Våre venner de islamistiske fundamentalistene

Foto: U.S. Department of State

USA vil samarbeid med verdens største sponsor av terrorisme for å bekjempe terrorisme. Den norske regjeringen synes ideen er strålende.

Joakim Møllersen
Om Joakim Møllersen (150 artikler)
Joakim Møllersen er redaktør for Radikal Portal og styremedlem i Attac.

I dagens aviser kan man lese at USAs president, fredsprisvinner Barack Obama, har laget en firepunkts plan for å tilintetgjøre den væpnede fundamentalistiske islamistgruppen Islamsk Stat (IS).

Ikke overraskende går planen ut på bombing, etterretning og militær støtte til allierte i kampen mot IS. Hensikten og utfallet av dette kan diskuteres, men det får bli i en annen artikkel. Det fjerde og siste punktet er imidlertid oppsiktsvekkende. Saudi-Arabia skal trene opp “moderate” styrker i kampen mot IS. Den amerikanske kongressen vil etter alle solemerker gi det saudiske regimet omtrent 3,2 milliarder kroner til formålet.

Terrorister mot terrorisme
Å nevne det saudiske regimet i samme setning som ordet moderat kvalifiserer i utgangspunktet til satire, men når det kommer fra verdens mektigste person må det dessverre tas på alvor.

ISs framferd har vekket avsky og frykt når bildene av deres henrettelser har blitt kringkastet. De brutale metodene gjør at folk reagerer. Men når reaksjonen er å trekke inn et av verdens mest brutale, mest fundamentalistiske, mest kvinneundertrykkende og minst demokratiske regimer for å bekjempe ekstremisme sier det ikke bare at man har valgt feil metode, det vitner om at det slettes ikke er brutaliteten man vil bekjempe.

Kamp mot halshugging?
IS har blitt fordømt for å ha henrettet flere personer foran kamera. I Saudi-Arabia er det vanlig praksis med offentlig halshugging og i noen tilfeller steining. Blant forbrytelsene som kan lede til dødsstraff er kjetteri, heksekunst, utroskap eller hasjbesittelse. Rettergangen lever ikke opp til noen standarder og mistenkte blir ofte torturert til de tilstår. I fjor ble 79 mennesker henrettet i landet med 27 millioner innbyggere, flere under 18 når de angivelig begikk forbrytelsene. Forrige måned ble om lag 30 henrettet.

Det er mye i ISs og Saudi-Arabias fortolkning av islam som kan sammenlignes. Det mest åpenbare er at de bruker religionen som argument for å undertrykke alle mennesker i områdene de kontrollerer; at opposisjonelle knuses, om nødvendig med drap; at kvinner blir sett på som undermennesker; at de bruker militær makt for å påtvinge sitt verdenssyn på andre; i tillegg til deres fullstendige avsky for demokrati og menneskerettigheter.

Obama hevdet i sin tale til det amerikanske folk i går kveld at IS «er en terrororganisasjon, enkelt og greit». Det er kanskje ikke den beste definisjonen av grupperingen, men la gå. De bruker i alle fall terror, nok en ting de har til felles med Saudi-Arabia. USAs tidligere utenriksminister, Hillary Clinton, regnet landet som verdens største sponsor av salafistiske jihadterrorister. «Mer må gjøres siden Saudi-Arabia forblir en kritisk finansiell sponsorbase for al-Qaida, Taliban, LeT [Lakshar-e-Taiba] og andre terroristgrupper», uttalte Clinton ifølge et hemmeligstemplet dokument frigjort at WikiLeaks.

Gode venner
Lite ser imidlertid ut til å bli gjort. USA forsetter sitt nære samarbeid med landet, selger de våpen for milliarder av dollar, har selv militærbaser på saudisk jord, får subsidiert olje og det ser nå ut til at landene skal utvide sitt militære samarbeid. Saudi-Arabia støtter ikke bare væpnede islamistiske grupper, men tar også i bruk egne militære styrker for å undertrykke folkelige protester. Under den arabiske våren reiste sjiamajoriteten i Bahrain seg opp mot det diktatoriske sunniislamistiske styret i landet. Da trådte Saudi-Arabia til med en hjelpende hånd og slo ned det fredelige opprøret med rå militærmakt. Bahrain er forresten også en nær alliert av USA.

Saudi-Arabia er også en av de største bidragsyterne til islamistiske væpnede grupper i Syria i opposisjon til landets sekulære diktator Bashar al Assad. De har bidratt til å starte og å fore den væpnede konflikten som har kostet over 250.000 mennesker livet og sendt millioner på flukt.

At USA har tvilsomme kompiser er kanskje ikke noe nytt, men kanskje den norske regjeringen stiller seg litt mer tvilende til å samarbeide med et voldelig fundamentalistregime som sponser terrorisme til å bekjempe terrorisme og vold. Neida!

Vi støtter president Obamas initiativ for å samle det internasjonale samfunn for å bekjempe ISIL på ulike måter. ISILs usedvanlige brutalitet gjør klar handling nødvendig.

Det er utenriksminister Børge Brendes mening om saken, ifølge Aftenposten. Ikke et ord om våre bestialske saudiske allierte.

Heller ikke norsk media ser mye grunn til å sette spørsmålstegn ved våre gode relasjoner til kanskje den verste menneskerettighetsforbryteren på kloden. Forrige uke slo Dagbladet opp – i all seriøsitet – at Kong Abdullah, Saudi-Arabias diktator, advarte Vesten mot islamistiske terrorister. De nevnte ikke med et ord at han selv sannsynligvis er den islamisten som står for mest undertrykkelse, drap og elendighet i verden i dag, men behandlet ham som en hvilken som helst annen seriøs kilde.

Oppslaget er på ingen måte unikt og samme holdning finner man igjen i Aftenposten og VG. Jeg skulle likt å se reaksjonene fra Børge Brende og norsk media om det var Russland som hevdet de skulle inngå en allianse mot terrorisme sammen med Iran.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

Diskusjon

DEBATTREGLER:

  • - Respekter dine meddebattanter og utøv normal folkeskikk
  • - Vær saklig og hold deg til tema
  • - Ta ballen – ikke spilleren!

Vi fjerner innlegg som er diskriminerende, hetsende og usaklige, spam og identiske kommentarer.