Kjære alle dere som står i veien når kvinner som meg kjemper for våre rettigheter

Du kritiserer meg for ikke å ha håret i en hestehale - er ikke det bedre enn å behandle kvinner på en elendig måte?

Iqra Aftab
Om Iqra Aftab (1 artikler)
Iqra Aftab er 18 år og går på Nannestad videregående skole. Hun blogger på https://namingmyvoice.wordpress.com/.

Kjære alle dere som står i veien når kvinner som meg kjemper for våre rettigheter,

Du hater meg bare fordi jeg sier hva jeg mener. Du synes at jeg ikke burde snakke om islam når jeg ikke har en hijab på hodet og dessuten bruker «vestlige» klær. Du mener at det ikke sømmer seg for ei jente som meg å reise 3 timer hver dag, for jenter bør helst ikke bevege seg noe særlig utenfor sitt eget hjem. Det spiller ingen rolle at de bare ønsker å oppnå noe i sine liv. Du mener at muslimske jenter ikke burde være i avisen. Du vil at vi skal holde kjeft. Du truer oss. Du vil låse oss inne i et «glasshus» for alltid slik at du kan kontrollere oss. Beklager. Nei, jeg beklager ikke, men jeg kan ikke slutte å le!

LES OGSÅ: En feminisme også for vaskehjelpen

Du kritiserer meg fordi jeg har på meg et skjørt – men hva med truslene som din egen datter mottar fra deg? Du kritiserer meg for ikke å ha håret i en hestehale – er ikke det bedre enn å behandle kvinner på en elendig måte? Du mener jeg snakker for mye – er det virkelig verre enn å slå sin egen kone? Er det akseptabelt at du forsøker å kontrollere absolutt alt i din datters liv? Er det greit å ikke la henne snakke med gutter? Er det OK å slå henne bare fordi hun møtte blikket ditt? Er det virkelig det din religion lærer deg? Du mener at jeg ødelegger islams navn og familien min sitt rykte – hva med at du dreper datteren din og forlater den døde kroppen hennes på et bortgjemt sted, bare fordi hun forelsket seg i en gutt du ikke kunne akseptere?

Det er det jeg mener er skamfullt. Så vet du hva? Neste gang du ser meg vil jeg ha på meg bukser, og du vil kunne se håret mitt. Jeg vil svare deg tilbake hvis du sier noe frekt til meg. Og en dag vil du se ansiktet mitt i avisen igjen. Der vil jeg fortelle hvordan folk som deg oppfører seg.

For dere kan ikke stoppe meg.

Teksten ble først publisert på engelsk på Iqra Aftabs blogg

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

9 kommentarer på Kjære alle dere som står i veien når kvinner som meg kjemper for våre rettigheter

 1. Flott tekst! Jeg observerte måpende senest for et par dager siden et søskenpar (bror og søster) på handletur hvor jenta ikledd hijab slavet rundt som en galeislave mens broren gikk rundt og kikket ut i luften. Det var tydelig at hun var hans tjener og måtte gjøre flere tunge løft mens han ikke gjorde en mine til å hjelpe til. Hijaben og kvinnesynet er tydelig vevd sammen. Og det er helt absurd å se hvordan utbredelsen av disse skyter fart på Oslo øst.

  • AvatarJoakim Moellersen // 2016-05-08 kl 19:08 //

   Venstresida har alltid vært mot patriarkalske strukturer og undertrykking basert på disse. Nå er det dessverre en del folk på venstresida som har adoptert liberalistiske verdier og stått for snillhet og veldedighet framfor solidaritet. Men dette må heller sees på som et uttrykk for at venstresida har tatt høyresida opp i seg og slik blitt mindre venstre enn at det er slik venstresida er.

   Kan du din historie vet du at det er venstresida som har kjempet klart hardest mot både religiøs og kjønnsbasert undertrykking både i Norge og verden som helhet. Dette fortsetter den dag i dag.

