Freedom Flotilla bordet og mannskapet arrestert: — Israel har opptrådt som pirater

Foto: Free Gaza Movement

Norge og Sverige krever at Israel løslater aktivister som ville bringe nødhjelp til Gaza. Den tredje Freedom Flotilla har blitt angrepet og stoppet i internasjonalt farvann av israelsk militære.

Nyhet
Om Nyhet (775 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Den skandinaviske fisketråleren «Marianne av Göteborg» ble natt til mandag bordet av den israelske marinen, i internasjonalt farvann omkring 100 sjømil fra Gaza. Ombord på skipet var 18 aktivister og passasjerer, blant dem Tunisias tidligere president, aktive parlamentsmedlemmer fra flere europeiske land og en journalist fra Al Jazeera.

— Nok en gang har israelske myndigheter og dets militære opptrådt som pirater og angrepet vår båt i internasjonale farvann, sier en talsperson for flotiljen til Al Jazeera.

LES OGSÅ: En enkel løsning på palestinakonflikten

Ville brute blokaden
Skipet la ut fra Gøteborg for under to måneder siden og er lastet med solcellepaneler og medisinsk utstyr til Gazas befolkning.

Marianne av Göteborg er et av fire skip som utgjorde den internasjonale aksjonen «Freedom flotilla 3». De tre andre skipene Rachel, Vittorio og Juliano II ble alle forhindret i å fullføre seilasen og måtte vende tilbake til greske havner.
Aksjonens mål var å bryte den folkerettsstridige blokaden av Gaza og bringe sårt tiltrengte forsyninger inn til den isolerte kyststripen, der befolkningen lider under mangel på mat, medisiner, strøm, byggemateriell og andre grunleggende varer. Blokaden ble igangsatt av Israel i 2007 og har blitt gjennomført ved hjelp av Egypt.

Siste kontakt med besetningen på båten ble gjort klokken 00:37 natt til tirsdag, men gjennom en pressemelding fra det israelske forsvaret (IDF) bekreftes det at militæret har bordet skipet og eskortert det til Ashdod. Det har i skrivende stund ikke vært mulig å oppnå kontakt med aktivistene i israelsk fangenskap, men fra Twitter-kontoen til Freedom Flotilla heter det at det ble brukt strømpistol mot aktivistene.

LES OGSÅ: Israels bygging av ulovlige bosettinger økte med 40 % i 2014

Norge og Sverige protesterer
Båten bar svensk flagg, og det svenske utenriksdepartementet har følgelig protestert på bordingen. Sverige er det eneste landet i EU som har anerkjent Palestina. Seinere har også Norge protestert og krevd løslatelse av de norske flotiljedeltakerne. Militært utført bording av sivile, ubevæpnede mål på internasjonalt farvann ikke har noe rettslig grunnlag, spesielt da det ikke foreligger noe kriminelt. Israel bryter ved det konvensjoner fra FN’s internasjonale sjøfartsorganisasjon (IMO).

— Ifølge loven er det bare flaggstaten, i dette tilfellet Sverige, som får gripe inn mot et fartøy i internasjonalt farvann. Sverige har uttrykt sitt syn på hendelsen, sier Veronica Nordlund ved svensk UDs pressetjeneste ifølge NRK.

Før båtene la fra kai på siste etappe fra Hellas fikk en av dem ødelagt propellen av en dykker. Sabotasjen ble ikke oppdaget før de var langt til havs. Båten tok inn vann, men klarte å ta seg trygt til havn igjen. Skaden var imidlertid så stor at de ikke kunne fortsette reisen.

Israels statsminister, Benjamin Netanjahu, hadde advart om at Israel ville ta i bruk alle midler og slå til med all kraft mot flotiljen. Dette med Israels angrep på Gaza for under ett år siden friskt i minne. Det tok livet av over 2.200 mennesker hvorav 65 % var sivile, ifølge FN. Landets utenriksminister, Avigdor Lieberman, kaller Freedom Flotilla en «terrorreise».

— Anklagelsene er absurde! sier den svenske journalisten og forfatteren Kajsa Ekis Ekmann, som var med på Marianne, til ETC.
— Hva er terrorisme? Solpanelene vi har lasten?

