Tre nøtter til Arbeidsfolk

Foto: Charlotte S H Jensen

Norges statsminister oppfører seg mer og mer som en ond stemor for arbeidsfolket.

Børge Ånesen
Om Børge Ånesen (1 artikler)
Børge Ånesen er leder i Fellesforbundets avdeling 250, Hotell- Restaurant og Reiseliv Sør-Trøndelag. Han er utdannet grafiker, har vært klubbleder, leder av LO i Bodø og leder av Fellesforbundet ungdom.

Den blå vinden som satte Jern-Erna i statsminister-stolen og hennes leder-kollega Siv Jensen i forværelset til pengebingen ser ut til å ha blitt en flau bris. Mindretallsregjeringen med Høyre og Frp samarbeider med juniorpartiene KrF og Venstre for å styre landet inn i høyresonen, der kapitalkrefter slippes fri fra reguleringenes sosialistiske tvangstrøye.

LES OGSÅ: Stortinget kan glemme å angripe arbeidsfolk

Historien om Soria Moria er erstattet med den blå-blå eventyrversjonen av Askepott der enhver person er sin lykkes smed. Men som i alle eventyr, vil ikke det dumme vinne over det smarte.

Den onde stemoren

Metaforisk nok er det enkelt å plassere dagens virkelige personer inn i eventyret om Askepott. Den gjennomført slemme stemoren passer utmerket godt inn i Erna Solbergs lederskikkelse. Utad vil hun fremstå som dannet, saklig og en dyktig leder. Siv Jensen blir hennes lojale rådgiver som forvalter økonomien på Godset. De to ektefødte barna er Knut Arild Hareide (KrF) og Trine Skei Grande (V).

LES OGSÅ: Verdens bortskjemte drittunge

Kravstore og til dels bortskjemte sitter de utenfor Statsministerens kontor og vil på ball hver eneste dag. Sammen danner denne alliansen flertallet i eventyret om arbeidsfolket som kjemper mot frislipp, lovløshet og det som blir mer og mer lignende et krevende og rått arbeidsliv.

Arbeidsfolk må klare seg selv

Arbeidsfolket har nemlig mistet «sin» regjering. De rødgrønne er på historiens skraphaug. Arbeidsfolket må klare seg selv.

Første nøtta til arbeidsfolket var Robert Eriksson. Den nye arbeidsministeren har med stemor Ernas velsignelse forlatt viktige prinsipper i arbeidsmiljøloven som en gang var en vernelov for meg, deg og, ja, til og med Robert Eriksson. Prinsippene om at vi skal vernes mot kapitalkrefter ser ut til å forsvinne for en mer arbeidsgivervennlig versjon.

LES OGSÅ: Frp, Høyre og Venstre ser på fagbevegelsen som den indre fienden

I motsetning til i eventyret om Askepott, er ikke dette en god ting for flertallet av arbeidsfolket, som venter på sin prins mens de tar til gatene i demonstrasjoner og frustrasjon.

Med barn i pokerpotten

Andre nøtta er signert og gitt fra justisminister Anders Anundsen. De to bortskjemte barna KrF og Venstre ble satt på plass, lurt trill rundt og ledd av etter at de famøse ordene «Vi har fått til mer på åtte dager enn SV fikk til på åtte år», fra den ellers så saklige Knut Arild Hareide i forbindelse med asylbarna. Anundsens partitilhørighet gjør jo selvsagt ikke saken bedre når man forhandler frem politiske plattformer med barn i potten. Intet pokerbord kan matche en slik pott.

LES OGSÅ: En strategisk omtale av barn som lagervare

Den vonde nøtta sendte landet i regjeringskrise, og familierådet endte med ingenting. Men noen kunne i alle fall vise frem et papir som omtrent er like troverdig som Neville Chamberlains «Peace in our time», fra den famøse «Munchen-avtalen» i 1938.

Arbeidsfolket bivåner at politisk seier eller tap avgjøres av hvor få barn som skal få lov til å bli i Norge.

Forakt for bøndene

Den tredje nøtta gikk til bøndene. 90 millioner kroner er mye når det kommer til lotto, men ikke når det kommer til salt i grøten til de stakkars 50.000 gårdsbrukene i Norge. Men eks-bonde Sylvi Listhaug og Jern-Erna er sikre i sine saker – kapitalen må vinne frem, selv om det må bety døden for mange bedrifter. De borgerlige tar grep om det som er viktig populisme – mindre skatt – mindre ansvar.

LES OGSÅ: En styrt avvikling av landbruket

Å ha et eget jordbruk i et land som Norge er et samfunnsansvar. Politikere som behandler bønder som en hvilken som helst hvitevare er politikere som hører hjemme i tiden som Askepott-eventyret utspiller seg – når hest var status og fløyelskapper var inn.

Venter på sin prins

Norges statsminister oppfører seg mer og mer som en stemor for arbeidsfolket. Men der Askepott brukte nøttene til sin fordel og vant frem mot stemoren og stesøstrene sine, må arbeidsfolket fortsatt vente på sin prins i to år til før vi kan ri av sted i soloppgangen.

Til et nytt Soria Moria.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned