Døde flyktningbarn og Charlie Hebdos humoristiske karikaturer

Foto: Defend International

Charlie Hebdo mistet all min respekt da de valgte å krenke en tre år gammel gutt som druknet på sin ferd over Middelhavet, i håp om å få et bedre liv.

Rebekka Lossius
Om Rebekka Lossius (3 artikler)
Rebekka Lossius studerer psykologi. Lossius har et sterkt engasjement for Israel/Palestina-konflikten og de konsekvenser okkupasjonen av Palestina har for den palestinske befolkningen.

Bildet av en liten gutt. En liten kropp. Bare tre år gammel. Livløs i strandkanten. Bølgeskvulp dytter den lille menneskekroppen litt lengre opp på stranden, og mange time for sent inn i armene på en redningsmann. Aylan Kurdi. Han var en av de mange tusen båtflyktningene som led en grusom drukningsdød på veien over Middelhavet. Bildet av ham spredte seg som ild i tørt gress gjennom Europa og over hele verden. Det bidro til at vi som bor i trygge, fredelige land ble litt mer åpen i hjertet. Åpen for å ta imot mennesker som overlever ferden over Middelhavet der denne vesle treåringens liv tok slutt.

Misbruk av et barns død
Aylan ble ikke bare et symbol på båtflyktningene. Bildet av ham illustrerte brutaliteten, håpløsheten, fortvilelsen og desperasjonen. Aylan gjorde Europa mer åpen, mer medmenneskelig, mer nestekjærlig. Plutselig forstod vi at det skjer en katastrofe uten sidestykke utenfor våre grenser. En katastrofe som krever at «godhetstyranniet» får herske, slik at flest mulig av menneskene som tar den samme risikoen som Aylan tok, overlever.

Men bildet av Aylan ble misbrukt. Gjentatte ganger av satirebladet Charlie Hebdo. I sin siste utgave har satirebladet karikert det døde lille barnet som en voksen seksualforbryter. Den karikerte seksualforbryteren er heller ikke et menneske, men en apekatt. Ved teksten til bildet kan man lese følgende: «Hva ville lille Aylan blitt som voksen? En overgriper i Tyskland!». Karikaturen kommer i kjølvannet av episoder med seksuell trakassering og overgrep mot unge jenter og kvinner i Stockholm og i Köln. Gjerningsmennene er antatt å være flyktninger fra ikke-vestlige land.

Støtende karikatur
Det er mulig at karikaturen latterliggjør det offentlige ordskiftet, nå som vi glemte den tragiske historien om lille Aylan, og flyktninger blir beskrevet som en trussel mot våre vestlige verdier. Men hvis denne karikaturen skal være sofistikert samfunnskritikk må jeg innrømme at mitt intellekt er for begrenset til å se dens genialitet. Finnes det ikke flere og bedre måter å formidle dette på, enn å bruke en tre år gammel død gutt og karikere ham som en apekatt som forgriper seg på kvinner? Jeg undrer meg hvilke tanker redaksjonen i Charlie Hebdo gjorde seg rundt dette før karikaturen gikk i trykk.

Jeg tror ikke mange innvandringskritiske stemmer vil se karikaturen og tenke seg om. Jeg tror ikke en gang de vil forstå den. Jeg tror til og med at mange høyreekstreme tenker at karikaturen støtter deres syn på innvandrere. Charlie Hebdos usmakelige bruk av motiv har gjort det umulig å treffe den riktige målgruppen. Satiren støter derimot en familie som mistet sin tre år gamle gutt ved drukning i Middelhavet. Den støter flyktninger som går gjennom helvete på jord for å kunne leve trygt sammen med familiene sine. Den støter meg. Og det gjør vondt å se Aylan Kurdi bli brukt på denne måten.

I likhet med Charlie Hebdo er jeg forkjemper for ytringsfrihet. Alle mennesker skal kunne gi uttrykk for meninger, ideer, tanker og følelser. Mennesker skal kunne leve et fritt liv uten å bli møtt, eller truet med vold. Charlie Hebdo har tråkket på mange føtter før. De har krenket politikere, kulturer, religioner og kjente personer, og det får være greit. Men døde flyktningbarn? Charlie Hebdo mistet all min respekt når de valgte å krenke en tre år gammel gutt som druknet på sin ferd over Middelhavet, i håp om å få et bedre liv.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

Diskusjon

DEBATTREGLER:

  • - Respekter dine meddebattanter og utøv normal folkeskikk
  • - Vær saklig og hold deg til tema
  • - Ta ballen – ikke spilleren!

Vi fjerner innlegg som er diskriminerende, hetsende og usaklige, spam og identiske kommentarer.