Dette er det tredje forsøket på å bryte bIokaden av Gaza gjennom sjøveien. I 2012 ble båten Estelle omringet, også i internasjonalt farvann, for deretter å bli tatt med til Ashdod hvor mannskapet ble arrestert for å «ulovlig ha førsøkt å komme seg inn i israel». I 2010 ble ni tyrkiske aktivister drept under den første av de så langt tre freedom flotilla-aksjonene, noe som utløste internasjonal fordømmelse. Drapene utløste også en juridisk debatt om hvorvidt Israel kan borde fartøy på internasjonalt farvann, om hvorvidt blokaden av Gaza er lovlig, og hvorvidt drapet av ni tyrkiske aktivister står i proporsjon til den «ulovlige» inntrengen i Gaza med byggematerialer og medisiner.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

14 kommentarer på Freedom Flotilla bordet og mannskapet arrestert: — Israel har opptrådt som pirater

 1. AvatarMagne Andersen // 2015-06-30 kl 18:23 //

  «Freedom flotilla». Kan man ikke vennligst «cut the crap». Dette har nada med «freedom». Dette er såkalte Israel-kritikere som gjennomfører et nøye regissert ideologisk skuespill. Man ønsker å pushe illusjonen om Israel som den store stygge ulven som undertrykker de stakkars uskyldige palarabere som bare ønsker fred

  • Blokaden skyldes jo at man søker å hindre import av våpen/raketter som i neste omgang skal brukes mot Israel. Hvis man klarer å huske ett år tilbake så var det vel nettopp raketter som ble skutt mot Israel som forårsaket krigen. Rakettene ble i tillegg skutt ut fra boligområder, hvor det var mange sivile, slik at israelernes aksjoner for å stoppe angrepene kunne bli sett på som angrep på «sivile» mål.

   • AvatarJonathan // 2015-06-30 kl 20:34 //

    Vås! Israel bombet drøssevis med sykehus hvor det kunne bekreftes at hamas ikke har operert fra.
    «krigen» som ble utløst var et folkemord og en gigantisk maktdemonstrasjon. Ship to gaza hadde med seg solcellepaneler og medisinsk utstyr. Båten skulle i etterkant doneres til gazas fiskere som daglig blir beskutt av israelske styrker.

    • AvatarLuminous // 2015-07-02 kl 18:08 //

     Les og lær:

     -For første gang innrømmer en høytstående FN-tjenestemann personlig og offentlig at Hamas terrorister misbrukte FN-styrte skoler og andre fasiliteter på Gazastripen i fjor sommer.

     – Vi fant våpenlagre i våre anlegg under inspeksjoner, sa Pierre Krähenbühl, undergeneral fra FNs hjelpeorganisasjon (UNRWA) som hadde i oppdrag å hjelpe «palestinske flyktninger,» ifølge avisen Yediot Aharonot. – Grunnen til at hele verden visste om det, er at vi sa det, forsatte han.

     http://www.israeltoday.no/Nyeelement/tabid/322/nid/26815/Default.aspx

     • AvatarJonathan // 2015-07-03 kl 12:40 //

      wow, er det staten israels helt egne propegandaorgan? Upålitelige kilder og lagring av våpen til side fins det ikke våpen i gaza som kan på langt nær måle seg med IDF’s raketter, som demonstrert i fjor sommer.

     • AvatarLuminous // 2015-07-03 kl 12:49 //

      Det er stusselig når noen er så sneversynt at de ikke evner å skille mellom moderate palestinere og hamas.

      Hamas er forkortelse for Harakat al-Muqawamah al-Islamiyyah, Den islamske motstandsbevegelse, på arabisk.

      Hamas ble grunnlagt med utspring i Det muslimske brorskap og religiøse grupper innen den Palestinske frigjøringsorganisasjon (PLO) i 1987.

     • AvatarJonathan // 2015-07-03 kl 18:59 //

      jeg mente lenken din, jeg veit godt hva Hamas er.

     • AvatarMagne Andersen // 2015-07-03 kl 21:54 //

      Uavhengig om du liker eller ikke liker linken, så er vel spørsmålet om det som kommer fremi linken stemmer eller ikke.

      At andre medier velger å ikke videreformidle denne informasjonen avslører vel det meste om andre medier.

      Men dette er vel ingen hemmelighet når det kommer til «andre medier». Hvis det handler om alle mulige seriøse og useriøse angrep på Israel, så står det som er av andre medier klar med åpne dører for å videreformidle alt ukritisk. Når det derimot var klare signaler om at terroristene i Hamas arbeidet utfra sykehuset som Mads Gilbert var tilknyttet så ble dette enten tåkelagt, eller så fikk Mads Gilbert frie tøyler til å bringe åpenbare løgner

     • AvatarLuminous // 2015-07-03 kl 22:12 //

      Jeg vet ikke hvor mange linker du trenger eller hvilke kilder du finner pålitelige, men her har du et par til.

