10 lysglimt for klimakampen

Verdensledere samlet seg i Paris for COP21. Foto: Flickr.com/UNclimatechange.

2015 ga glimt av lys i den kull- og oljesvarte tunnelen. Her er ti av dem, servert hulter til bulter.

Arild Hermstad
Om Arild Hermstad (1 artikler)
Arild Hermstad, leder Framtiden i våre hender

1. Paris-avtalen. For ett år siden hadde bare få land planer for utslippskutt, nå har nesten alle det, og de skal forsterkes. Avtalen medfører starten for skilsmissen med den fossile industrien.

2. Solberg og Gahr Støre snakker nå mest om Europas behov for norsk gass. Oljen lar de ligge. Foreløpig bare i ord, men oppfatninger endres. Oljeindustriens makt i Norge svekkes.

Les også: Klimaavtalen i Paris- mange mål, få tiltak.

3. Kirken og deler av fagbevegelsen forsterker motstanden mot oljepolitikken: «Som et ansvarlig land kan vi ikke snu oss bort og si at vi skal fortsette som planlagt».

4. Oslo Arbeiderpartiets grønne farge, slik den lyser i det byrådets plattform, med blant annet: «Halvering av klimagassutslipp innen 2020».Jonas bør la seg inspirere av Raymond.

Les også: Bygg landet! En klimavisjon mot 2013.

5. Grønn skattekommisjon gikk ikke langt nok i sin rapport, men leverte fornuftige forslag. En start på et nødvendig skatteskifte. Statsministeren garanterer at et skifte vil komme.

6. For første gang brytes den globale trenden med sterkt økende klimagassutslipp. Den var bare på 0,6 prosent i 2014. Grunnen er nedgang i bruk av kull i Kina. Markedsutsiktene for kull er sterkt svekket.

Les også: Systemendring, ikke klimaendring.

7. Fornybarindustrien i USA har fått forlenget skattefradrag i fem år.

Det vil hjelpe fram en «boom» for sol- og vindkraft, ikke bare i USA (Kina og USA vil langt på vei avgjøre verdens klimaframtid).

8. Alle partier på Stortinget ble i mai enige om at Statens pensjonsfond utland, kalt oljefondet, ikke skal investere i kullselskaper.

9. Norges Bank ba i desember finansdepartementet om at oljefondet kan investere i infrastruktur.

Banken mener det vil være mulig å investere i fornybar energi med samme krav til lønnsomhet som for andre investeringer.

Les også: Klimapolitikkens helter og skurker.

10. Nei, til søndagsåpne butikker. Regjeringen lyttet til folkeflertallet. «Vi får ikke gjennom vårt standpunkt om søndagsåpne butikker», sa statsminister Solberg. Ubegrenset søndagshandel ville medført større klimagassutslipp.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

Diskusjon

DEBATTREGLER:

  • - Respekter dine meddebattanter og utøv normal folkeskikk
  • - Vær saklig og hold deg til tema
  • - Ta ballen – ikke spilleren!

Vi fjerner innlegg som er diskriminerende, hetsende og usaklige, spam og identiske kommentarer.