3 av 10 romfolk i EU har ikke rennende vann i huset

Foto: Matus Kacmar Bygg som huser romfolk i Slovakia.

Rapport avdekker at EUs plan for å forbedre romfolks liv har vært en fiasko. 80 % er under fattigdomsgrensa.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Joakim Møllersen

En EU-rapport basert på en spørreundersøkelse blant 25.000 EU-innbyggere, 8.000 av dem romfolk, avslører massiv økonomisk og sosial marginalisering i tillegg til diskriminering. Tre av ti romfolk har ikke rennende vann i huset og 46 prosent har ikke innendørs toalett, dusj eller bad.

LES OGSÅ: Romfolk og muslimer mest diskriminert i Europa

I Spania, Hellas og Kroatia er henholdsvis 98, 96 og 93 prosent av romfolk under fattigdomsgrensa. I EU generelt er 80 prosent under den standardiserte relative fattigdomsgrensa, såkalt risiko for fattigdom. EUObserver melder at flesterparten av rombarn i Slovakia, Ungarn og Bulgaria går på segregerte skoler på tross av at dette formelt sett er ulovlig.

Rapporten er skrevet av European Union Agency for Fundamental Rights og direktør Michael O´Flaherty er nådeløs i sin kritikk:

— Vår manglende evne til å oppfylle menneskerettighetene til våre samfunn av romfolk er uakseptabel.

SE OGSÅ BILDESERIEN: Romfolk lever og bor i Oslo

Rapporten understreker manglende rettigheter og gjennomgående diskriminering på jobbmarkedet og når det kommer til skolegang og videreutdanning.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

4 kommentarer på 3 av 10 romfolk i EU har ikke rennende vann i huset

 1. I miljøer med liten eller ingen «vane» til å ta seg utdannelse eller arbeid så faller de fleste utenfor alle parametere i møtet med det moderne samfunnet. Noen få klarer å bryte med disse sosiale mønstrene som «arves» fra generasjon til generasjon og disse klarer seg gjerne like godt som andre i storsamfunnet.

  • Du fikk med deg den delen der det sto «flesterparten av rombarn i Slovakia, Ungarn og Bulgaria går på segregerte skoler på tross av at dette formelt sett er ulovlig» ?
   Dessuten, det at romfolk ikke vil jobbe, det er ikke sant. Selv om det sikkert er unntak som bekrefter regelen så er tigging et resultat av at det ikke er mulig å få arbeid. Og det skyldes i stor grad fordommer og hat fra befolkningen for øvrig. Så er det en «kultur» som bør brytes, så er det den.

   • Skrev jeg at «flesteparten av rombarn ikke går på segregerte skoler»? I flere reportasjer blant annet på NRK så ser man feks barn som drømmer om kunne tigge i Norge når de blir store. At dette er et faktum bekreftes også av norske hjelpearbeidere på barnehjem i Romania. Nå er det ingenting galt i det. Men det lar seg i liten grad kombinere med et vanlig liv uten å komme i fattigdomsfeller.

 2. Avatarbørre arnold // 2016-12-06 kl 23:14 //

  Forbud mot tigging kombinert med tiltak for å integrere romfolk er nok veien å gå for å redde frmtidige generasjoner fra tigging og tusk handel.

Kommentarfeltet er lukket.