   • AvatarRune Hansen // 2016-05-08 kl 20:03 //

    Helt enig med deg der. Venstresida har vært knallharde mot den norske kirke. Det er der derfor med undring jeg registrerer at muslimske trossamfunn ikke får samme behandling. Det har som en følge av flere muslimer, kommet flere religiøse pålegg og krav. Disse blir ofte etterlevd, og det går nå i retning av bla kjønnsdelt svømmeundervisning. Sterke krefter i muslimske trossamfunn jobber aktivt for dette. Hvordan mener du vi bør møte dette for å sikre at likestilling fremmes og religion forblir en privatsak i fremtiden?

    Jeg tror vi må begynne med å forby utenlandsk finansiering av trossamfunn, egen statlig utdanning av alle typer predikanter og en gjennomgang av straffenivå for religiøs vold og undertrykking.

    • AvatarJoakim Moellersen // 2016-05-09 kl 14:07 //

     Noe av det aller viktigste jeg tror vi gjør er å ta stemmer som Iqra Aftab alvorlig. Alt for ofte har man latt minoriteter og innvandrere uttale seg kun innenfor de rammene man selv har bestemt. Ofte har man vært mer interessert i å snakke for disse gruppene enn å lytte og la dem bidra på egne premisser. Her har også venstresida syndet.

     Det er en tøff kamp Iqra her tar, men støtter man henne og andre engasjerte blir den enklere og mer effektiv. Det er mange eksempler på folk som har ønsket å utnytte et slikt budskap til sitt eget politiske prosjekt og egen vinning. Det er naturligvis ødeleggende.

     Jeg er ikke så sikker på hvor ofte disse religiøst motiverte kravene du nevner blir etterlevd. Jeg hører stadig vekk anekdoter som blir tilbakevist av et enkelt googlesøk eller en prat med noen ved skolen/arbeidsplassen/lokalmiljøet. Noe av det verste jeg tror vi kan gjøre er å særbehandle islam og muslimer. Hijab-/niqabforbud her og der er en fryktelig dårlig ide. Har noen lyst på et forbud mot å dekke til ansiktet sitt på visse steder og i visse sammenhenger er det forståelig. Vil man forby religiøse symboler på visse arenaer kan også det tas opp.

     Per i dag blir mange minoritetsstemmer som ytrer seg behandlet mer som symboler eller som minoritetsalibier enn som seriøse debattanter. De kjenner selv problemene de beskriver best og har sannsynligvis også gode løsningsforslag. At disse tas seriøst er også noe som trekker andre inn i en seriøs politisk debatt i stedet for ut i marginene mot grupper jeg nevnte over.

   • Bra noen på venstresiden endelig plukker opp hansken som burde vært plukket opp for lengst. Hvis ikke så er tilstanden slik i norge om noen år også:

    http://www.nrk.no/urix/_-kvinner-i-flere-svenske-bydeler-tor-ikke-a-ga-ute-om-kvelden-1.12929688

 2. Modig, bra og velskrevet innlegg!

 3. AvatarUzair Aftab // 2016-05-08 kl 16:02 //

  Min kjære søster
  Før du snakker om sånne ting, burde du undersøke litt om hva du snakker om. Det at du blander islam er helt feil. Har du noen bevis på at islam sier at dette er akseptabelt? Dette er noe som dumme folk har startet mez. Islam sier at å fåfå en jente som barn er det beste som en person kan få. Husker du når du ble født? Faren din ble veldig glad og feiret det med alle. Og se hva du gjør nå? Du tisser på faren din, og sier at han behandler deg dårlig. Han bryr seg om deg, mer enn det han gjør deg.
  Jeg sier dette som en utenfor stående og som broren din

  • AvatarNils Inge Graven // 2016-05-08 kl 16:30 //

   Er det islam eller jenter som undertrykkes som trenger beskyttelse, Uzair? Det føles veldig rart å se at du er mest bekymret for at folk får et dårlig inntrykk av islam, ikke av at jenter utsettes for vold, trusler og drap. Tenk gjerne litt over prioriteringene dine.

  • Vær heller modig og klok og hjelp søsteren din med å være den hun ønsker å være. Ingen mennesker eier andre. Verken fedre eller annen familie.

Kommentarfeltet er lukket.