Tenk om du var flyktning

Foto: Defence Visual Information Cenrre

Dra hjem, du er en lykkejeger, du truer vår velferd, du burde vært skutt.

Wibeke Lund
Om Wibeke Lund (19 artikler)
Wibeke Lund har hatt en rekke tillitsverv i fagbevegelsen, blant annet som nestleder for LO i Tromsø. Hun har bakgrunn som dokument- og medieviter ved Universitetet i Tromsø.

Tenk om jeg hadde måtte reise i en gummibåt da jeg flytta til Nord-Norge. Tenk om jeg støtte på en mur på vei til Tromsø, bevoktet av væpnet politi. Men det var ikke slik, jeg er fra Norge.

Les også mer om flyktningekrisa: Norge – en nasjon med hyklere

Tenk om jeg hadde måtte reise i en gummibåt hele kysten fra Trondheim da jeg skulle flytte til Nord-Norge. Tenk om jeg ikke kunne ta med meg andre eiendeler enn de jeg kunne få plass til i en sekk. Tenk om jeg måtte bekymre meg syk med tanke på at familien min kunne bli bomba sønder og sammen hjemme og jeg kanskje aldri ville se dem igjen, og jeg ville bli helt alene i verden.

Tenk om jeg støtte på en stor mur på vei inn til Tromsø. En mur med piggtråd bevoktet av politi med våpen. Fordi jeg ikke var velkommen. Tenk om jeg verken hadde mat eller vann, og ikke visste neste gang jeg kunne spise meg mett. Eller få legehjelp om jeg ble syk. Tenk om jeg bar på traumer og hadde sett folk dø på reisa mi, kamerater, barn, spedbarn.

Les også hvordan Maria må vokse opp uten sin far: Marias far var en god far. Nå er han deportert og vokser opp uten sin far

Tenk om jeg ble plassert i idrettshall sammen med hundrevis av andre, med bare en madrass og et pledd, der jeg måtte bo på ubestemt tid. Eller måtte bo på gata. Tenk hvor liten og redd jeg hadde følt meg da.

Tenk om jeg ble hetset på gata, på butikken, i kommentarfeltene.

– Dra hjem, du er en lykkejeger, du truer vår velferd, du burde ha vært skutt, mottaket du bor på burde ha vært satt fyr på, du burde ha drukna i Ishavet!

Tenk om Tromsø kommune hadde regnet på hvilke utgifter jeg kunne påføre dem. At jeg ble for dyr for dem, at de måtte finne en måte å sende meg hjem igjen på. Tenk om iTromsø og Nordlys hadde brukt hver en utgave på å fortelle meg at jeg er et problem, at de ikke vet hvordan min kultur er, kanskje den er dårlig, om jeg vil kunne bidra på arbeidsmarkedet, om jeg ville belaste helsevesenet, om jeg egentlig var en terrorist. Tenk om.

Men var ikke slik, det gikk bra. Jeg er født i Norge.

Les også mer om årsaken til flyktningekrisa: Stopp de jævla kriginga – så enkel er løsninga på flykningkatastrofen

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

Diskusjon

DEBATTREGLER:

  • - Respekter dine meddebattanter og utøv normal folkeskikk
  • - Vær saklig og hold deg til tema
  • - Ta ballen – ikke spilleren!

Vi fjerner innlegg som er diskriminerende, hetsende og usaklige, spam og identiske kommentarer.