Solidaritet med Gaza – Appell – Tromsø, 31. juli 2014

FOTO: Britt Ås

Bombene fortsetter å falle i Gaza. Verden har som følge av det sett en imponerende bølge av solidaritet med palestinerne.

Cyrille Petryniak
Om Cyrille Petryniak (1 artikler)
Cyrille Petryniak er frihetlig sosialist organisert i Motmakt. Opprinelig fra Frankrike, han jobber til daglig innenfor IKT.

Kjære Palestina-venner!
Jeg er opprinnelig fra Frankrike var på ferie der nettopp, men der var situasjonen litt annerledes: i Paris har flere demonstrasjoner i solidaritet med Gaza blitt forbudt, noe som skapte stor indignasjon, også utenfor landet. Dette skyldes en alvorlig hendelse som fant sted under den første og lovlige demonstrasjonen i Paris den 13. juli, der demonstranter ble hisset opp og angrepet av medlemmer av franske Jewish Defense League, en høyreekstrem og islamfiendtlig organisasjon. Den franske regjeringen brukte denne hendelsen for å forby nye demonstrasjoner ved å karakterisere den som antisemittisk uten belegg. Tusenvis av mennesker trosset forbudet allikevel.

Myndighetene ønsker å splitte den pro-palestinske bevegelsen ved å vise befolkningen, gjennom mediene, at den er voldelig, for å sette en varig negativ merkelapp på den. De forsøker å delegitimere våre protester ved å anklage oss for antisemittisme og dermed inngi frykt hos oss. De som ikke lar seg kneble blir møtt med forbud mot demonstrasjoner og statens voldsapparat. Staten er nemlig redd store sosiale bevegelser som går i strid med politikken de fører, i dette tilfellet, det å aktivt støtte Israel sine grusomme handlinger. Det må jo være lov å kritisere Israel sin politikk uten å bli kalt jødehater!

Samtidig som staten vil straffe de som har vist solidaritet med ofrene på Gaza, så møter de som støtter okkupasjon og etnisk rensning ingen slike hindringer. Pro-israelske demonstrasjoner får i dag gå som planlagt i Paris. Ren provokasjon, sier jeg bare! Dette er dessverre å forvente når vi ser uttalelsene som mange toppolitikere har kommet med de siste dagene. For bare få dager siden var Frankrike et av mange feige europeiske land, deriblant Norge, som avsto fra å stemme over om FN skulle sette i gang en granskning for å avdekke krigsforbrytelser – på begge sider. Den franske staten har dermed tatt side med apartheidstaten Israel.

Heldigvis har vi ikke sånne tilstander i Norge. Her kan vi fortsatt møtes på åpen gate og utrykke vår solidaritet overfor palestinere sånn som i dag. Samtidig må vi huske at det også i Norge finnes krefter som støtter Israel. Den norske staten er heller ikke uskyldig, ved sin indirekte eksport av våpen brukt i Israel, via moderselskaper basert i USA. De fleste politiske partiene er heller ikke prinsipielt i mot import av varer produsert i israelske bosettinger – rettere sagt: kolonier!

Det er ikke nok å kreve våpenhvile. Vi må kreve slutt på blokaden og på okkupasjonen. Nesten ingen regjering i Europa tør å si det. Israel ville ikke hatt den makta de har i dag uten den enorme støtten fra Vesten. Det er dermed opp til oss til å ta oppgjør lokalt, særlig i vennskapsbyen Tromsø, og kreve sterke sanksjoner mot Israel fra politikerne våre. Det snakkes høyt om sanksjoner mot Russland og andre regimer i land som «vi ikke liker å sammenligne oss med», men det skal altså ikke gjelde Israel, som dreper nå 10 til 20 barn hver dag? Hva er det slags dobbeltmoral?

Det er kun når Israel mister internasjonal økonomisk støtte, og når internasjonal rett endelig vil anvendes, at Palestina vil kunne leve fritt! La oss huske at Vesten og Norge bidrar aktivt i denne konflikten og det må vi få slutt på! Det er en bred enighet i det norske folk om at Israel oppfører seg barbarisk. Derfor må vi kreve at myndighetene endrer sin politikk overfor Israel. For et fritt Palestina! For en fri verden! Takk.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned