Politisk fange i sultestreik i Iran – nektes advokat og kontakt med familie

Muhammad Nazari er i sultestreik i iransk fengsel.

Muhammad Nazari, en av de lengstsittende politiske fangene i Iran, har nå sultestreiket i 84 dager.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Sannar Arazadeh

Den fengslede tyrkeren Muhammad Nazari ble født i 1971 i byen Shaindezh. Muhammad Nazari ble tatt i den kurdiske byen Bukan av styrker fra den islamske revolusjonsgarden den 30.mai.1994. Da han var 23 år gammel ble han fengslet, torturert, og anklaget av de Iranske styrkene for Solidaritet med kurderne i Øst-Kurdistan , tilknytning og medlemskap i Det demokratiske partiet i iransk Kurdistan, PDKI. Først ble Muhammad dømt til døden av domstolen i byen Urmia under formannskapets dommer Jalilzadeh i avdeling 1. I 1999 ble hans dødsdom endret og ble dømt til en livsvarig fengsel. Muhammed ble fratatt muligheten for løslatelse, og han er for tiden arrestert i seksjon 4, hall 12 i Rajai Shahr fengselet i byen Karaj.

Ifølge undersøkelser gjort av Mohammad Nazari og hans familiemedlemmer, ble de informert at saken fra året 2013  var hos en høyere rettsinstans og de har sendt saken til domstolen i byen Mahabad for å behandle saken på nytt. Men den Iranske etterretningstjenesten hindrer og motsetter seg ny behandling av saken.  

LES OGSÅ: Sveriges handel med Iran under hijabtvang

Rajai shahr-fengselet hvor Muhammad Nazari sitter fengslet.

Mohammad Nazari skrev følgende i et brev til FNs spesialrapportør for menneskerettigheter, Asma Jahangir:

Asma Jahangir, jeg er Muhammad Nazari, og jeg ble dømt til livsvarig fengsel, og jeg har nå sonet 24 år uten å ha fått noe fengselspermisjon og uten å ha fått tilbud om advokat for å følge opp saken min. I denne perioden har jeg gjentatte ganger bedt om at en lagmann skal behandle saken min, men ingen av dem er blitt besvart, og det iranske rettsvesenet og etterretningstjenesten anser hverandre som ansvarlig for min sak.

Første gang han gikk ut i sultestreik var i 2012, ved å sy leppene sammen i et forsøk mot å bryte mangelen på ansvarlighet hos fengselsbetjentene.

Han fortsatte med sultestreik to ganger i 2017 i protest mot manglende håndheving av lov av artikkel 10 i forretningsordenen angående hans sak, og 1. august 2017 har Mohammad igjen startet en sultestreik mot mangelen på iransk rettslig vurdering av hans krav om å bli frigitt fra fengselet.

Ifølge en rapport fra bl.a. den kurdiske avisen http://www.kurdistanmedia.com og andre nettsteder for menneskerettighetsaktivister i Iran og Øst-Kurdistan, rapporterte han i et brev om helsesituasjonens sin tre måneder før den nåværende sultestreik.

LES OGSÅ: Kurdisk politisk aktivist sendes til Iran med fare for livet

Han uttalte i brevet: «På grunn mitt hjerteproblem og ifølge den medisinske lederen og kardiologen i Rajai shahr-fengselet i Karaj, skulle jeg bli sendt til sykehuset, men retten nektet å utstede en tillatelse, og hittil er det ikke gitt noe svar og jeg har ikke fått noen behandling.»

Videre skrev han i brevet han tidvis ikke klarer å bevege føtter og hender, og at han av og til har store smerter. Spesialistene i fengselet vet ikke hva smertene kommer av. En sier at det kommer av hjerteproblemene, og andre sier at det kommer av ryggen og nakke, og at han burde vært operert.

Familien til Mohammad Nazari er bekymret for sykdommene som han har inntruffet samtidig som han hadde begynt med sultestreiken. Familien får ikke adgang å møte han, og de vet ingenting om hva som har skjedd med han inn i fengslet.

Fire av medfangene til Muhammad i Rajai Shahr har skrevet brev om helsesituasjonen til Muhammed, og sendte brevet til menneskerettighetsorganisasjoner, som beskrev helsesituasjonen til Muhammed som veldig dårlig, og han har blitt skrøpelig og nesten ikke klarer å snakke.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

2 kommentarer på Politisk fange i sultestreik i Iran – nektes advokat og kontakt med familie

 1. AvatarOnkel Skrue // 2017-10-24 kl 02:08 //

  Galskap.. Er mange folk som er lei i det landet.. dessverre så stanger menneskerettighetsforkjempere i veggen i der så lenge landet styres etter islam.

  • AvatarPer Sigvald Johansen // 2017-10-29 kl 13:43 //

   Det hadde neppe blitt bedre om vesten hadde bombet Iran, se bare på Irak.
   Det beste hadde sikkert vært om alle muslimske land var kolonier under siviliserte land.

Kommentarfeltet er lukket.