Er 1. mai kun for venstresiden?

Foto: tuchodi

Enkelte vonbrotne politikere fra høyresiden mener 1. mai er blitt en feiring av AP og bruker en retorikk som nærmest skal hindre at folk slutter opp om feiringen. FpU vil til og med avskaffe 1. mai som fridag.

Ulf-Terje Nyheim Eliassen
Om Ulf-Terje Nyheim Eliassen (7 artikler)
Ulf-Terje Nyheim Eliassen er nylig avgått ungdomssekretær i Norsk Arbeidsmandsforbund. Han har tidligere vært plasstillitsvalgt, leder for LO Hammerfest og ungdomstillitsvalgt i Norsk Arbeidsmandsforbund avd 9 Nord (Troms og Finnmark).

Og der ligger vel kjernen i hvorfor det tradisjonelt ikke er så mange fra høyresiden som slutter opp om dagen. De har gått mot reformer og lover som omhandler vern og rettigheter for vanlige arbeidsfolk. FrPs Carl I. Hagen var til og med så ærlig at han sa at det dummeste han gjorde, var å stemme for dagens arbeidsmiljølov i 1977.

Det virker rett og slett som mange har glemt historien, eller de prøver å manipulere den til sin ideologiske fordel, noe som er veldig skummelt.

LES OGSÅ: Tittelspor til 1. mai

Minnes politidrapet på fire demonstranter
For å opplyse litt om bakgrunnen: Opprinnelig kom 1. mai fra USA. Under en generalstreik den 1.mai 1886, skjøt politiet fire demonstranter i Chicago. Kravet deres var 8-timers arbeidsdag. På arbeiderkongressen i Paris tre år senere ble dagen vedtatt som arbeidernes internasjonale kamp- og festdag, for å minnes og kjempe videre for rettferdighet for vanlige arbeidsfolk. I Norge ble 1. mai første gang feiret i 1890 med åtte timers arbeidsdag som symbol og sak for arbeidere. Også kjent under fanen «8-timers arbeid, 8-timers hvile, 8-timers fritid»

Det var i sin tid fagforeningene og arbeiderne som stiftet Arbeiderpartiet og som gikk under faner og flagg for rettferdighet for arbeidsfolk. Så at Arbeiderpartiet og LO er godt synlig på 1. mai, er ikke noe rart. I dag er det mange partier og organisasjoner som støtter opp om 1. mai.  Uten nødvendigvis å være med et parti, kan du delta på en av de mange arrangementene rundt om i landet. Årets slagord går tilbake til røttene med «Arbeid-hvile-frihet».

LES OGSÅ: Arbeiderklassen bør danse seg til seier!

Fremdeles er mye urettferdig
Men i dag er det jo full rettferdighet i arbeidslivet og alle arbeidere har det så godt at 1. mai er utgått på dato, mener noen.

De som faktisk mener dette, har ikke fulgt særlig mye med i dagens situasjon, eller de lukker øynene bevisst. Det er fortsatt kvinner som har lavest lønn og flest deltidsstillinger, det er menneskehandel og grov sosial dumping i mange yrker, svart arbeid er utbredt, folk blir utsatt for sextrakassering på jobb, får usaklige oppsigelser, dårlige lønninger, ikke lønn i det hele tatt eller blir presset til det ytterste på arbeidstid.

LES OGSÅ: Vi deltidskvinner

Ikke på lag med arbeidsfolk
Attpåtil presterer regjeringen å trumfe gjennom et angrep på arbeidsmiljøloven som går på helsa løs. De holder på å endre selve formålet ved loven, som er å verne arbeidstakere mot fysiske og psykiske belastninger som kan føre til skade og i verste fall død. De innfører en generell adgang til å ansatte midlertidig, at fagforeningene ikke lengre kan reise søksmål mot useriøse bedrifter og en kan tvinges til å jobbe lengre dager og mer overtid. Dette til tross for at det nylig ble kjent at antall dødsfall og skader er økende i enkelte yrker, nettopp på grunn av dårlig vern av arbeidstakere, ifølge en ny rapport fra arbeidstilsynet. Og nesten alle ulykkene kunne vært unngått.

Min konklusjon er da at de som klager på at de føler seg ekskludert fra 1. mai, og som av den grunn kommer med forslag om avskaffelse og kritiserer dagen. De er altså heller ikke på lag med den vanlige arbeider og gjør så godt de kan for å frarøve dagen legitimiteten som er alle arbeidere i alle lands kamp- og festdag.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

Diskusjon

DEBATTREGLER:

  • - Respekter dine meddebattanter og utøv normal folkeskikk
  • - Vær saklig og hold deg til tema
  • - Ta ballen – ikke spilleren!

Vi fjerner innlegg som er diskriminerende, hetsende og usaklige, spam og identiske kommentarer.