Smørbrødliste til regjeringen: Hvordan bekjempe tiggerne

Foto: Ian Design

Vær generelt aggressive overfor de svakere stilte, slike som narkomane, sånn at dere ikke beskyldes av motstanderne for å diskriminere overfor tiggerne fra Øst-Europa.

Chalak Kaveh
Om Chalak Kaveh (7 artikler)
Chalak Kaveh er historiker og har forsket på det norske politiets behandling av tatere og sigøynere i perioden 1900-1951. Kaveh er tidligere redaktør for Etter Lemkin - Tidsskrift for studier av folkemord og politisk massevold.

Jeg har tidligere både i høringsforslag og artikler (f.eks. her og der) tatt til motmæle når Oslo kommune eller regjeringen har tatt initiativ til tiltak med siktemål om å forby tigging. Det har jeg heldigvis ikke vært alene om. Selv Senterpartiet har talspersoner som nå delvis imøtegår eget parti. Derfor ser nå regjeringen seg nødt til å gå retrett i spørsmålet om tigging. Det er likevel grunn til å anta at dette spørsmålet igjen kommer på agendaen snart, kanskje det ved neste korsvei til og med er Arbeiderpartiet som støtter opp om et slikt forbud. Det kan for så vidt likegreit hende at de reaksjonære og bakstreverske elementene i Senterpartiet (med Jenny Klinge i spissen) greier å ekskludere de mer fornuftige segmenter i partiet (slike som Per Olaf Lundteigen f.eks.) og dermed kan garantere for et stortingsflertall. Uansett, nedenfor følger en smørbrødliste til regjeringen til neste gang de tar initiativ til forbud og påbud om tigging.

LES OGSÅ: Når det å be om hjelp blir ulovlig

Regjeringen kan bli kvitt tiggerplagen ved å:

 • Avvise tiggerne ved grensen.
  • Eventuelt 1: Opprett midlertidige leire for å avklare hvem som virkelig er EØS-turister og hvem som bare kommer for å tigge. Det sier seg selv at regjeringen da må gjeninnføre den ordinære passkontrollen og køene som medfølger, men dette skaper ytterligere sysselsetting i Norge, altså vinn-vinn.
  • Eventuelt 2: Si opp EØS?
 • Opprette registre som kategoriserer sigøynerne som en egen (uønsket) gruppe slik at de lettere neste gang kan identifiseres og avvises ved riksgrensen. Den europeiske menneskerettskonvensjonen (EMK) kan bare ryke og reise.
 • Gjeninnføre tvangsarbeidshusordningen. I stedet for eller i tillegg til fengsels- og bøtestraffer – og for å la seg inspirere av historien – bør tvangsarbeidssystemet gjeninnføres. På den måten kan tiggerne gjøre noe nyttig for seg samtidig som det ikke skaper fengselskøer eller koster samfunnet massevis av penger (mer nøyaktig 450 000 for lavt sikkerhetsnivå, og 1 million for høyt sikkerhetsnivå)
 • Være generelt mer aggressive i sosialpolitikken overfor de svakere stilte, slike som narkomane, sånn at dere ikke beskyldes av motstanderne for å diskriminere overfor tiggerne fra Øst-Europa.
 • Innføre en ny gren i politiet: musikkpolitiet. Folk som spiller instrumenter med feil toner og som egentlig bare er ute etter penger uten å yte deretter, bør anholdes snarest og bøtelegges med hjemmel i kommunenes støyreglement.
 • Avvikle ordningen med offentlige toaletter, de få som finnes i alle fall (og heve boten for offentlig urinering mv til 100.000 kroner).
 • Innføre forbud mot innsamlingsaksjoner generelt, med unntaket av NRKs TV-aksjon.
 • Reform av straffemetodene. Det er rimelig å anta at offentlig avstraffelsesmetoder i enda høyere grad vil avverge folk som ønsker å tigge. Her kan Saudi Arabias ambassade kontaktes for tips og råd.

