Freedom Flotilla bordet og mannskapet arrestert: — Israel har opptrådt som pirater

Foto: Free Gaza Movement

Norge og Sverige krever at Israel løslater aktivister som ville bringe nødhjelp til Gaza. Den tredje Freedom Flotilla har blitt angrepet og stoppet i internasjonalt farvann av israelsk militære.

Nyhet
Om Nyhet (718 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på [email protected]

Den skandinaviske fisketråleren «Marianne av Göteborg» ble natt til mandag bordet av den israelske marinen, i internasjonalt farvann omkring 100 sjømil fra Gaza. Ombord på skipet var 18 aktivister og passasjerer, blant dem Tunisias tidligere president, aktive parlamentsmedlemmer fra flere europeiske land og en journalist fra Al Jazeera.

— Nok en gang har israelske myndigheter og dets militære opptrådt som pirater og angrepet vår båt i internasjonale farvann, sier en talsperson for flotiljen til Al Jazeera.

LES OGSÅ: En enkel løsning på palestinakonflikten

Ville brute blokaden
Skipet la ut fra Gøteborg for under to måneder siden og er lastet med solcellepaneler og medisinsk utstyr til Gazas befolkning.

Marianne av Göteborg er et av fire skip som utgjorde den internasjonale aksjonen «Freedom flotilla 3». De tre andre skipene Rachel, Vittorio og Juliano II ble alle forhindret i å fullføre seilasen og måtte vende tilbake til greske havner.
Aksjonens mål var å bryte den folkerettsstridige blokaden av Gaza og bringe sårt tiltrengte forsyninger inn til den isolerte kyststripen, der befolkningen lider under mangel på mat, medisiner, strøm, byggemateriell og andre grunleggende varer. Blokaden ble igangsatt av Israel i 2007 og har blitt gjennomført ved hjelp av Egypt.

Siste kontakt med besetningen på båten ble gjort klokken 00:37 natt til tirsdag, men gjennom en pressemelding fra det israelske forsvaret (IDF) bekreftes det at militæret har bordet skipet og eskortert det til Ashdod. Det har i skrivende stund ikke vært mulig å oppnå kontakt med aktivistene i israelsk fangenskap, men fra Twitter-kontoen til Freedom Flotilla heter det at det ble brukt strømpistol mot aktivistene.

LES OGSÅ: Israels bygging av ulovlige bosettinger økte med 40 % i 2014

Norge og Sverige protesterer
Båten bar svensk flagg, og det svenske utenriksdepartementet har følgelig protestert på bordingen. Sverige er det eneste landet i EU som har anerkjent Palestina. Seinere har også Norge protestert og krevd løslatelse av de norske flotiljedeltakerne. Militært utført bording av sivile, ubevæpnede mål på internasjonalt farvann ikke har noe rettslig grunnlag, spesielt da det ikke foreligger noe kriminelt. Israel bryter ved det konvensjoner fra FN’s internasjonale sjøfartsorganisasjon (IMO).

— Ifølge loven er det bare flaggstaten, i dette tilfellet Sverige, som får gripe inn mot et fartøy i internasjonalt farvann. Sverige har uttrykt sitt syn på hendelsen, sier Veronica Nordlund ved svensk UDs pressetjeneste ifølge NRK.

Før båtene la fra kai på siste etappe fra Hellas fikk en av dem ødelagt propellen av en dykker. Sabotasjen ble ikke oppdaget før de var langt til havs. Båten tok inn vann, men klarte å ta seg trygt til havn igjen. Skaden var imidlertid så stor at de ikke kunne fortsette reisen.

Israels statsminister, Benjamin Netanjahu, hadde advart om at Israel ville ta i bruk alle midler og slå til med all kraft mot flotiljen. Dette med Israels angrep på Gaza for under ett år siden friskt i minne. Det tok livet av over 2.200 mennesker hvorav 65 % var sivile, ifølge FN. Landets utenriksminister, Avigdor Lieberman, kaller Freedom Flotilla en «terrorreise».

— Anklagelsene er absurde! sier den svenske journalisten og forfatteren Kajsa Ekis Ekmann, som var med på Marianne, til ETC.
— Hva er terrorisme? Solpanelene vi har lasten?

Dette er det tredje forsøket på å bryte bIokaden av Gaza gjennom sjøveien. I 2012 ble båten Estelle omringet, også i internasjonalt farvann, for deretter å bli tatt med til Ashdod hvor mannskapet ble arrestert for å «ulovlig ha førsøkt å komme seg inn i israel». I 2010 ble ni tyrkiske aktivister drept under den første av de så langt tre freedom flotilla-aksjonene, noe som utløste internasjonal fordømmelse. Drapene utløste også en juridisk debatt om hvorvidt Israel kan borde fartøy på internasjonalt farvann, om hvorvidt blokaden av Gaza er lovlig, og hvorvidt drapet av ni tyrkiske aktivister står i proporsjon til den «ulovlige» inntrengen i Gaza med byggematerialer og medisiner.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

Diskusjon

DEBATTREGLER:

  • - Respekter dine meddebattanter og utøv normal folkeskikk
  • - Vær saklig og hold deg til tema
  • - Ta ballen – ikke spilleren!

Vi fjerner innlegg som er diskriminerende, hetsende og usaklige, spam og identiske kommentarer.