11 millioner hus står tomme i EU mens millioner er hjemløse

Foto: Pete

Ny statistikk viser at det bare i EU finnes 11 millioner boliger som står tomme. Samtidig er millioner av hjemløse på jakt etter et tak over hodet.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Christian Boger

Ny statistikk innhentet av den britiske avisen The Guardian viser et skremmende bilde av hvor mange tomme boliger det i dag finnes i EU. Tallene viser at i overkant av 11 millioner boliger står ubrukte og forfaller. Mange av boligene er deler av uferdige og kansellerte boligprosjekter som ble igangsatt før finanskrisen rammet.

— Det er en skandale at så mange boliger kan stå ledige når en vet at antallet hjemløse over hele Europa øker, sier direktør i den europeiske hjemløseorganisasjonen FEANTSA, Freek Spinnewijn, til avisen.

— Myndighetene må få eiendommene på markedet
Han understreker at det burde være en oppgave for myndighetene i hvert enkelt land å sørge for at de tomme bolighusene kommer ut på boligmarkedet slik at de kan bli tatt i bruk.

— I lys av at problemet med hjemløse i Europa bare øker og øker bør en forvente at hvert enkelt land myndigheter gjør det de kan for å få disse boligene ut på markedet slik at de kan benyttes av folk som trenger dem.

Han får støtte av lederen for Storbritanias største organisasjon for hjemløse, Shelter.

— Boliger skal ikke stå tomme og myndighetene må nå snart komme opp med nye og bedre ideer for hvordan man skal takle dette problemet, understreker Campbell Robb.

Statistikk fra EU viser at man i dag anslår at det finnes rundt 4,1 millioner hjemløse innen unionens grenser.

Spania topper dyster statistikk
Tallene, som The Guardian, har innhentet viser at Spania topper listen over antallet boliger som står ubrukt med 2,7 millioner ubrukte boliger. Deretter følger Italia med rundt 2,5 millioner tomme boliger og Frankrike med 2,4 millioner hus som står tomme og ubrukte.

Statistikken viser at hovedårsaken til at boligene står tomme er at de tilhører prosjekter som ble startet under den såkalte «byggeboomen» som startet rett før finanskrisen inntraff. I tillegg har man i blant annet Spania sett at boliger har blitt tvangsinndratt på grunn av mislighold av lån og annet som følge av at huseiere ikke har hatt mulighet til å gjøre opp for seg som et resultat av finanskrisen.

Mange av boligene befinner seg i tillegg i store ferieområder som var ment for utvikling av turismen før finanskrisen brått endret europeernes økonomiske situasjon nærmest over natten.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

14 kommentarer på 11 millioner hus står tomme i EU mens millioner er hjemløse

 1. De bostedsløse har ikke penger og dermed står boligene tomme.

  • Man kommer ikke langt uten penger.

   Jeg tror antallet som fryser i hel, er mye høyere enn det som blir oppgitt, også fordi det tørres ikke skrives om det, siden det angår så mange mer eller mindre velstående som kunne ha grepet inn.

   At mange fryser i hel, er tabu, kanskje med unntak av denne sida o. l.

  • AvatarBjörn Fröhlich // 2015-02-01 kl 23:23 //

   Det er i slike tilfeller kapitalismen viser sitt sanne ansikt. Det finnes mennesker med behov for husly, men siden de ikke har penger skaper deres behov ikke markedsrelevant etterspørsel. Et dypt umoralsk økonomisk system som vi burde kvitte oss med raskest mulig.

 2. Avatarwillyhansen // 2015-01-31 kl 16:30 //

  Gjør som EU – ta seg til rette….

 3. Kanskje noe for oljefondet å investere i? Nå kan boliger i feks Spania kjøpes råbillig. Man kan samtidig gi norske pensjonister tilbud om å leie boligene veldig billig. Norske pensjonskroner har større kjøpekraft i Spania enn i Norge. En dårlig pensjon i Norge kan man leve godt av i Spania. Dessuten kan man gi en håndsrekning til fattige mennesker i Spania ved å leie ut boliger til en veldig billig penge. Og når de gode tider kommer tilbake kan boligene selges med fortjeneste en gang i framtiden.

 4. AvatarMagnhild Grande // 2015-02-01 kl 11:06 //

  Skammelig å ikke «åpne» dørene slik at folk kan få tak over hodene! Verden har råd til, og plikt, til å hjelpe nødstilte!

  • Avatartrondandreass // 2015-02-01 kl 14:11 //

   Skammelig å ikke åpne ja. Det samme må gjelde for personer som har ledige rom i sine leiligheter.
   Magnhild, hvor mange husville har du plass til, og hvor bor du?

   • AvatarMagnhild Grande // 2015-02-01 kl 19:50 //

    Her er det snakk om tomme hus i EU- land!

    • Så da er det greit å la folk bo gratis i andre sine hus, men ikke hos deg hvis du har et ledig rom?

     • AvatarMagnhild Grande // 2015-02-02 kl 12:38 //

      Her er det snakk om TOMME HUS, ikke hus der det allerede bor folk! I prekære situasjoner kan jeg godt innlosjere folk, men setter da grenser for oppførsel! Ikke folk som forsøpler og «driter» på gulvet! Folk som har blitt husløse grunnet tap av arbeid og omstendigheter de selv ikke har ansvar for kan få midlertidig bo i mitt hus!!

     • AvatarMagnhild Grande // 2015-02-02 kl 15:38 //

      Andre sine hus? Bankens! EU-lands sine hus! Er det bedre at folk fryser og sulter? Tror du og flere ikke forstår problemet! Jeg innlosjerer gjerne bostedsløse; på mine premisser! Her er det snakk om TOMME HUS, ikke hus der det allerede bor folk! I prekære situasjoner kan jeg godt innlosjere folk, men setter da grenser for oppførsel! Ikke folk som forsøpler og «driter» på gulvet! Folk som har blitt husløse grunnet tap av arbeid og omstendigheter de selv ikke har ansvar for kan få midlertidig bo i mitt hus!!

   • AvatarMagnhild Grande // 2015-02-02 kl 12:41 //

    Bosetter gjerne folk som ikke er selvforskyldte bostedsløse! I Norge er dette et lite problem da det offentlige har plikt til å skaffe «tak over hodet» til sine borgere; noe annet er EU!

 5. AvatarTrygve Hagland // 2015-02-09 kl 18:40 //

  Noen eier disse husene,og man kan ikke bare åpne dørene for andre.Det ville rett og slett være ran.De som eier de tomme husene har ikke råd til å gi dem vekk og de som trenger husene har ikke råd til å leie/kjøpe dem.Så enkelt og samtidig så vanskelig er det.Et lignende fenomen er at det er rikelig med mat til alle,men likevel «sulter» 900 millioner mennesker fordi de ikke har penger til å kjøpe maten.De som eier maten har heller ikke råd til å gi den vekk.

 6. AvatarFrank Smith // 2015-04-16 kl 07:31 //

  meh. penger er verdens bør. maktsyke mennesker, mennesker som ikke ønsker å ta ansvar, alt dette fører til at lite blir eller kan bli gjort med mindre menneskeheten begynner å leve sammen på en annen måte.

Kommentarfeltet er lukket.