De store utgiftene til lille Norge

http://www.que.es/fotos/fotos/6557/20091214/53519-pintores-chinos.html REUTERS/Sean Yong

Er du redd for jobben din, må du kjempe for at disse polakkene skal ha samme timelønnen som du, ikke stå og heie på arbeidsgiverne som lønner dem under enhver persons verdighet.

Svein Kåre Takle
Om Svein Kåre Takle (18 artikler)
Helsefagarbeider, pølsemaker og tillitsvalgt i Fagforbundet SHS fana, Bergen.

«Dette landet kryr av innvandrere», «vi har for mange utlendinger i Norge», «vi skal være så fordømt snill med alle nå til dags», «østblokkpakker stjeler våre jobber», «asylsøkere får faen meg mer penger for å sitte på ræven enn jeg får for å jobbe», «skal jeg jobbe ræven av meg for å fø på de jallafolka der?», «de som jobber er grei, men de som kommer hit bare for å lage helvete kan dra seg hjem igjen til der de kommer fra», «jeg ville sett trynet på de dersom vi hadde bygget kirker i deres land ja».

Slike utsagn kommer daglig i det offentlige rom, og da regner jeg sosiale medier som et offentlig rom på lik linje med aviser, ukeblader, TV-kanaler og flygeblader. Etter 22. juli 2011 har rasismen kommet tydeligere ut i det offentlige rom, og den har gitt totalt motsatt virkning enn den i utgangspunktet skulle, for vi skulle bli mer bevisste på hvor alvorlig det er å være rasistisk, hva det innebærer, hvilke konsekvenser det gir et samfunn, en verdensdel, en hel verden. Andre verdenskrig burde jo skremt alle og enhver til å ikke gå rundt i samfunnet å hate enkelte folkegrupper, men kanskje dagens grunnskole ikke legger så mye vekt på den historien lengre. Hvem vet?

Kriminelle innvandrere

I Norge alene har vi smått med innvandrere, som de siste tallene (18. juni 2015) fra SSB viser, så har vi totalt 5,1 millioner innbyggere i Norge per i dag, av disse er det 669.000 innvandrere, hvorpå 136.000 personer (2,6 prosent) er norskfødte (ja, født i Norge) med innvandrerforeldre. Disse innvandrerne kommer hovedsaklig fra 15 forskjellige land, og ni av de landene er europeiske. 36 prosent av disse kommer fordi de har familie, 33 prosent kommer for å jobbe (100.000 polakker), 19 prosent er på flukt og 10 prosent kommer for å få utdanning. Kanskje jeg er dum, men jeg tipper at ikke det er så mange som kommer for å være kriminell, for da kommer de til feil land tross i hva en viss velgergruppe her til lands går rundt og innbiller seg. Men det kan vel sikkert finnes noen særtilfeller av dette også, man skal ikke utelukke den muligheten.

Oversikten over statlige utgifter for 2014 viser at pensjonsutgifter fremdeles er den nest største utgiftsposten, dette sørget hovedrettgenerasjonen for allerede i 1967 da det nye trygdesystemet ble satt i verk. Arbeiderpartiet, med blant annet fagforeningenes velsignelse, sørget for at min generasjon, dessertgenerasjonen, må spare til sin egen pensjon via OTP (obligatorisk tjenestepensjon) og aller helst privat i tillegg, av egen månedlige nettolønn. Den største utgiften er «annet», som vil si at om vi får poster på alt det hver for seg, vil pensjon være den største utgiften. Slik det skal være, det betyr tross alt at vi tar vare på folket vårt, sørger for at vi har det bra.

La meg nå begynne å gripe fatt i alle disse utsagnene som kommer fra sørgelig kunnskapsløse i blant annet sosiale medier.

