Palestinakomiteen aksepterer ikke antisemittisme

Av: Den Amerikanske ambassade Tel Aviv

Jeg har ingen empiri i ryggen for å påstå at verden er mer hatefull nå enn tidligere, men jeg ser like fullt at hatet mot De Andre er stort og stygt i våre dager.

Kathrine Jensen
Om Kathrine Jensen (3 artikler)
Kathrine Jensen er leder av Palestinakomiteen i Norge. Feminist og sosialist. Medlem av Sosialistisk Venstreparti.

Noen dreper fordi de ikke tåler krenkelse. Andre fordi de ikke tåler folk som de mener ikke er som dem selv. Eller begge deler.

På drøy en måned har vi igjen sett angrep på ytringsfriheten etterfulgt av hatdrap. I Paris ble fire mennesker drept fordi de var jøder. I North Carolina ble 3 muslimer drept, og i København ble en mann tatt av dage i kraft av å være jøde.

LES OGSÅ: Den evig aktuelle natten

To hatefulle søskenbarn
Antisemittismen og islamofobien er to hatefulle søskenbarn. Det er de samme mekanismene som gir næring til villniset av fordommer og hat som bidrar til å skape en kaldere og vondere verden. Gjødslet av religiøs fanatisme og ekstreme ideologier rotfestes i farlige holdninger midt i blant oss.

Må skille mellom Israel og jøder
Palestinakomiteen tar i sin plattform sterk avstand fra rasisme. Vi har sågar spesifisert at antisemittiske holdninger er uforenelig med medlemskap i organisasjonen, og vil gjerne si noe om hvordan vi arbeider mot antisemittisme.

Først og fremst handler det om å være helt tydelig på at det er et klart skille mellom Israel og jøder. Kritikk av staten Israel er ikke antisemittisme. På samme måte som kritikk av Hamas ikke er islamofobi.

LES OGSÅ: Gjenkjenning av rasisme i antisemittisme og islamofobi

Politisk mynt på drap av jøder
Det er Israel selv som forsøker å viske ut dette skillet, og dermed bidrar til å nære seg på antisemittismen som dessverre fortsatt, ikke bare finnes, men vokser. Benjamin Netanyahu viser tydelig at han setter Israels interesser før jøders når han gjentatte ganger slår politisk mynt på drap på jøder i Europa. Det er skammelig at han, fremfor å oppfordre land i Europa til å bekjempe jødehatet, fremstiller en flukt til Israel som løsningen.

Det er en fallitterklæring for et godt samfunn når mennesker ikke lenger føler seg trygge, og Palestinakomiteen kan ikke akseptere at folk ikke skal kunne bo og leve i sikkerhet i sine hjemland, uavhengig av hvilken religiøs tilknytning eller etniske bakgrunn de har.

Aksepterer ikke antisemittisme
Norske jøder er norske statsborgere, og skal ikke under noen omstendighet føle at de ikke er trygge i Norge. De skal heller ikke holdes ansvarlig for Israels politikk. Like lite som norske muslimer skal gjøres ansvarlig for hva IS eller andre ekstreme krefter foretar seg i islams navn.

Dernest slår vi hardt ned på holdninger som faktisk er antisemittiske. Konspirasjonsteorier om jødisk verdensherredømme og Illuminati og annet vissvass har ingen plass i organisasjonen. Ei heller stereotypisering av jøder. Som om det å være jøde skulle innebære gitte egenskaper.

LES OGSÅ: Nazistapologet holder foredrag på Deichmanske bibliotek

Aldri igjen
En annen utfordring er at mange reduserer antisemittismen til å skyldes Israels fremferd i Midtøsten. Det er en ansvarsfraskrivelse av dimensjoner, og da tar man ikke jødehatet på alvor. Det er vårt felles ansvar å ikke etablere og dyrke fiendebilder av De Andre. Jøder har blitt trakassert og dehumanisert lenge før staten Israel oppsto, og det var slike hjemlige holdninger som i sin tid førte til at et av de verste folkemordene i historien kunne skje.
Palestinakomiteens holdning er at det skal aldri skje igjen. Ikke med noen.

Teksten er sampubliseret med Palestinakomiteen

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

9 kommentarer på Palestinakomiteen aksepterer ikke antisemittisme

 1. AvatarTom Dahle // 2015-02-18 kl 20:03 //

  klart og tydelig. Takk Kathrine!

 2. AvatarGeir Hongrø // 2015-02-18 kl 21:43 //

  «Dernest slår vi hardt ned på holdninger som faktisk er antisemittiske. Konspirasjonsteorier om jødisk verdensherredømme og Illuminati og annet vissvass har ingen plass i organisasjonen. Ei heller stereotypisering av jøder. Som om det å være jøde skulle innebære gitte egenskaper.»

  Klart og tydelig. Og veldig viktig. Jeg stoler i den sammenhengen også på at Palestinakomitèen slår ned på det når folk prøver å tilskrive «zionister» de samme egenskapene som før 2. verdenskrig ble tilskrevet visse egenskaper. Det er nemlig en moderne form for antisemittisme. Litt på samme måte som tradisjonell rasisme kamufleres som «islamkritikk» hender det tradisjonell antisemittisme kamufleres som «antizionisme», og dersom man med antisionisme ikke mener bare at man er imot Israels eksistens som jødisk stat (den debatten kan vi ta en annen gang) men at man også mener at «zionister» har masse skjult penge- og mediemakt over hele verden og særlig i USA, da er man faktisk midt oppi tradisjonelt antisemittisk tankegods.

  • «Litt på samme måte som tradisjonell rasisme kamufleres som
   «islamkritikk» hender det tradisjonell antisemittisme kamufleres som
   «antizionisme», og dersom man med antisionisme ikke mener bare at man er
   imot Israels eksistens som jødisk stat (den debatten kan vi ta en annen
   gang) men at man også mener at «zionister» har masse skjult penge- og
   mediemakt over hele verden og særlig i USA, da er man faktisk midt oppi
   tradisjonelt antisemittisk tankegods.»

   Enig i dette. Samtidig så er det både konkret og sant at det finnes en sterk, organisatorisk jødisk lobby i USA som jobber målrettet mot de amerikanske myndigheter og institusjoner for at USA skal ha en så Israel-vennlig politikk som mulig. Men langt fra alle amerikanske jøder støtter denne lobbyen, særlig blant unge amerikanske jøder finnes det en motstand mot en slik politikk. Alle jøder er heller ikke sionister selv om mange mektige og rike jøder er det.

   • AvatarTom Dahle // 2015-02-19 kl 12:19 //

    Nei, det stemmer ikke. Det er en sterk sionistisk lobby som hovedsakelig består av kristne sionister. En sionist er ikke det samme som en jøde, langt ifra. Anbefaler Dag Hoel – Armageddon Halleluja for mer informasjon om den kristendominerte sionistiske lobbyen.

    • OK, takk for presiseringen og opplysningen.
     Nå mener jeg å ha lest noen intervju med unge amerikanske jøder som nettopp har tatt oppgjør med andre, eldre og mer sionistiske deler av den jødiske befolkningen.
     At kristensionister kan være vel så agressive som jødiske sionister, kjenner vi også til fra Norge.

     • AvatarTom Dahle // 2015-02-19 kl 18:36 //

      Ja, det er stort sett de kristne sionistene som går lengst. Dag Hoel blant annet bevitna kristne sionister som mener at fredsavtaler med palestinere er forræderi fordi det går mot ideen om stor-Israel.

 3. Avatara, b, c, d, e, f, g, h, i, j, // 2015-02-19 kl 14:11 //

  Selfølgelig aksepterer dere ikke åpenlys antisemmitisme, då ville dere blitt spilt rett ut av banen, så kunsten ligger i fordekningen og spørsmålet er om Palestinakomiteens arbeid fører til jødehat eller ikke når en velger å støtte en side i en konflikt og skylde på den andre.

  • AvatarKathrine Jensen // 2015-02-19 kl 16:37 //

   Hei a,b,c,d,e,f,g,h,i,j,

   Din langt fra fordekte antydning om at jeg lyver om Palestinakomiteens holdning til antisemittisme er noe av det merkeligste og dårligst fundamenterte jeg noensinne har lest.

   Knut Olav Åmås skrev noe klokt i dag som jeg finner det betimelig å sitere her: «Konspirasjonsteorier er det nesten umulig å diskutere med dem som tror på dem, fordi enhver innvending og ethvert forsøk på å motbevise i seg selv blir tatt som bekreftelser på at en konspirasjon eksisterer – og gjerne at du er del av den.»

   Nå lager ikke kommentaren din så mye mening, så det er vanskelig for meg å gi et adekvat svar.

   • Avatara, b, c, d, e, f, g, h, i, j, // 2015-02-19 kl 18:54 //

    Er spørsmålet om Palestinakomiteens arbeid fører til jødehat eller ikke når en velger å støtte en side i en konflikt og skylde på den andre vannskelig å forstå? Unskyld at jeg insunierte at dere hadde med noe med antisemittisme å gjøre, dere driver jo bare med antisionisme, kritikk av en aparteidstat eller lignende, og det er en helt annen greie som ikke fører til demonisering av jøder.

1 Trackbacks & Pingbacks

 1. Tomme Rønsen ramler mest - Palestinakomiteen i Norge

Kommentarfeltet er lukket.