Kampen mot kommunal innføring av tiggeforbudet fortsetter

Foto: Simon Q

I Arendal og Lillesand er ikke kampen mot tiggerforbudet over. Opprettholder de tiggeforbudet, vil de være Nordens kaldeste byer.

Guro Fiola Andreassen
Om Guro Fiola Andreassen (1 artikler)
Guro Fiola Andreassen er aktivist og nestleder i Rødt Arendal og Grimstad.

”Nå er det opp til hver enkelt kommune.” – Statsminister Erna Solberg

Da det nasjonale tiggeforbudet ble droppet, ble ansvaret og løyvet til å innføre tiggeforbud skjøvet over på kommunene. Venstresida må nå stå samlet bak en omkamp om det kommunale tiggeforbudet.

Første by med tiggeforbud

I mai 2013 foreslo Hayette A. Mahmoud fra SV at Arendal burde tilby tiggerne en brakke med sanitæranlegg, slik Kristiansand hadde gjort. Men forslaget fikk bare seks av 38 stemmer i bystyret. ”Jeg tror flertallet sa nei fordi vi ikke har samme problem med antall tiggere som de har i Kristiansand”, sa ordfører Einar Halvorsen (H) til NRK etterpå. I samme møte vedtok bystyret, med 20 mot 18 stemmer, å innføre forbud mot tigging, så fort loven tillot det.

LES OGSÅ: Smørbrødliste til regjeringen: Hvordan bekjempe tiggerne

Den 29. August 2014, vedtok Arendal bystyre, som Norges første kommune, å innføre tiggeforbud i byen. Det var Fremskrittspartiet som fremmet forslaget i 2013, og med et samlet Høyre, og to utbrytere fra Pensjonistpartiet fikk de saken vedtatt. Arbeiderpartiet, SV, Venstre & Krf stemte mot da saken ble vedtatt. I november 2014 trådte forbudet i kraft.

Nordens kaldeste by

Dagen etter at Alliansen Mot Tiggerforbudet i Norge demonstrerte mot forbudet på Sam Eydes Plass i Arendal, uttalte ordfører Halvorsen til Agderposten at «Ingen Nordmenn trenger å tigge i Norge i dag, de får nødvendig støtte av NAV.» Blant forbudsforkjemperne er romfolket det sterkeste argumentet for forbudet. I Agderposten uttalte ordfører Einar Halvorsen, fra Høyre, at han «Er klar på at forbudet er ment mot romfolk, selv om det gjelder for samtlige tiggere.»

LES OGSÅ: Vagabonden, tiggeren og gjøgleren – de ubehagelige andre

Politiet fikk i oppgave å fastsette størrelsen på bota, og nå risikerer alle som spør etter hjelp bot på 2000 kroner. Forbudet fikk internasjonal oppmerksomhet, og i utenlandsk presse ble Arendal omtalt som «Nordens kaldeste by».

Også Lillesand gikk inn for tiggeforbud

Einar Holmen-Hoven, i Høyres bystyregruppe i Lillesand Kommune, fulgte etter Arendal og sørget for at Lillesand er kommune nummer to til å innføre forbudet. Etter planen skal det tre i kraft den 15. mars. Holmen-Hoven har tidligere uttalt til NRK Sørlandet: ” I Norge er det lang tradisjon for ikke å skape klasseforskjeller. Ved å tillate tigging er det akkurat det vi gjør. Å hjelpe folk i Romania kan være mer hensiktsmessig enn at de skal sitte her og tigge for ti kroner i timen», sier Holmen-Hoven, og sikter til romfolk som har reist fra Romania til Norge for å tigge.

LES OGSÅ: 11 millioner hus står tomme i EU mens millioner er hjemløse

Her snakker Holmen-Hoven om «Tradisjoner for å ikke skape klasseforskjeller.» Og så er det nettopp større klasseskiller han medvirker til ved å skille mellom tiggeres nasjonalitet, ved å forby fattigdom og å kriminalisere retten til å be om hjelp, fordi den klassen han sjøl liker å være en del av, synes tiggere på gata er så brysomt at han vil fjerne dem fra bybildet i Lillesand.

