11 millioner hus står tomme i EU mens millioner er hjemløse

Foto: Pete

Ny statistikk viser at det bare i EU finnes 11 millioner boliger som står tomme. Samtidig er millioner av hjemløse på jakt etter et tak over hodet.

Nyhet
Om Nyhet (718 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på [email protected]

Av Christian Boger

Ny statistikk innhentet av den britiske avisen The Guardian viser et skremmende bilde av hvor mange tomme boliger det i dag finnes i EU. Tallene viser at i overkant av 11 millioner boliger står ubrukte og forfaller. Mange av boligene er deler av uferdige og kansellerte boligprosjekter som ble igangsatt før finanskrisen rammet.

— Det er en skandale at så mange boliger kan stå ledige når en vet at antallet hjemløse over hele Europa øker, sier direktør i den europeiske hjemløseorganisasjonen FEANTSA, Freek Spinnewijn, til avisen.

— Myndighetene må få eiendommene på markedet
Han understreker at det burde være en oppgave for myndighetene i hvert enkelt land å sørge for at de tomme bolighusene kommer ut på boligmarkedet slik at de kan bli tatt i bruk.

— I lys av at problemet med hjemløse i Europa bare øker og øker bør en forvente at hvert enkelt land myndigheter gjør det de kan for å få disse boligene ut på markedet slik at de kan benyttes av folk som trenger dem.

Han får støtte av lederen for Storbritanias største organisasjon for hjemløse, Shelter.

— Boliger skal ikke stå tomme og myndighetene må nå snart komme opp med nye og bedre ideer for hvordan man skal takle dette problemet, understreker Campbell Robb.

Statistikk fra EU viser at man i dag anslår at det finnes rundt 4,1 millioner hjemløse innen unionens grenser.

Spania topper dyster statistikk
Tallene, som The Guardian, har innhentet viser at Spania topper listen over antallet boliger som står ubrukt med 2,7 millioner ubrukte boliger. Deretter følger Italia med rundt 2,5 millioner tomme boliger og Frankrike med 2,4 millioner hus som står tomme og ubrukte.

Statistikken viser at hovedårsaken til at boligene står tomme er at de tilhører prosjekter som ble startet under den såkalte «byggeboomen» som startet rett før finanskrisen inntraff. I tillegg har man i blant annet Spania sett at boliger har blitt tvangsinndratt på grunn av mislighold av lån og annet som følge av at huseiere ikke har hatt mulighet til å gjøre opp for seg som et resultat av finanskrisen.

Mange av boligene befinner seg i tillegg i store ferieområder som var ment for utvikling av turismen før finanskrisen brått endret europeernes økonomiske situasjon nærmest over natten.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

Diskusjon

DEBATTREGLER:

  • - Respekter dine meddebattanter og utøv normal folkeskikk
  • - Vær saklig og hold deg til tema
  • - Ta ballen – ikke spilleren!

Vi fjerner innlegg som er diskriminerende, hetsende og usaklige, spam og identiske kommentarer.