Vi er med i LO, ikke Arbeiderpartiet

Foto: GAD

Vi krever dyktige tillitsvalgte med en annen partibok enn Ap i LOs ledelse. Vi krever et partiuavhengig LO.

Espen Myhr Grandalsmo
Om Espen Myhr Grandalsmo (2 artikler)
Espen Myhr Grandalsmo er elektriker og sitter i kommunestyret for Rødt i Stjørdal.
Anders Evenstuen
Om Anders Evenstuen (11 artikler)
Anders Evenstuen er barnehagelærer, har vært leder for LO Hallingdal og Ringerike og faglig leder i Rødt. Han blogger på http://andersevenstuen.blogspot.no
Petter Helstad Torp
Om Petter Helstad Torp (2 artikler)
Petter Helstad Torp er kommunestyrerepresentant for Rødt Lillestrøm og tillitsvalgt for Fellesforbundet i Posten.

«Nei, jeg vil ikke organisere meg! LO er Ap, og jeg stemmer ikke Ap!» Dette svaret møter vi ofte når vi prøver å verve nye medlemmer. Forsøk på å påpeke at fagbevegelsen er åpen for alle (gjerne med henvisning til egen partitilhørighet) skytes dette rett ned med den sannheten at det ikke finnes en leder for LO gjennom historien som ikke er medlem i Ap.

Det er Ap som teller
Nå er samrøret LO og Ap igjen blitt høyst aktualisert. Før valget kom heftet som så utvetydig er kalt «Fagligpolitisk plattform 2015 til 2019 fra LO og Arbeiderpartiet» Igjen hamres ettpartidominansen inn i medlemmene. «Det er Ap som teller – og Jonas er arbeidsfolks venn.» Dette er budskapet, og LO gjør sitt beste for å holde det i hevd.

Sprekker i idyllen
Men det er mange sprekker i idyllen som LO sentralt og Ap prøver å skape. LO i Vadsø og LO i Finnmark gir ikke sin støtte til Ap i Vadsøs privatiseringspolitikk. Dette gjør de ikke i det stille, LO i Vadsøs brudd med Ap skjer i media og midt i valgkampen. Lokalorganisasjonen har også inngått formelt samarbeid med SV og Rødt. I Nord-Trøndelag går fagforbundet El & ITs medlemmer i Nord-Trøndelag Energiverk (NTE) ut i media med annonser der de anbefaler folk til å stemme på SV, SP eller Rødt, som garanterer et offentlig eid e-verk. Begge tilfellene er saker som har gått lenge og der bruddet er resultatet av at fagbevegelsens medlemmer ser at Ap fører en politikk som bryter med fagbevegelsens verdier. Begge saker handler om privatisering av fellesskapets verdier og at fagbevegelsen lokalt står opp for egne medlemmer, og ingen av sakene er ad hoc-aksjoner.

LES OGSÅ: Noen LO-dyr er likere enn andre

Opposisjonen skal kveles
Når LOs nestleder Tor Arne Solbakken i etterkant har møter med Ap i Nord-Trøndelag, men ikke med de fagorganiserte i NTE, er dette ille. Når beskjeden i media til NTEs medlemmer er varsel om oppvask etter valget, blir dette enda verre. LO gir klar beskjed: All opposisjon mot Ap skal kveles. «Alle som er opptatt av arbeidstakernes rettigheter bør stemme Arbeiderpartiet», sier Solbakken til TrønderAvisa. Dette er etter El & IT-klubbens boikott av Ap. Videre kan vi lese i FriFagbevegelse: «(Solbakken) mener den lokale aksjonen er et brudd på LO-kongressens vedtak om et forsterket faglig-politisk samarbeid» I så fall er LO omgjort til Aps lydrike, og velbegrunnet kritikk av Ap er ikke lov. Enda godt grasrota i LO tenker selv og er aktivistisk.

Vi vet hvem som løy om EØS
Råkjøret mot lokale foreninger fortsetter: «Aps hovedkontor i Oslo kobles nå inn for å rydde opp i fagforeningsbråket i Nord-Trøndelag. Fylkesledelsen avviser ikke muligheten for å bryte helt med LO». Det fagligpolitiske samarbeidet har tydeligvis ikke større verdi for Ap enn at de forkaster det, om ikke de fagorganiserte er lydige.

I mange saker er Ap i beste fall et sentrumsparti med røde slips. Det var Ap som gav oss vikarbyråene og pensjonsranet kalt «pensjonsforliket». Det var Aps Gro Harlem Brundtland som beskyldte SPs leder for løgn i debatten om EØS. Vi veit jo alle i dag hvem som løy om at EØS ikke ville påvirke arbeidslivet. Stoltenbergs regjeringer forsterket forskjellene mellom privat rikdom og kommunal fattigdom. Det vil si at blant annet Fagforbundets medlemmer skvises i en evig pengeknipe og kutt i kommunens budsjetter.

LES OGSÅ: Ein dårlegare politikk for arbeidslivet

LOs ledelse forsvarer Aps politikk
LOs ledelse blir ivrige håndlangere for denne politikken. LOs sjefsøkonom forsvarer dagens usolidariske pensjonssystem med nebb og klør. Gerd Kristiansen og Trond Giske turnerte Fellesorganisasjonen og El & IT for å snu de villfarne organisasjonene tilbake på EØS-sporet. Heldigvis feilet makteliten i LO og Ap, og begge organisasjoner sa nei til EØS. Neste runde med villfarne som skulle «reddes» fra å si Nei til EØS var Fellesforbundet. Da er det på sin plass å minne om LO-kongressens vedtak om at arbeidslivet skal ha forrang til EØS.

Vi krever et partiuavhengig LO
Vi er mange dyktige tillitsvalgte innad i LOs foreninger i dag med ulik partitilknytning. Mange fra Ap, SV og Rødt, men du finner tillitsvalgte med tilhørighet i de fleste partier. Medlemmenes kamp for egne arbeidsplasser skal gå foran ledelsen i LOs behov for å beskytte Aps privatiseringsiver. Derfor krever vi dyktige tillitsvalgte med annen partibok enn Ap sin inn i LOs ledelse. LO skal både kreve av, og jobbe med de politiske partiene. Det er nettopp dette som er poenget med at vi skriver partiene i flertallsform: Vi krever et partiuavhengig LO som jobber med de partiene som er naturlig å samarbeide med. Det vil si alle de partiene som er enig nok med LOs medlemmer til at samarbeid er naturlig.

LO er vår fagbevegelse, og Ap er ikke vårt parti.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

3 kommentarer på Vi er med i LO, ikke Arbeiderpartiet

  1. AvatarMathias Bismo // 2015-10-19 kl 09:05 //

    En ørliten detalj – i perioden 1925 til 1927 hadde LO faktisk en partiløs leder. Etter at Ole O. Lian døde i 1925, rykket nestleder Halvard Olsen opp. Han hadde vært medlem i NKP, men ble ekskludert etter kort tid på grunn av sin motstand mot jernstreiken. Men først i 1927 meldte han seg inn i AP (før han senere endte i NS).

  2. AvatarMona Olsen // 2015-10-19 kl 20:46 //

    ingen i slike verv burde være knyttet opp mot noen parti. det må være krite nr 1

  3. AvatarOddbjørn Hansen // 2017-05-29 kl 02:39 //

    Arbeiderpartiet ble opprettet av LO for å gi arbeidsfolk ett politisk verktøy som kunne stå imot bonde og handelsstanden. Takk og lov for den jobben som er gjordt. Men høyrekreftene har virkelig slåt tilbake. Splitt og hersk er di eksperter på og vi lar oss lure hver gang.

Kommentarfeltet er lukket.