100.000 tok til gata i Madrid mot EUs og Spanias kuttpolitikk

Foto: Fotograccion

100.000 spanjoler tok i går til gata for å protestere en kuttpolitikk som har ledet landet ut i sosialt og økonomisk uføre. 

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Joakim Møllersen

Inspirert av Syrizas valgseier og egen framgang på meningsmålinger oppfordret venstrepartiet Podemos sine tilhengere til å ta til gatene for å demonstrere mot kuttpolitikken landet har ført i samarbeid med EU.

The Guardian melder at opptil 100.000 mennesker tok turen til Puerta del Sol for å støtte opp om en endring i politikken som ikke bare har dominert Spania, men også de andre landene i EU som har slitt med høy gjeld. Flere spanske medier melder om høyere tall og organisatorene mener 300.000 var innom demonstrasjonen.

— I dag er vi ikke her for å protestere, men for å si at timen er kommet, slo Podemos’ partileder, Pablo Iglesias, fast foran det jubende folkehavet.

Sosiale problemer
Arbeidsløsheten i Spania ble målt til 23,7 prosent for januar og har siden 2012 ligget på rundt 25 prosent. Den passerte 20 prosent i begynnelsen av 2010 og før krisa, i 2008, lå den på under ti prosent. I tillegg til færre jobber har krisa ført til nedgang i lønn, dårligere arbeidsbetingelser, utflytting unge og høyt utdannede mennesker, drastisk økning i fattigdommen og et økende antall mennesker som ikke har tak over hodet.

Podemos er på linje med de fleste økonomer når de mener at kuttpolitikken Spania og flere andre EU-land har ført – i stor grad etter ordre fra EU og IMF – er årsaken til landenes sosiale og økonomiske problemer. Nå vil partiet, som ikke er mer enn ett år gammelt, ta mindre hensyn til landets kreditorer og heller prioritere personene krisa har rammet hardest.

— Konfrontert med finansverdenens totalitarisme beskytter vi demokratiet, manet Iglesias i sin tale på over 20 minutter.

På siste meningsmåling får Podemos 28,2 prosents oppslutning og ville dermed blitt Spanias største parti om det hadde vært valg i dag. I mai fikk partiet åtte prosent av stemmene og vant fem plasser i europaparlamentet på tross av at de bare hadde eksistert i fire måneder da valget ble avholdt.

Tikk-takk, tikk-takk
Klokka går og nærmer seg neste spanske parlamentsvalg. Det vil finne sted seinest 20. desember i år. Puerta del Sol, den store plassen sentralt i den spanske hovedstaden, var navet for Los Indignados, de indignerte spanjolene som protesterte mot regjeringen sin i 2011 og 2012. Nå samles folkehavet ikke bare i forbannelse, men med selvtillit og håp, bak et nyoppstartet politisk parti som har lovet å røske opp de spanske problemene med rota.

«Tikk-takk, tikk-takk», lyder det fra de frammøtte. De minner Spanias president, Mariano Rajoy fra det konsevative Partido Popular, om det nærmer seg valg og forutser at han tid i sjefsstolen snart er over. «Presidente, presidente», lyder det når Iglesias viser seg.

— Jeg aksepterer det svarte bildet av Spania som noen maler, for takket være det tror de at de skal erstatte de som regjerer og som har måttet takle den hardeste krisen på flere tiår, var den spanske presidentens tilsvar til massemobiliseringen.

— Det er noen sørgelige figurer som drar rundt og snakker om hvor ille alt går.

Låner for å redde bankene
Spania led under en boligboble som sprakk i forbindelse med finanskrisa. I 2008 ble landet lovprist som en av EUs store suksesser. Da hadde de kun 36,1 prosent statsgjeld i forhold til egen produksjon. Men etter at boligbobla sprakk har spanske regjeringer brukt enorme summer på å redde konkurstruede banker. Som en konsekvens av dette har gjeldsgraden eksplodert og ligger nå på 92,1 prosent.

Dette har skjedd samtidig som offentlige budsjetter har blitt barbert med de sosiale konsekvensene det har ført med seg.

Dette er en politikk stadig flere spanjoler har sett seg lei på og mange av de finner ressonans for sin frustrasjon og sine framtidshåp i Podemos.

— Dette er forandringens år. Vi kan drømme og vi kan vinne, avsluttet Iglesias.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

1 kommentar på 100.000 tok til gata i Madrid mot EUs og Spanias kuttpolitikk

  1. Avatarwillyhansen // 2015-02-01 kl 20:42 //

    Håper flere følger etter – også Norge. Snart kommer GB å melde seg ut….

1 Trackbacks & Pingbacks

  1. » Podemos mot seier?

Kommentarfeltet er lukket.