LES OGSÅ: Tiggerforbud i velstående Norge

(For ordens skyld: forfatteren tar ikke ansvar for ironidøve lesere som måtte ta ovennevnte forslag som seriøse. Regjeringen er derimot velkomne til å lese dem slik de fremtrer).

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

4 kommentarer på Smørbrødliste til regjeringen: Hvordan bekjempe tiggerne

 1. Jeg mener at denne saken må kobles sammen med EØS-kontigenten.

  Bruk EØS-kontigenten til å betale ut kontanter direkte til fattige mennesker i Romania (noe lignende slik det feks gjøres i Brasil via Bolsa Familia programmet).

  En norsk krone kan ha en kjøpekraft på landsbygda i Romania som tilsvarer kanskje 10 norske kroner. Slik økt pengebruk i Romania vil også trekke igang lokalt næringsliv, økt sysselsetting og økte inntekter. Slik at effekten av å gi 1 milliard norske kroner til feks sosialhjelp i Romania kan ha en effekt som tilsvarer noe slikt som hele 20 milliarder norske kroner i Romania. Denne pengebruk vil altså stimulere økonomien i Romania (ved at etterspørselen i landet øker) samtidig som fattigfolk fra Romania ikke lenger trenger å reise til Norge for å tigge. En vinn-vinn løsning vil jeg si.

  Det som råder i Europa i dag er etterspørselsvikt. Ved å betale ut kontanter til de fattigste i Europa kan man øke etterspørselen og den økonomisk aktiviteten i Europa. Norsk økonomi er helt avhengig av at Europas økonomi kommer igang igjen. Selv om man skulle betalt noen milliarder ekstra i EØS-kontigenten så får vi betrakte det som hjelp til selvhjelp: ved å stimulere Europas økonomi og fattigfolks økonomi, stimulerer vi også indirekte norsk økonomi gjennom økt etterspørsel fra Europa. Vi har lov til å hjelpe oss selv ved å hjelpe andre. Vi må vise solidaritet istedenfor sneversyn og grådighet.

 2. Avatarflæskogbananer // 2015-02-06 kl 14:26 //

  Å få Norge ut av EØS er kanskje ikke så dumt, om enn av andre grunner enn tigging.

  Det er helt latterlig at «liberalistene» i FrP ønsker å gjøre tigging forbudt. Ingen MÅ gi, det er valgfritt. Kunne skjønt det om tiggerne hadde vært aggressive eller noe slikt, men har aldri opplevd en aggressiv tigger der jeg bor. Tigging er i seg selv ikke et problem, men heller et symptom på et problem. Ønsker vi å fjerne turisttiggere, så kan vi gå ut av EØS, og heller prøve å hjelpe dem i deres egne land. Å gjøre tigging forbudt er like hjernedødt som å gjøre sexkjøp forbudt.

 3. Fredsprisvinner Kailash Satyarthi oppfordrer alle i Norge til ikke å gi penger til tiggere:
  http://www.dagbladet.no/2014/12/13/nyheter/tigging/innenriks/kailash_satyarthi/36718364/

  Hva? en egoistisk Frp-er som får fredsprisen?

  Eller kan det være at Satyarthi mener at å støtte organisert tigging er som å gi noen penger for å pisse i buksa for å holde varmen og ingen varig løsning og liv for noen? Men tvert i mot bidrar til å holde liv i en pasifiserende kulturtradisjon som setter mennesker utenfor samfunnet i generasjoner.

 4. AvatarGeneral Zod // 2015-02-08 kl 21:19 //

  Er det så spesielt humant å gi til tiggere da?

  Hva annet gjør du enn å holde liv i en bransje som krever at alle involverte skal ydmyke seg selv på generell basis? Hva kan disse menneskene lære sine barn? Hva slags fremtid gir du dem?

  Så kan du jo si «Hva er alternativet?». Som om det er noen unnskyldning. Alternativet er selvsagt å gi pengene til en veldedig organisasjon som kan få mer ut av kronene dine.

  Bakdelen er at du ikke kan kjøpe like mye god samvittighet (ingen som ser autogiroen din gå hver måned til unicef),

Kommentarfeltet er lukket.