Oslo Høyre vil ta fra deg påskeferien

Oslo Høyres Eirik Lae Solberg forteller at han vil at butikker skal kunne holde åpent på søndager og helligdager i sentrale Oslo.

Oslo Høyre tjuvstarter valgkampen med et forslag om å ta fra folk ferie på helligdager og søndager for å blidgjøre turister og handelsnæring. Med det sementerer de posisjonen som et arbeiderfiendtlig parti.

Joakim Møllersen
Om Joakim Møllersen (176 artikler)
Joakim Møllersen er redaktør for Radikal Portal.

Alle liker ferie. Det er en pause fra hverdagens stress, et avbrekk fra arbeid og slit, og ei tid for å være med venner og familie. Vel, ikke hvis Oslo Høyre får det som de vil.

En stor del av feriens verdi er nettopp at den er samtidig med andres ferie. Har du barn vil du at dere skal ha fri samtidig. Det gjelder også venner og annen familie. Fridagene har rett og slett mye av sin verdi fordi også andre ikke jobber eller går på skole akkurat samtidig. Skal du reise bort vil du gjerne gjøre det sammen med noen og har barna fri når du ikke har det må du få noen til passe på dem.

LES OGSÅ: Hvorfor er høyresida så underdanig overfor rikingene?

De fleste vil være enig i at samvær med foreldrene er viktig for en god oppvekst. Får Oslo Høyre det som de ønsker vil det bli vanskeligere for mange flere.

«Høyre vil at Oslo skal søke om at Oslo kan bli nasjonalt turiststed innenfor Ring 2. For da kan nemlig butikkene ha åpne på søndager og i helligdager. Og det er bra fordi det er mange turister som kommer til Oslo og de bør ikke møte en stengt by. Og så er det bra for oss som bor her for kan vi ha mulighet til å handle i helgene.»

Eirik Lae Solberg, leder av Høyres bystyregruppe i Oslo

For folk som har fulgt Høyre er det sikkert ikke overraskende at arbeidere ikke nevnes ved et ord når Eirik Lae Solberg forteller velgerne hvor bra det ville vært om butikkene hadde åpent i hovedstaden også på søndager og helligdager. Hvor mange mennesker som vil måtte gå på jobb på når alle andre er fri vet om dette forslaget går gjennom vet jeg ikke. Det er imidlertid langt flere enn bare de som jobber i butikker.

LES OGSÅ: God ferie fra fagbevegelsen

Transportbransjen som frakter til og fra butikkene, vekterne som skal passe på kjøpesentre, bakerne som leverer til dagligvarebransjen, reinholderne som vasker gulvene og mange flere. Jeg regner med det er flere tusen mennesker i en by som Oslo som droppe neste års påskeferie om Høyre får det som de vil. At Lae Solberg ikke nevner arbeidere er ikke bare fordi han representerer næringslivspartiet, men også fordi han forstår at noen vil tape på dette forslaget.

Flaks for meg at jeg ikke jobber i noen av de nevnte bransjene da, tenker du kanskje. Og det er det jo, men det vil ikke si at dette ikke går ut over deg også. Du har sikkert noen du kjenner i slike jobber. Sjansen for å treffe på dem når du har ferie minker betraktelig. Og skulle dette gå gjennom er det vel ingen som tror at Høyre og høyresida kommer til å gi seg med det. Med så mange folk i jobb i helger og på helligdager allerede må kanskje standarden være at man har åpne barnehager i helgene, til jul og påske? Og kan ikke nærmest hvilket som helst sted i Norge erklære seg som et «nasjonalt turiststed»?

Vi kan ende opp med at feriene og fridagenes sosiale funksjon forvitrer. I alle fall for ganske mange.

Bransjene jeg nevnte over har én ting til felles: lave lønninger. Og det er jo noe mange forslag fra Høyre har til felles, at de rammer lavtlønte.


Heldigvis er det slik at folk flest ser ut til å avvise Oslo Høyres forslag. I skrivende stund har 78 prosent stemt nei på deres egen facebookside.

Nå er det ikke lavtlønte arbeidere som er Høyres kjernevelgere, men forhåpentligvis vil slike arbeiderfiendtlige forslag gjøre at folk vil mobilisere mot at Høyre på nytt får makta i Oslo.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned