Flere dør i krig og væpnede konflikter

Foto: Freedom House

Ny statistikk viser at flere blir drept  i krig og væpnede konflikter verden over. Stadig flere blir ofre for militære islamistiske grupper.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Christian Boger

Borgerkriger og væpnede konflikter verden over resulterer i et stadig økende antall drepte på verdensbasis. En ny rapport, fra organisasjonen Project for the Study of the 21st Century (PS21), viser at antallet drepte i verdens konflikter steg med 28 prosent fra 2013 til 2014. Den største økningen i antall drepte så man i konflikten i Nigeria, hvor kampene mellom Boko Haram og myndighetene krevde over tre ganger så mange ofre i 2014 som året før.

— Det å anslå tap av menneskeliv i væpnede konflikter er en svært vanskelig oppgave, men hvis en ser på alle data tilgjengelige for oss er det ingen tvil om at 2014 viste en svært negativ utvikling i forhold til foregående år, sier administrerende direktør i PS21, Peter Apps.

Landene i Midt-Østen dominerer
Statistikken for antall drepte i løpet av fjoråret viser at konfliktene i Midt-Østen stadig krever flest liv. Øverst på lista troer borgerkrigen i Syria, hvor nesten 75.000 ble drept i 2014. Den ‘nye’ og kraftigere borgerkrigen man så i Irak i fjor har ført landet opp på en andreplass på statistikken med drøyt 20.000 døde. Deretter følger Nigeria, Afghanistan og Sør-Sudan.

— Tallene for 2014 viser en tydlig negativ tendens i forhold til hvor mange som blir drept i krig og konflikt verden over. Det er likevel positivt å se at konfliktene finner sted i relativt få land på verdensbasis. Dette er et tegn på at volden faktisk er på vei ned på verdensbasis, understreker Apps,

Islamsk terror krever stadig flere liv
I rapporten slås det fast at en av hovedårsakene til økningen skyldes det faktum at islamske terrorgrupper stadig blir sterkere og mer brutale i sin framferd. Dette har ført til et urovekkende antall drepte i blant annet Nigeria, Syria og Irak.

— Det er tydelig å se at religion, og da gjerne de ekstreme delene av disse,, spiller en stadig økende rolle i antallet drepte i verdens konflikter, sier lederen for Institute for Economics and Peace, Steve Killela.

Han understreker at 64 prosent av alle som har blitt drept i ‘religiøse konflikter’ har blitt drept av et fåtalls terrorgrupper.

— Det er en kjensgjerning at bak disse drapene står de fire gruppene Taliban, IS, Boko Haram og Al-Qaeda. Disse gruppene kjemper mot den vestlige kulturen og alt det den står for og dette er deres store motivasjon.

Store mørketall i Ukraina
En av de nye landene i oversikten er Ukraina. Borgerkrigen i landet har, i følge rapporten, ført til at nærmere 5.000 mennesker mistet livet i kamper i løpet av 2014. Enkelte eksperter mener dog at tallet her kan være svært mye høyere.

— Det er veldig sansynlig at dødstallene i Ukraina er mye høyere enn hva som anslås i denne rapporten og gjennom anslag fra FN, mener seniorforsker Vassily Kashin ved det Moskva-baserte Center for Analysis of Strategies and Technologies (CAST).

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

2 kommentarer på Flere dør i krig og væpnede konflikter

  1. Det som er litt komisk med slik statistikk er at man først i etterkant oppdager hvor ille samtiden er. Hadde man brukte statistikk på denne måten ved feks utvruddet av WW2 så hadde det vel gått noen år før man utifra statistikken ville ha oppdaget at man var i en verdenskrig.

  2. Denne kommentaren trodde jeg at jeg aldri skulle lese på Radikal Portal. Islams hus er i brann som det sies. Muslimer dreper hverandre i hopetall og forfølger kristne og andre anderledestroende i midtøsten som nær utslettes i enkelte områder.

    Allikevel blir man tutet ørene fulle av vestlige politikere om at dette ikke har noe med islam å gjøre. Når den sekteriske volden på mange måter er en blåkopi av hvordan en viss profet agerte.

Kommentarfeltet er lukket.