonslov vedtatt i Spania: — En plan for å frata oss rettssikkerheten

Økososialister og nasjonalister i Valencia
Også i Spanias tredje største by, Valencia, vant en venstrekoalisjon. Diverse lokale partier med økososialistisk og nasjonalistisk valensiansk bakgrunn slo seg sammen og fratok Partido Popular sitt 20 år gamle hegemoni.

Avisa El Público skriver at venstreside i Spania tok styringa i 27 provinshovedsteder, deriblant ti av de tolv mest befolkede. Partido Popular mistet 2,5 millioner stemmer på landsbasis og fikk kun 18 provinshovedstedet. Det sosialdemokratiske PSOE fikk brorparten av de ordførerene venstresida vant. Lokale koalisjoner på ytre venstre vant i Madrid, Zaragoza, Valencia og Barcelona; Podemos vant ordføreren i Cádiz; og det tradisjonelle sosialistpartiet i Spania, Izquierda Unida, vant i Zamora.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned