Fattige må betale for ny gjeldsavtale mellom Hellas og EU

Hellas' statsminister Aleksis Tsipras. Foto: Kreml

Gårsdagens avtale gir skatteøkning for de fattigste, ny runde med drastiske pensjonskutt og slutt på avgiftsfritak for medisiner. Arbeidsløsheten i Hellas er 23,5 prosent.

Nyhet
Om Nyhet (717 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på [email protected]

Av Joakim Møllersen

I går kom Hellas til enighet med EU og Det internasjonale pengefondet (IMF) om nye delutbetalinger av låneavtalen inngått mellom partene høsten 2015 av den da nylig gjenvalgte regjeringa til Syriza. Som i tidligere runder har forhandlingene ført til at den greske regjeringa har gått med på en ytterligere innstramming av kuttpolitikken som struper både den greske økonomien og statsapparatet.

Det er snart seks år siden den første gjeldsavtalen med EU blei inngått. På tross av at kreditorene, ledet an av EU og særlig Tyskland, sier de nådeløse kuttene er eneste vei ut av den greske gjeldskrisa er fremdeles statsgjelda på 179 prosent av brutto nasjonalprodukt, høyere enn i 2011. Arbeidsløsheten er på 23,5 prosent, på tross av en rekke arbeidslivsreformer kreditorene mente ville hjelpe. 48 prosent av gresk ungdom er arbeidsløse.

LES OGSÅ: IMF håper på 12 % arbeidsløshet i Hellas i 2040 — høyrepolitikken har spilt falitt

De fattige betaler
Greske pensjoner kuttes med ni prosent i gjennomsnitt. I en tid med skyhøy arbeidsløshet avhenger mange familier helt og holdent av pensjonene til sine eldre. Tidligere har alle med inntekter under 8.636 euro i året, 81.000 norske kroner, hatt skattefritak. Nå senkes nivået til 5.681 euro, 53.300 kroner. EU definerer selv fattigdomsgrense i Hellas til 6.000 euro. Familier får skattefritak inntil 6.500 euro.

Medisiner som tidligere har blitt solgt med lavere avgifter vil nå komme på samme nivå som andre varer. Også støtte for oppvarming av hjem til fattige blir nå fjernet.

Som tidligere har vært tilfelle er det i all hovedsak de som har minst som rammes av kuttene. Avtalen er ennå ikke signert. Den venter på en godkjenning fra eurogruppens finansministre som skal møtes 22. mai.

10.000 mennesker protesterte mot gjeldsavtalen i Athens gater 1. mai og 17. mai blir det generalstreik i protest mot kuttpolitikken.

LES OGSÅ: EU og den greske regjeringen lover nye tider for Hellas, men alle piler peker nedover

Gjeldsslette kreves
IMF mener Hellas trenger gjeldsslette, noe som landets finansminister Euklides Tsakalotos sier er neste steg i forhandlingene. Det har imidlertid Syrizas talspersoner fortalt det greske folket helt siden de vant gjenvalg for drøyt ett og et halvt år siden.

Syriza gikk inn i regjering i 2015 som et radikalt venstreparti og lovte at kuttpolitikken som hadde tvunget landet inn i en ekstrem økonomisk og sosial krise skulle avsluttes med dem ved makta. Etter et halvt år med forhandlinger trosset greske velgere alle odds og ga et overveldende flertall mot EUs foreslåtte avtale, men Syriza gikk med på en som var nesten identisk likevel. Mange spådde at grekernes nei til avtalen ville bety slutten på middelhavslandet medlemskap i unionen eller i eurosamarbeidet, men Syriza-regjeringa satte videre medlemskap først i forhandlingene.

Partiet blei gjenvalgt i september 2015 og har siden fortsatt den samme kuttpolitikken som det sosialdemokratiske PASOK og det konservative Nea Demokratia førte før dem. Nesten hele partiets venstreside forlot Syriza sommeren 2015. Syriza sliter tungt på meningsmålinger og Nea Demokratia ville vunnet om det var valg i Hellas i dag.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

Diskusjon

DEBATTREGLER:

  • - Respekter dine meddebattanter og utøv normal folkeskikk
  • - Vær saklig og hold deg til tema
  • - Ta ballen – ikke spilleren!

Vi fjerner innlegg som er diskriminerende, hetsende og usaklige, spam og identiske kommentarer.