Expert er skyldig i priskrig – på bekostning av ansattes lønnsvilkår

FOTO: Mikki Inkeroinen

En tariffavtale er å anse som spilleregler i arbeidslivet. Dette er et godt kjent og kjært system som sikrer både arbeidsgivere og arbeidstakere noe å forholde seg til. Dette vil ikke Expert gi sine ansatte.

Katja Kålheim
Om Katja Kålheim (1 artikler)
Styremedlem i Fagforbundet Frisørenes Fagforening, for tiden frikjøpt som Opplæringsansvarlig

Det påstås at ansatte ikke er i stand til å gjøre effektiv nok jobb om de ikke får en resultatorientert lønn. Først og fremst vil jeg minne Expert på at tariffavtalen ikke hindrer bonus og andre tillegg som følge av gode resultater. Det er ikke tariffstridig å betale ekstra. Denne type argumentasjon virker som et dårlig forsøk å skjule det faktum at de ikke synes noe om tariffavtale. Om Expert ikke kjenner til hvordan tariffavtaler i servicenæringen fungerer, er det kanskje på tide å lese gjennom den en gang til.

Er sannheten at dette er et forsøk på å ikke spille med samfunnets regler?

Ikke unikt
I flere næringsområder ser vi forsøk på å unngå tariffavtaler, forsøk på å hindre arbeidstakere i å bruke virkemidler som er nådd gjennom harde kamper over generasjoner. På mange områder er det fremdeles en kamp å oppnå ryddige og likeverdige arbeidsforhold. Handels-, service- og tjenesteytende næring er enda langt unna å oppnå målet.

Neste gang leseren som kunde går til et kjøpesenter, en butikk, et hotell, frisør og så videre, spør gjerne hvilke arbeids- og lønnsvilkår de ansatte har. Vi er kommet et stykke på vei, men er langt fra å nå målet. Målet er å sikre likeverdige vilkår for alle arbeidstakere i Norge, også for de som jobber i serviceyrker.

Les også: Tenk over arbeidsforholdene til de ansatte før du drar kortet

Prestasjonskultur og engangsarbeidere, eller respekt og yrkesstolthet?
Expert går til kamp mot tariffavtalen med argumenter som: «
Det vi ønsker å oppnå er en mer prestasjonsretta kultur i vår virksomhet og det vil gi oss mer fornøyde kunder» (NRK, 30.3.2016). I tillegg sier de at de vil fjerne ulempetilleggene. Dessverre er ikke Experts holdninger enestående – dette kunne også være andre arbeidsgivere – men det vekker oppsikt fra en såpass stor aktør.

Hva sier dette om synet på arbeidstakere? For meg ser det ut som at Expert mener at ansatte er mer produktive kun om de får ekstra betalt for det. Dette er utdatert teori, og Expert burde vite at det ikke stemmer. De ansatte blir ikke late av å ha trygge og gode ansettelsesforhold. Tvert imot gir det stabile og trofaste ansatte: Ansatte de kan satse på og være med å bygge kompetansen til.

Expert bør også vite at mennesker som jobber i denne type yrker har like mye behov for sosial deltagelse i samfunnet som andre. Ugunstig arbeidstid som begrenser sosialt samliv med familie, venner, og demokratisk deltagelse i samfunnet, er et problem også for deres ansatte. Ugunstig arbeidstid skal godtgjøres ekstra.

Men det er kanskje ikke slike ansatte Expert vil ha? Kanskje Expert ikke vil tilby arbeidsplasser til aktive og deltagende familiefolk? Vil de bare kjapt bruke opp noen ungdommer som ikke har lært seg bedre enda? Folk som kan jobbe når Expert vil det, til den lønn Expert vil gi?

Pinlig for Expert
Kamp mot tariffavtaler er ikke god reklame for noen bedrift, og vekker automatisk mange spørsmål. Jeg vil anbefale Expert å vurdere hvilke inntrykk de gir sine ansatte og kunder.

Slik det ser ut nå, kan jeg ikke se meg selv som kunde hos Expert. Der jeg bruker min kundemakt vil jeg vite at de ansatte har trygge og gode vilkår – at de blir ansett som verdige.

Det er ikke «prestasjonsretta kultur», men fornøyde ansatte som gir flere fornøyde kunder. De vil av yrkesstolthet gi den beste service basert på faglige vurderinger – ikke fordi de ellers ikke får betalt lønna sin.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

Diskusjon

DEBATTREGLER:

  • - Respekter dine meddebattanter og utøv normal folkeskikk
  • - Vær saklig og hold deg til tema
  • - Ta ballen – ikke spilleren!

Vi fjerner innlegg som er diskriminerende, hetsende og usaklige, spam og identiske kommentarer.