      «Hamas admits it DID use schools and hospitals in Gaza Strip as ‘human shields’ to launch rocket attacks on Israel – but claims it was ‘mistake’

      http://www.dailymail.co.uk/news/article-2753176/Hamas-DID-use-schools-hospitals-Gaza-Strip-human-shields-launch-rocket-attacks-Israel-admits-says-mistake.html

      «UNRWA CONDEMNS PLACEMENT OF ROCKETS, FOR A SECOND TIME, IN ONE OF ITS SCHOOLS»

      http://www.unrwa.org/newsroom/press-releases/unrwa-condemns-placement-rockets-second-time-one-its-schools

 2. AvatarDagfinn Hagen // 2015-07-02 kl 17:31 //

  To kartonger var alt de hadde med. Israel har sendt 1.6 millioner tonn varer fra Israel inn i Gaza siden januar

 3. AvatarLuminous // 2015-07-02 kl 17:59 //

  Blokaden er sterkt overdrevet fra Israels side, men den er da ikke det verste det palestisnske folket lider under!

  Tenk hvis radikalportal kunne laget en artikkel om IS?
  Joakim Møllersen, hører/leser du meg?

  -IS’ fremgang i Irak og Syria og all mediedekningen inspirerer gaza-boere som bor i arbeidsledighet og misære. IS fremstår som fremadstormende og suksessrike, mens Hamas befinner seg i skvis mellom Egypt og Israel. For salafister fremstår det også som Hamas ikke er velsignet av Allah, siden det går så dårlig for dem, og forklaringen er at de ikke er religiøse nok. De tør heller ikke angripe Israel. IS-cellene representerer således en trussel både mot Israel og Hamas.

  -Hva er det IS krever? Rett til å utfordre Hamas som kontrollerer Gaza med våpenmakt? Rett til å angripe Israel? selv om det nedkaller israelske motangrep?

  https://www.document.no/2015/07/is-har-flere-tusen-folgere-i-gaza-utfordrer-hamas/

  • AvatarJoakim Moellersen // 2015-07-04 kl 14:00 //

   Som du sikkert skjønner så har vi ikke kapasiteten til de store mediehusene og kan derfor ikke dekke alt vi ønsker. IS har vi imidlertid skrevet om ved flere anledninger: https://radikalportal.no/2014/09/12/den-nyttige-fienden/
   https://radikalportal.no/2014/12/05/vi-ma-snakke-om-irak/
   https://radikalportal.no/2015/06/16/antisemittisme-og-antisemittisme/

   At IS er grusomme trenger man ikke Radikal Portal for å finne ut av. Det har blitt dekket opp og ned og i mente fra andre medier så det vet folk. IS har for øvrig ikke særlig med Palestina å gjøre.

   • AvatarLuminous // 2015-07-04 kl 20:11 //

    Ang. tilgjengelige ressurser så forstår jeg det, men likevel…

    Hvor mange av de artiklene omhandlet trusselen som islamistene står for mot vesten/Norge? Den ene var faktisk kritikk av Norge for at de prøver å stanse IS!

    Ang. IS og Palestina, så kanskje du skal lese kommentaren min en gang til.

    Både du og Torgersen er oppegående figurer, men etter min oppfatning så er deres «skriverier» stort sett om den hvite mann sin undertrykking av de svarte eller Israel/ USA/ Vesten sin grusomme politikk overfor palestinerne. Alltid bare den ene veien og når muslimer (IS) truer vestlige demokratier med terror er det stille.

    • AvatarLuminous // 2015-07-06 kl 12:42 //

     The Islamic State jihadist group’s affiliate in Egypt, “Sinai Province”, said it had fired three Grad rockets at Israel.

     It said this was in retaliation for alleged Israeli support for Egypt’s armed forces on Wednesday, when the jihadists attacked Egyptian army checkpoints in northern Sinai.

     Hamas har hatt noenlunde kontroll på Gaza. Nå kan IS skyte raketter fra Sinai og provosere frem et israelsk svar. Da avtegner det seg en scenario hvor angrepene ikke bare kommer fra Gaza og Hamas, men hvor IS involverer både Israel og Egypt, fra Sinai.

     Krigen involverer stadig flere

     https://www.document.no/2015/07/is-angriper-israel-fra-sinai/

Kommentarfeltet er lukket.