Mine forhåpninger foran FNs klimatoppmøte

Illustrasjon: Livet blant dyrene, jennysplanet.no

Trine Sundtoft vil få møte klimaministre fra hele verden som kommer dit av samme grunn som henne: Banketten.

Marianne Grøtte
Om Marianne Grøtte (8 artikler)
Marianne Grøtte er politisk engasjert, samfunnsdebattant, tobarnsmor og feminist, med stort hjerte for de som faller utenfor.

Jeg har sjelden hatt så store problemer med å skrive ned hva jeg mener om noe, men så var Miljø og klimaminister Tine Sundtoft på TV og jeg skjønte hva jeg måtte skrive.

Tine er lei seg. Hun får ikke gehør i kollegiet sitt, altså regjeringen, for at jobben hennes er viktig. Sjefen hennes, Erna, sender henne til Paris, kanskje verdens farligste sted. Sjefen sier at hun må delta på klimamøtet, men at hun ikke må tro at de kommer til å bli enige om noe, men det blir hyggelig med bankett og greier. Hun vil også få møte klimaministre fra hele verden som kommer dit av samme grunn. Banketten.

LES OGSÅ Frankrike forbyr protester ved klimatoppmøtet: Terror og klimaforhandlingene i Paris

Ingen tror det vil bli en avtale.

Tine sa tidligere i høst at det var om å gjøre å senke forventningene sine, så oppnår man mer. Mange har jo den innstillingen til livet, de prøver å snu alle tap til seire ved hjelp av mindfullness og positiv tenkning. Lavest mulig ambisjonsnivå er en god løsning. Så mens miljøvernere over hele planeten fortviler så hviler makta i å være fornøyd. Spørsmålet blir jo hvordan Tine kan være det?

NRK kunne i går meddele at 2015 har vært det varmeste året siden målingene startet, 2016 vil bli enda verre. Det er stadig store orkaner og hetebølger, El Niño er rekordstor og det advares mot at store landområder vil bli ubeboelige om kort tid. Folk vil måtte finne nye steder å bo og nye måter å leve på. Det er fakta, menneskeskapt eller ikke.

Vi har et momentum til å stoppe dette nå, men kun om vi strupe utslippene. Vi må slutte å brenne olje, vi må stoppe brenningen og den massive hogsten av regnskog. Hvis ikke dette gjøres vil utviklingen eskalere og planeten blir ubeboelig. I min levetid.

Regjeringen har faktisk bestemt seg for å øke utslippene i Norge mot 2020 og har redusert støtten til de fattige landenes arbeid for å redusere sine utslipp med 1 milliard. SVs Heikki Holmås foreslår i dag at Tine bør gå av hvis hun er opptatt av klimaet. Tine sier hun rydder opp etter rotet til Heikki. To år har hun vært minister, men hun legger fortsatt ansvaret på de rødgrønne. Hun har vært med på å legge frem sitt tredje statsbudsjett nå, og hadde ikke Venstre mast sånn om det grønne skiftet og Krf om bistand så hadde hun latt Frp få bestemme.

Regjeringens mål er at folk skal ha det bekvemt, de skal slippe å endre vanene sine. Både Erna, Siv og Tine er enige i dette målet. Folk skal kunne velge selv hvordan de vil ha det. Vil de resirkulere eller kjøre el-bil er det fint, men ingen skal tvinges til noe. Ikke Tine heller. Regjeringen må jo ha en som jobber med «miljøgreier» og hvis hun er fornøyd med jobben hun gjør skal hun få fortsette, det er mest bekvemt for alle.

Så jeg foreslår at vi dedikerer Folkets klimamarsj på lørdag til å støtte Tine, motvillig «Miljø og klimaminister» i en regjering som ifølge henne ikke er så opptatt av «miljø og sånt».

Bon voyage, Tine!

Marianne Grøtte
Leder Oslo SVs miljøpolitiske utvalg

PS! Satiren i dette innlegget er tilsiktet.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned