Velkommen til verdens rikeste land

Utenfor Politiets utlendingsenhet har folk i flere dager ligget ute og sovet, mange med barn. Hvor er beredskapen fra kommunen og staten? Foto: Marianne Grøtte.

De frivillige utenfor Politiets Utlendingsenhet sliter seg ut med å gjøre en jobb staten og kommunen skulle ha gjort.

Marianne Grøtte
Om Marianne Grøtte (8 artikler)
Marianne Grøtte er politisk engasjert, samfunnsdebattant, tobarnsmor og feminist, med stort hjerte for de som faller utenfor.
Jeg har vært frivillig utenfor Politiets Utlendingsenhet på Tøyen i to netter. Der var jeg vitne til et system som er i ferd med å bryte sammen.

Den første natten var jeg vitne til at flyktningene lå ute i opptil ti timer før de fikk komme inn og bli registrert. Det er frivillige som tar imot, gir dem mat, varm te, vann, tepper, trøst, leker med barna, utfører førstehjelp. Følger til legevakt, tar seg av folk med posttraumatisk stressyndrom, og leter etter folk som ikke finner veien til Tøyen. Det de ikke kan bidra med er toalett og varme rom å oppholde seg i.

De frivillige i RWTO har jobbet på spreng i en måned nå med å ta imot klær og å organisere utdeling av mat mellom 18.00- 20.00 hver kveld. Nattevaktene, en vennegjeng fra Groruddalen og Wild X, pluss noen tilfeldige stiller seg opp kl 20.00 og går hjem når siste person er inne på PU. En fortalte at han hadde vært der til 07.00 tirsdag morgen.

Tirsdag kveld slapp flere inn på PU på grunn av presseoppslagene mandag kveld. De frivillige hjalp allikevel til med matutdeling og passet på at alle holdt varmen. Vi så at flere vi hadde hjulpet mandag kveld ble transportert til hotellet tirsdag kveld. Da hadde de altså vært inne på PU i 24 timer. Politiet jobber på spreng med registeringen, allikevel tar det 24 timer å få folk gjennom? Politifolkene er også slitne. Røde Kors har hendene fulle. Dette går ikke lenger.

Kommunen nekter å ta ansvar
Dette skjer fordi Oslo kommune nekter å ta ansvar og skyver det over på staten. Staten har  formelt sett ikke ansvar før menneskene er registrert. Kommunen skal egentlig gjøre den jobben de frivillige har tatt på seg. De frivillige kom sammen med et brennende engasjement, men nå begynner det å slite på kreftene. De trodde det offentlige ville overta. At arbeidet deres ville tvinge fram en mer permanent løsning, men det kan de per nå se langt etter.

På direkte spørsmål fra Gülay Kutal, svarte byrådet i bystyremøtet på tirsdag at mottak av flyktninger er statens ansvar. Derfor kan de ikke ta imot dem på Oslo S, eller busstasjonen, få dem transportert til PU for hurtigregisterering, så videre til hvile, mat og dusj. Der skulle innsatsen fra de frivillige blitt brukt. Inne på hotellet, der kunne vi delt ut mat og klær, lekt med barna. Hjulpet til med sårbehandling og så videre.

Flott at Erna Solberg synes de frivillige gjør en kjempeinnsats. Man kan snu det å si at de frivillige må gjøre dette fordi hun ikke gjør jobben sin. Hun og regjeringen skulle ha skjønt at flyktningkrisen i Europa ville påvirke oss også, de skulle hørt på advarslene og skjerpet beredskapen. Fått Oslo kommune til å bidra til en god ankomst, styrket PU.

Istedet settes fokus på uttransportering, og på å hjelpe folk der de er.

Vel, nå er de her. Skal dere hjelpe snart?

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

Diskusjon

DEBATTREGLER:

  • - Respekter dine meddebattanter og utøv normal folkeskikk
  • - Vær saklig og hold deg til tema
  • - Ta ballen – ikke spilleren!

Vi fjerner innlegg som er diskriminerende, hetsende og usaklige, spam og identiske kommentarer.