Syrizas valgseier – et politisk jordskjelv i Europa

Foto: Robert Crc

Mange spekulerer i om det venstreradikale partiet vil ende med å bryte valgløftene og skuffe sine velgere, alternativt at EU og NATO vil isolere Hellas økonomisk og politisk, og føre landet ut i en stor sosial og økonomisk katastrofe.

Christos Poulakis
Om Christos Poulakis (2 artikler)
Christos Poulakis er opprinnelig fra Athen, men har bodd i Norge i noen år. Han studerer og jobber som miljøarbeider.

Kort tid etter at Syriza tok over regjeringsmakten, sammen med høyrepartiet Uavhengige Grekere og De Grønne, taler mye for at de to scenariene er skremselspropaganda på vegne av Nytt Demokrati og høyresida i Europa, samt mediene de kontrollerer.

Regjeringssamarbeidet med et høyrepopulistisk parti blir møtt med skepsis. Det dreier seg om et parti som er mot homofiles rett til partnerskap og adopsjon, mot kvinners rett til abort og som har flørtet med konspirasjonsteorier og antisemittisme. Kort sagt har de to partiene ikke annet til felles enn ønsket om å oppheve innstrammingspolitikken til EU og IMF. Dette har imidlertid ikke hindret Syriza i å bekrefte at de skal holde valgløftene om en ny politikk, som skal ivareta vanlige folks interesser.

De første tegnene er håpefulle og positive og har fått de store mediene til å legge til side sin vanligvis harske kritikk mot Syriza. Syriza-leder og statsminister Alexis Tsipras og hans ministere har signalisert at de ønsker et omfattende paradigmeskifte på alle områder.

Det første signalet om et skifte var regjeringsmedlemmenes brudd med etiketter og formaliteter som markerer avstanden mellom makthaverne og vanlige borgere. Den nye statsministeren nekter å ta på seg slips og bor fortsatt i en vanlig leilighet i det tetteste bebodde strøket i Athen, Kypseli.

Fire av fem ministre og statssekretærer i den nye regjeringen valgte å avlegge borgerlig i stedet for kristen ed. De dukket opp til seremonien iført olabukser og blazer og uten en hær av livvakter. I sin første tale som statsminister garanterte Tsipras at hans regjering skal jobbe for et mer rettferdig samfunn og få en slutt på korrupsjon og kameraderi.

Den nye finansministeren, den verdenskjente økonom Yianis Varoufakis, erklærte at regjeringen ikke ville satse på en vekst basert på Porsche- og Cayenne-biler, kredittkort og søppel på strendene, men står for en sparsom og anstendig livsstil.

Men den nye regjeringen nøyer seg ikke bare med symbolske handlinger: Regjeringen sier også den vil oppheve alle forordninger som rammer økonomien til vanlig folk og den offentlige sektoren. Minstelønnen skal økes til samme nivå som i 2012, altså 751 euro før skatt. Alle som mistet jobben i staten mellom 2010 og 2014 skal få tilbake stillingen sin, med unntak for dem som fikk sparken på grunn av korrupsjon eller falske kvalifikasjoner. Regjeringen har også lovet å stanse privatiseringen av lønnsomme statlige bedrifter og eiendommer. De vil reversere salgene av spillselskapet OPAP, som har blitt solgt for en billig penge til Dimitris Melissanidis, en tvilsom forretningsmann med nære relasjoner til avgåtte statsminister Samaras, samt salget av deler av det statlige kraftverket.

Syriza-regjeringen, har gjort det klart at de ikke vil forhandle med byråkratene som representere Troikaen, altså organet som består av EU, Den europeiske sentralbanken og IMF, men kun med de andre EU-lederne. Ifølge finansminister Varoufakis vil den nye regjeringen neppe ta imot de siste sju milliardene fra redningspakken i slutten av februar.

Toppene i Brussel og Berlin derimot, er forberedte på å håndtere en trussel fra Hellas hardt og kontant. Syriza-regjeringen jobber derfor nå for å finne allierte i Europa, siden Hellas risikerer å bli isolert i EU, om ikke regjeringen klarer å overtale andre om at innstramningspolitikken er feilslått og at det er mulig å bygge et nytt Europa, basert på sosial rettferdighet, solidaritet og gjensidig tillit.

 

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

3 kommentarer på Syrizas valgseier – et politisk jordskjelv i Europa

  1. AvatarMorten Haug // 2015-02-03 kl 12:25 //

    Glimrende skrevet!

  2. AvatarEspen Edvardsen // 2015-02-04 kl 12:23 //

    God og informativ artikkel, men jeg hadde satt pris på noen flere kildehenvisninger.

Kommentarfeltet er lukket.