Tenk om du var flyktning

Foto: Defence Visual Information Cenrre

Dra hjem, du er en lykkejeger, du truer vår velferd, du burde vært skutt.

Wibeke Lund
Om Wibeke Lund (19 artikler)
Wibeke Lund har hatt en rekke tillitsverv i fagbevegelsen, blant annet som nestleder for LO i Tromsø. Hun har bakgrunn som dokument- og medieviter ved Universitetet i Tromsø.

Tenk om jeg hadde måtte reise i en gummibåt da jeg flytta til Nord-Norge. Tenk om jeg støtte på en mur på vei til Tromsø, bevoktet av væpnet politi. Men det var ikke slik, jeg er fra Norge.

Les også mer om flyktningekrisa: Norge – en nasjon med hyklere

Tenk om jeg hadde måtte reise i en gummibåt hele kysten fra Trondheim da jeg skulle flytte til Nord-Norge. Tenk om jeg ikke kunne ta med meg andre eiendeler enn de jeg kunne få plass til i en sekk. Tenk om jeg måtte bekymre meg syk med tanke på at familien min kunne bli bomba sønder og sammen hjemme og jeg kanskje aldri ville se dem igjen, og jeg ville bli helt alene i verden.

Tenk om jeg støtte på en stor mur på vei inn til Tromsø. En mur med piggtråd bevoktet av politi med våpen. Fordi jeg ikke var velkommen. Tenk om jeg verken hadde mat eller vann, og ikke visste neste gang jeg kunne spise meg mett. Eller få legehjelp om jeg ble syk. Tenk om jeg bar på traumer og hadde sett folk dø på reisa mi, kamerater, barn, spedbarn.

Les også hvordan Maria må vokse opp uten sin far: Marias far var en god far. Nå er han deportert og vokser opp uten sin far

Tenk om jeg ble plassert i idrettshall sammen med hundrevis av andre, med bare en madrass og et pledd, der jeg måtte bo på ubestemt tid. Eller måtte bo på gata. Tenk hvor liten og redd jeg hadde følt meg da.

Tenk om jeg ble hetset på gata, på butikken, i kommentarfeltene.

– Dra hjem, du er en lykkejeger, du truer vår velferd, du burde ha vært skutt, mottaket du bor på burde ha vært satt fyr på, du burde ha drukna i Ishavet!

Tenk om Tromsø kommune hadde regnet på hvilke utgifter jeg kunne påføre dem. At jeg ble for dyr for dem, at de måtte finne en måte å sende meg hjem igjen på. Tenk om iTromsø og Nordlys hadde brukt hver en utgave på å fortelle meg at jeg er et problem, at de ikke vet hvordan min kultur er, kanskje den er dårlig, om jeg vil kunne bidra på arbeidsmarkedet, om jeg ville belaste helsevesenet, om jeg egentlig var en terrorist. Tenk om.

Men var ikke slik, det gikk bra. Jeg er født i Norge.

Les også mer om årsaken til flyktningekrisa: Stopp de jævla kriginga – så enkel er løsninga på flykningkatastrofen

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

7 kommentarer på Tenk om du var flyktning

 1. Dette gjelder tydeligvis ikke alle flyktninger fra Syria. Lars Akerhaug i Journalisten er hakket grundigere enn mange kolleger: http://journalisten.no/2015/10/asyljournalistikk-uten-kritiske-sporsmal

  Her det noen som er misfornøyde med at de ikke får bli fotballspillere i Norge og vil reise tilbake til Syria uten å nevne at de skulle være i fare: http://www.vg.no/nyheter/innenriks/flyktningkrisen-i-europa/syriske-flyktninger-vil-flykte-fra-norge/a/23544964/

  Asylbarn i Sverige viser seg ofte å være unge menn: http://www.dagbladet.no/2015/10/24/kultur/meninger/overmedmennesket/asylbarn/asyl/41642603/

 2. AvatarAksel Rolfsrud // 2015-10-26 kl 22:40 //

  De som vil være fattige i solidaritet med de såkalte flyktningene kan jo bare reise til Afrika eller til et muslimsk land og være solidariske der uten å ødelegge vårt land.
  Å forlange at vi andre som ikke har dette behovet SKAL vise lojalitet uansett uten å ville det er jo bare egoistisk.

 3. For de fleste flyktninger fra Syria er vel det å legge ut på en farefull reise til Europa den aller siste desperate utvei? Hjelpen til flyktningene i nærområdene til Syria er massivt underfinansiert, det er bla snakk om matmangel. For mange syriske flyktninger er det denne mangel på hjelp som er årsaken til at de reiser videre fra Tyrkia til Europa. Man kan jaggu meg lure på hvorfor det er slik, er det noen som kanskje ønsker å presse flyktningene til å reise til Europa?

  Det er utopisk å tro at feks alle 10 millioner flyktninger fra Syria kan reise til Europa samtidig (og spesielt til landene Tyskland, Sverige og Norge). Hadde hjelpen i nærområdene til Syria vært mye bedre hadde kanskje mange flyktninger fra Syria heller valgt å bli værende feks i Tyrkia istedenfor å legge ut på en farefull og kostbar ferd til Europa for så å kanskje havne på asylmottak i mange år eller evt å bli tvangsmessig sendt i retur tilbake til Tyrkia (fordi kapasiteten i Europa er helt sprengt). Det er ikke gitt at flyktningene hadde valgt å reise til Europa hvis forholdene for flyktningene i nærområdene hadde vært bedre.

  Og hva skjer neste år? Kan Ukraina kollapse økonomisk? Da kan det raskt komme 10 millioner nye flyktninger til EU i løpet av ganske kort tid. Og dette altså i tillegg til flyktningestrømmer fra Midt-Østen og Afrika.

  • Den summen Sverige bruker på integrering hvert år tilsvarer omtrent den summen FN mangler på å gi tilstrekkelige forsyninger i nærområdene rundt Syria. Tankevekkende nok.

 4. AvatarCartmenez // 2015-10-26 kl 23:58 //

  «Tenk hvor liten og redd jeg hadde følt meg da.

  Tenk om jeg ble hetset på gata, på butikken, i kommentarfeltene.
  – Dra hjem, du er en lykkejeger, du truer vår velferd, du burde ha vært skutt, mottaket du bor på burde ha vært satt fyr på, du burde ha drukna i Ishavet!»

  OM jeg hadde valget mellom å leve i faktisk frykt for at mitt hus og hjem skulle blitt bombet sammen kontra det å føle vreden til noen på et kommentarfelt (som jeg ikke akkurat tror syrere leser) så hadde jeg nok valgt det siste. Jeg tror jeg hadde følt meg mere liten og redd om det ble sluppet fysiske bomber på meg..
  Det samme om jeg måtte bo på i en gymsal med andre mennesker jeg hadde vært glad jeg var trygg. Ja man går en usikker fremtid i møte men det viktigste er vel å være borte fra krigen…

  Når det kommer til kostnader så regner vi da på kostnader rundt en rekke ting i Norge, sykehjemsplasser medisiner mm. Det skal liksom slåes opp at vi regner på utgifter i Norge! vi har da et budsjett som gjerne skal gå opp dvs. at vi faktisk må regne på kostnader og bak disse kostnadene befinner det seg mennesker. Sånn er nå engang livet.

 5. Det sies at flyktninger nå har begynt å vende tilbake til Syria pga Russlands innblanding i konflikten.
  http://sputniknews.com/middleeast/20151024/1029058632/syria-refugees-airstrikes.html

  Og hva med Ukraina? Det ser ut som IMF nå er villig til å bryte alle sine regler for å hjelpe Ukraina ut av gjeldskrisen (men derimot Hellas….). Dermed kan man kanskje unngå en flyktninge katastrofe i Ukraina?
  http://www.strategic-culture.org/news/2015/10/24/ukraine-default-kiev-desperate-maneuvers-imf-backroom-deals.html

Kommentarfeltet er lukket.