AP og Venstre varsler omkamp om tiggeforbudet

12. februar ble fjerning av tiggeforbudet tatt opp i formannskapet i Arendal. Venstres ordførerkandidat, Pål Koren Pedersen, og Arbeiderpartiets ordførerkandidat, Robert C. Nordli, var de som fremmet forslaget. Samme dag melder NRK at «Regjeringen vil ikke omgjøre Arendals tiggeforbud, som ble innført i fjor høst. Det bekrefter statssekretær Vidar Brein-Karlsen (FrP). Både KrF og Venstre etterlyser et nasjonalt nei til lokal tiggenekt. – Vi endrer ikke dette, sier statssekretæren til NRK.no, og henviser til Sundvollen-erklæringen. Varaordfører Anders Kylland (Frp) mener på sin side at innføringa av tiggeforbudet er vellykket.

«Blant forbudsforkjemperne er romfolket det sterkeste argumentet for forbudet.»

I Arendals kultur- og rådhus er formannskapet likevel enstemmige for å anmode ordføreren om å se på politivedtektene på nytt, slik at saken kommer opp til diskusjon på nytt i bystyret, sannsynligvis i mars. For å få fjernet forbudet i Arendal må vi ha en stemme fra opposisjonen. Agderposten skrev i forkanten av møtet at «Sammen med Venstre mobiliserer Ap for å få flertall blant bystyrets 39 representanter. Slik ser stemmetallet ut: Ap (9), Venstre (3), SV (3), KrF (3), Sp (1) =19.

LES OGSÅ: Rasismen vokser i Europas hjerte, så også antirasismen

Dermed mangler én eneste stemme.» Og det er nok ikke utenkelig at noen av politikerne som stemte for å vedta tiggeforbudet vil snu i saken. For mange politikere handler det om byens omdømme utad. Kystperla og kulturbyen Arendal: «Varm, stolt, og utadvendt» eller «Nordens Kaldeste By»? Svaret får vi forhåpentligvis snarest mulig, og det er helt opp til politikerne å avgjøre tiggernes skjebne, såvel som byens omdømme.

Det handler om nestekjærlighet og medmenneskelighet

Rødt Arendal og Grimstad, er selvsagt imot slik uverdig behandling av mennesker i samfunnet. Vi vil også være et av de partiene som kommer til å programfeste fjerning av tiggeforbudet i Arendal i kommunevalget. Det vil nok flere av de andre lokale motstandspartiene gjøre også.

LES OGSÅ: Vi romantiserer de fattige, og vi avskyr dem

I alle kommuner bør motstandere og motstandspartier ruste seg til kamp, for denne står fortsatt i flere kommuner med brune bystyrer. Argumentene mot tiggeforbudet er mange: Det er diskriminerende, det bryter menneskerettighetene, ytringsfriheten, den er drepende mot nestekjærligheten, den er en trussel mot fellesskapet og mot våre grunnleggende samfunnsverdier. Vi har alle et felles ansvar for å ta vare på de mest sårbare i samfunnet vårt og ved å kriminalisere det som for flere tiggere er et alternativ til kriminalitet, vil det få alvorlige konsekvenser. Vi kan ikke kriminalisere fattigdom. Vi kan ikke bryte menneskerettighetene fordi forbudsforkjemperne ønsker å vise at byen din er fri for fattigdom og elendighet.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

Diskusjon

DEBATTREGLER:

  • - Respekter dine meddebattanter og utøv normal folkeskikk
  • - Vær saklig og hold deg til tema
  • - Ta ballen – ikke spilleren!

Vi fjerner innlegg som er diskriminerende, hetsende og usaklige, spam og identiske kommentarer.