Det er ikke «bare bare» å være mann heller

Foto: Bcasterline

Det er ikke lett å være kvinne, men det er ikke bare lett å være mann heller! Menn må være maskuline, hvis ikke risikerer man å bli stemplet som femi eller homo.

Loni Bjerkholt-Pedersen
Om Loni Bjerkholt-Pedersen (30 artikler)
Loni Bjerkholt-Pedersen er bosatt i Larvik. Hun har en bachelorgrad i idrettsvitenskap og er på fritiden skribent og blogger.

Menn fremstilles som drapsmaskiner, voldtektsmenn, slåsskjemper, pornogriser, high school drop outs, horekunder, konemishandlere og sportsidioter. Menn har testosteron i kroppen, som visstnok gjør dem sinte og utilregnelige, og menn som er stille, rolige og beherskede blir ofte stemplet som homofile.

Uttrykket «å være en mann», ta det som en mann» sier noe hvilket press det ligger på menn i forhold til det å være sterk, ansvarsfull, nøktern og behersket. Jeg hater det uttrykket; å «ta det som en mann», fordi det både fremstiller menn og kvinner som stereotyper, en ekstrem forenkling, man kan fint være en følsom mann, men like fullt være en mann! Og hvorfor er man egentlig så opptatt av å måtte definere hva en mann og hva en kvinne er?

LES OGSÅ: Høyresida setter likestillingen tilbake i Spania

Konstruerte forventinger
Jeg opplever at det stilles mange forventinger til menn, særlig gjennom artikler i tabloidavisene og i dameblader. Ofte handler det om sex. «50 ting menn gjør feil i senga» eller « Hvordan tilfredsstille henne» For som mann, som den aktive part i senga historisk sett, er det ditt ansvar å ta styring og tilfredsstille, samtidig som du skal være var, og følsom ovenfor kvinnen. Kvinnen skal ikke behøve å uttrykke hva hun vil ha og ikke vil ha, for du som mann må også være tankeleser. Det fremstilles altså at du som mann ikke bare gjør 10 eller 20 feil i senga, men faktisk inntil 50 feil! Det er ikke rart hvis noen menn kjenner på et seksuelt prestasjonspress!

Slik jeg leser medienes fremstilling, forventes følgende til menn fra samfunnet:

LES OGSÅ: Likestilling på retur

Menn skal:
1. Ha stor kuk.
2. Ha en umettelig sexlyst.
3. Ta for seg og være en sexgud, men ikke være for brå, for ivrig, eller for hardhendt.
4. Ikke gråte (for det er ikke «mandig»).
5. Være handy; skifte dekk og fikse huset.
6. Være en kjærlig og følsom kjæreste (men ikke for følsom, for da er de mindre «maskuline»).
7. Være gentlemen; betale for alt; spandere, trekke ut stolen og åpne alle dører.
8. Være en tilstedeværende og følsom pappa, like mye som mor.
9. Helst ikke være for beleste eller like kunst og kultur for mye (for da er de homo).
10. Ikke bry seg for mye om utseendet (for da er de homo eller metroseksuelle).
11. Drive med fotball eller ishockey (ikke kunstløp eller ridning, for da er de homo).

Det ligger altså en del forventinger i det å være mann og å være maskulin. For man må være en maskulin mann, må vite, hvis ikke er man homo, og det å bli stemplet som homo er alle heterofile menns innerste mareritt (eller kanskje innerste lengsel?). Uansett…

Som mann forventes du å være sterk, potent og heterofil. Du skal ha fysiske attributter som stor penis og store overarmer, du skal forstå og tilfredsstille kvinnen, du skal være den aktive part som bærer byrden, både praktisk og økonomisk i forholdet, mens dama di ammer og baker muffins. Du som mann kan ikke gråte når du blir rørt eller trist, for det sømmer seg ikke. Du bør velge yrker som sees på som maskuline, hvis ikke blir du stemplet som homofil. Jeg undres hvorfor menn er så opptatt av å ikke bli stemplet som homofile, akkurat som om det er ille? Akkurat som om homofile har mindre testosteron, er mindre nevenyttige, er mindre maskuline og mindre verdt som mennesker? Hvorfor er menn så opptatt av å spekulere i andre menns seksualitet? Kan man ikke elske hvem man vil og ha hvilken legning man vil uten at andre skal spekulere i det? Hvorfor er heterofili egentlig rettesnoren fremdeles? Hvorfor kan ikke menn lære om hvordan de tilfredsstiller sine menn i tabloidaviser og magasiner, hvorfor antar vi at alle er heterofile? Og hva med aseksuelle menn; er de ikke like mye menn som andre menn?

LES OGSÅ: Står minoritetskvinner utenfor likestillingsprosjektet i Norge?

Mannen som menneske, verken feminin eller maskulin
Jeg vil slå et slag for mannen som menneske først, og mann dernest. Den jålete og handye mannen, den følsomme og muskuløse mannen, den intellektuelle mannen med liten tiss og den mindre sexinteresserte mannen som jeg kan dele regningen med. Pappaer kan være like gode og viktige omsorgspersoner som mammaer. Pappaer kan gjerne være hjemme og skjøtte hus og hjem i mens mammaer forsørger familien. Og hvis fedrene våre lærer oss det, kan vi være den generasjonen damer som skifter dekk og fikser bilen mens dere menn baker og vasker klær. Og vi kan være den generasjonen som ikke slenger ut antakelser om folks seksuelle legning på grunnlag av utseende, fakter, interesser eller kjønnsuttrykk.

Men tør vi det?

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

Diskusjon

DEBATTREGLER:

  • - Respekter dine meddebattanter og utøv normal folkeskikk
  • - Vær saklig og hold deg til tema
  • - Ta ballen – ikke spilleren!

Vi fjerner innlegg som er diskriminerende, hetsende og usaklige, spam og identiske kommentarer.