Kryr av innvandrere

«Dette landet kryr av innvandrere»: Med de slående tallene fra SSB 2015 kan jo det bare bety at vi faktisk gjør en god jobb med de få vi har. For i det gamle rasistiske USA ble alle mørkhudede plassert i områder for seg selv, slik at de hvite skulle få slippe å se på disse annerledes menneskene. De bodde jo i et land som deres forfedre rett og slett hadde stjålet, så de ønsket vel å verne om det, ettersom historien har for vane å gjenta seg. Når våre rasister påstår at det kryr av innvandrere mens SSB bekrefter det stikk motsatte, så har vel det sin basis i det faktum at disse personene ser mørkhudede mennesker hver eneste dag, eller ofte er i kontakt med mennesker som åpenbart kommer fra andre land. Dette må jo da bety at Norge er ganske flinke til å integrere sine innvandrere, ettersom de kan bo og jobbe der de vil, på lik linje med oss etnisk norske. Jeg kan ikke finne noen annen forklaring på at noen hardnakket påstår at det kryr av dem. Det betyr at vi ser dem uansett hvor i landet vi befinner oss, ikke at det faktisk er slik.

For mange utlendinger

«Vi har for mange utlendinger i Norge»: Ok, da må du nok nevne et tall på hva du definerer som for mye. Er det for mange per kvadratmeter med land? For mange per innbygger norske? For mange per husstand? For mange per antall meter med strandlinje? Eller for mange per kilo brunost i omløp? For mange i forhold til hva? Av 5,1 millioner mennesker, har vi altså bare 669.000 innvandrere. Jeg mener at om det er noe vi har for mye av, så må det være vepsen. Dette ondsinnede dyret som flyr rundt i samfunnet vårt og stikker uvilkårlig og uoppfordret, for så å dø. Maken til terrorister.

Snillisme

«Vi skal være så fordømt snille med alle nå til dags»: Snille med hvem? Hverandre? Hva er galt i det? Når ble det ufordelaktig å være snill mot sine medmennesker? Michael Moore sin dokumentar «Sicko» viser et amerikansk samfunn totalt styrt av markedskrefter, som kronisk plukker ut hvem de ønsker å hjelpe og hvem de etterlater i rennesteinen for å dø. New Orleans har fått to og en halv ganger flere hjemløse etter orkanen i 2005, hvilket betyr at naturens krefter sørget for at flere mennesker mistet sine hjem. Men det betyr også at samfunnet og styresmaktene ikke sørger for at de som mistet sine hjem, får nye hjem å bo i. De hjemløse holder til godt skjermet fra de steder turistene ferdes, så reiser man til New Orleans får man ikke «gleden» av å se hvordan det egentlig er der borte. Jeg har selv vært i Beijing, en stor flott by med et sjarmerende preg, høyreiste bygninger som ruver over bakken i all sin prakt, pent kledde mennesker som tråkker rundt i gatene på vei fra A til B, butikker med stort vareutvalg og priser en velstående europeer i aller høyeste grad kan leve med. Da jeg var i Beijing hadde jeg det som den gang ble regnet som høy lønn i den bransjen jeg den gangen jobbet i. Jeg var pølsemaker og kjøttskjærer (har utdannelse i det) og hadde 16 kroner mer i timen enn det tariffen lå på (145 hadde jeg på det meste). I Bergen var jeg blakk som en kirkerotte, levde på foreldre og svigerforeldre samt luft og kjærlighet, men i Beijing var jeg rik. Turen og oppholdet var årets julebord, som takk for innsatsen, så lommepengene strakk langt der borte. Men man kan ikke være i Beijing uten å ta en tur på den berømte muren, så vi leide en liten buss med guide til Beijings desidert største turistattraksjon. På vei ut til muren kjørte vi gjennom noen boligstrøk der vi kunne se hvordan folk flest i Kina egentlig bodde. Boligene lignet på emballasjen til gitarforsterkeren min, den jeg bretter sammen og kaster i søppelet etter at jeg har plugget den i veggen og sjekket at lyden faktisk kan fylle rommet. Asfalterte veier hadde de heller ikke, forresten. Så hva er galt med å være snill? Og når tapte man penger på å være snill? Min nærmeste leder sier at de ansatte må ha store stillinger og en lønn det går an å leve av, at det å ta vare på de ansatte er den beste økonomien en bedrift kan ha. Min arbeidsplass kan skryte av rekordlavt sykefravær, fornøyde ansatte som går på jobb når de skal og solid økonomi. Jeg sluttet i jobben min som pølsemaker fordi jeg ønsket en forandring, ikke fordi arbeidsgiveren min var slem. Men jeg har hatt andre jobber jeg har sluttet i på grunn av dårlig personalpolitikk og hensynsløs drift, bare så det er sagt. Når barna mine våkner om natten, skrikende av mareritt, da står jeg opp og trøster dem, tar vare på dem, trygger dem og gjør hva jeg kan for at de skal ha det bra. Hva er da galt med å gjøre det samme mot flyktninger som kommer i gummibåter over det farlige Middelhavet? En annen ting er at vi lærer våre barn å være snille med hverandre, men det er helt ok å vitse og le av mennesker som drukner i havsnød?

De stjeler jobbene våre

«Østblokkpolakker stjeler våre jobber»: Viser igjen til de ferske tallene fra SSB tidligere i kronikken min. Fakta er 100.000 polske arbeidere per juni 2015. I et land som eksporterer blant annet laks og olje har jeg ingen grunn til å tro at det bare er 100.000 ledige stillinger der ute. På NAV alene er det per i dag 9.338 ledige stillinger, finn har registrert 11.248 ledige stillinger (man finner sikkert mange av dem på NAV også) og studenttorget kunne i 2011 melde at 7 av 10 stillinger aldri blir lyst ut. Min karriererådgiver pluss NAV kunne i samme år fortelle meg at i Bergen antar man at over 80 prosent av alle ledige stillinger aldri blir utlyst. Det finnes mer enn 100.000 ledige stillinger på markedet, og er du redd for jobben din må du kjempe for at disse polakkene skal ha den samme timelønnen du har, ikke stå på sidelinjen og heie på arbeidsgiverne som lønner dem under enhver persons verdighet. Det er slik man beskytter sitt eget folk, ved å gi de samme vilkårene til alle. LO kjemper mot sosial dumping, de bruker enorme summer på denne saken og kampen mot menneskehandel. Jeg tipper at ikke de gjør det bare for moro skyld, ei heller for å selge våre arbeidsplasser til utenlandsk underbetalt arbeidskraft. Jobben din blir ikke stjålet, med mindre du tillater at de folkevalgte privatiserer våre offentlige tjenester.

Snyltere

«Asylsøkere får faen meg mer penger for å sitte på ræven enn jeg får for å jobbe»: Nei, de gjør ikke det. Ingen «navere» gjør det, og der tenker jeg vi setter punktum på den diskusjonen.

Vi før på dem

«Skal jeg jobbe ræven av meg for å fø på de jallafolka der?»: Nei det skal du ikke. Gjør du det da? I så tilfelle, hvor har du det fra? Er det slik at din arbeidsgiver trekker deg i lønn for å gi til de «jallafolka»? Fun fact: Visste du at «yalla» simpelthen betyr «skynd deg»? Vi betaler inn skatten vår til et fellesskap som dekker utgifter til felles behov, enklere forklart kan det ikke bli. Om vi skulle begynt å plukke ut hvem som skal få og hvem som ikke skal få? Hvordan skulle vi klart det? Hvilke kriterier skulle vi fulgt? Hvordan skulle vi klart å gjennomføre en slik politikk? Og med det lave innvandrertallet Norge har i forhold til resten av Europa sier det seg selv at det er ingen her som jobber hardt for å forsørge en innvandrer eller to, særlig forsterket blir dette når fakta er at Norge er blant de land i verden med kortest arbeidsdag. Faktisk så korte dager at økonomer blir bekymret for pengene sine og produktiviteten til landet vårt. Så blårussen er enig med meg der: Du jobber IKKE av deg en eneste kroppsdel, tvert imot skal man tro økonomene.

Lager bare bråk

«De som jobber er grei, men de som kommer hit bare for å lage helvete kan dra seg hjem igjen til der de kommer fra»: Sånn er det vel med oss alle vel? Eller liker vi kriminelle så lenge de er etnisk norske?

Kirkene våre

«Jeg ville sett trynet på de dersom vi hadde bygget kirker i deres land ja»: Det finnes kirker i Midtøsten, og de er i hardt vær. Men å fremme samme type angrep i Europa som de driver med der nede, er det samme som å oppfordre til rasisme. Det trodde jeg du visste.

Hat er farlig

Alt i alt er hat en farlig handling å fremme. Våpen kan lage hull i menneskekroppen, og bomber kan velte hele bygninger, men en signatur kan ødelegge en hel verden for all evig fremtid. «Imagine», av Sir John Lennon, er ikke bare en nydelig sang, den er også et perfekt partiprogram!

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned