Krise på den spanske høyresida: Regjeringspartiet dømt for korrupsjon

Spanias konservative president Mariano Rajoy. Foto: European People's Party

Hovedmannen fikk 51 år, tidligere partisekretær og ordfører fikk 37 og 38 år og regjeringspartiet er selv dømt for korrupsjon. Gürtel-saken er den største politiske skandalen siden Franco-regimet med svindel, hvitvasking og et mektig parti i lommene på landets rikeste.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Joakim Møllersen

Partido Popular, Høyres søsterparti i Spania, er i sjokk etter at dommen i den såkalte Gürtel-saken falt tidligere i dag. Av 37 tiltalte blei 29 dømt og får tilsammen 351 år bak murene.

Saken viser at Partido Popular (PP) har blitt drevet gjennom hemmelig og ulovlig finansiering i store deler av sin levetid. PP har styrt i Spania i 16 av de siste 23 årene. Venstrepartiet Podemos har erklært at de vil reise et mistillitsforslag.

LES OGSÅ: 40 år med åpne sår — Franco er død, men straffefriheten fortsetter

Lange dommer
Etter over elleve år med etterforskning og rettsprosesser blei i dag dommen lagt fram mot de 37 tiltalte. Gürtel-saken har vært en torn i sida for PP helt sia anmeldelse blei levert 6. november 2007.

Hovedpersonen heter Francisco Correa, en forretningsmann med tette bånd til PP. Sammen med partnere både fra politikken og forretningsverdenen etablerte han et konglomerat med hensikt å nyte godt av offentlige penger samt å omgå reguleringer, dette ved å betale bestikkelser og ulovlige pengegaver til både politikere fra PP og selve PP, som slik finansierte valgkamper og annet arbeid.

Correa fikk den lengste dommen av alle på 51 års fengsel. Saken har sitt navn etter ham da Gürtel er tysk for belte, den samme betydninga som etternavnet til den korrupsjonsdømte.

Kassereren til PP, Luís Bárcenas, fikk en dom på 33 år samt bøter på 44 millioner euro, om lag 417 millioner kroner. Dette er penger han i hemmelighet har overført til en konto i Sveits. De første femten årene vil forretningsmannen og politikeren få selskap av sin kone, Rosalía Iglesias, som også fikk en lang fengelsstraff. Han blei dømt for korrupsjon og skatteunndragelse.

LES OGSÅ: I et korrupt og autoritært Spania lever Francos ånd videre

Skatteparadiser og skattesnusk
Dommen erkjenner at Partido Popular siden i alle fall 1989 har drevet dobbel bokføring for å skjule inntekter — kjent som Caja B i Spania — i alle fall sia 1989. PP er ei videreføring av Allianza Popular, dannet på restene av det morderiske og autoritære regimet til Francisco Franco, og med personer som selv var sentrale i militærdiktaturet.

Også den tidligere partisekretæren, Pablo Crespo, fikk en solid dom på 37 og et halvt år. To tidligere ordførere Guillermo Ortega  fra Majadahonda og Jesús Sepúlveda fra Pozuelo fikk henholdsvis 38 og 14 år i fengsel. Tidligere byråd i Madrid, Alberto López Viejo fikk 31 år. Viejos kone, Ana Mato, er tidligere helseminister i Spania, men slapp unna fengsel. Hun må imidlertid betale en bot på 27.857 euro, 264.000 kroner, for å ha mottatt gaver, reiser og fått gratis fester arrangert for seg.

Både Correa og Crespo var omtalt i Paradise Papers da det blei avslørt at de hadde kontoer på St. Kitts & Nevis.

LES OGSÅ: 8 av 10 unge i arbeid i Spania har midlertidige stillinger

PP sliter foran neste års valg
Saken som nå har vært oppe for retten gjelder kun årene 1999-2005. Correa soner allerede en dom på 13 år for en annen del av saken. Komplottet skal i hovedsak ha foregått i og rundt storbyene Madrid og Valencia. Álvaro «Bigotes (Barten)» Pérez — hovedmannen i Valencia-delen av saken — blei frikjent i denne omgang, men soner som Correa 13 år for en annen del av saken.

Da saken kun angår PP rammer den partiet hardt. Spanias regjeringssjef og partiets leder, Mariano Rajoy, måtte vitne, men hans utsagn om at det ikke blei gjort dobbel bokføring av Bárcenas blei av juryen vurdert som «ikke troverdig». José María Aznar fra PP var regjeringssjef i Spania i årene 1996-2004. Rajoy tok over som partileder for Aznar 2. oktober 2004 og saken angår slik den sittende regjeringssjefen direkte.

Det at partiet blei dømt, som det første i Spanias historie, for korrupsjon er dårlige nyheter for PP. De sliter allerede på meningsmålingene, med den siste på kun 19,5 prosents oppslutning, ned fra 28.7 prosent ved valget i 2016.

Det nylig dannede høyrepartiet Ciudadanos seiler i medvind og sier nå at de vurderer å bryte samarbeidet med PP. Verken Ciudadanos eller Arbeiderpartiet PSOE har uttalt seg om de vil støtte mistillitsforslaget Podemos har varslet. De to katalanske venstrepartiet En Comú Podem og ERC gir begge støtte til mistillit.

Det er ett år igjen til neste generalvalg i Spania.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

4 kommentarer på Krise på den spanske høyresida: Regjeringspartiet dømt for korrupsjon

 1. AvatarJon Kjis // 2018-05-24 kl 21:52 //

  Interessant artikkel, men det kan vere greit å ha med seg at Rajoy er statsminister i og med at Spania framleis er eit monarki. Presidente del Gobierno tyder regjeringssjef.

 2. Avatararnemichaelolsen // 2018-05-24 kl 22:02 //

  Kan vi skylde på utarmingen av redaksjoner, når ikke den knusende dommen over korrupsjonen i det spanske regjeringspartiet er viet plass i rikspresse? Takk til Radikal Portal for fyldig artikkel om dommen og deromkring. Som mangeårig resident i landet, har jeg opplevd føljetongen om korrupsjon innen PP. Gjentagne og gjentagne skandaler med toppfolk fra PP i hovedrollen, har ikke påvirke velgerne i særlig grad. Siste omvalg ga ingen parlamentarisk avklaring for en ny regjering. Anledningen bød det seg imidlertid, for å få kastet PP-sjef Rajoy. Sosialistene og utbryterne fra PP . Ciudadanos – trengte imidlertid støtte fra det ferske venstrepartiet Podemos, men som sa neitakk, åpenbart utfra en spekulasjon om at et nytt omvalg ville gi dem medvind og førsteplassen blant venstrepartiene. Det slo helt feil. PP fortsatte som regjeringsparti. Derfor er med bismak jeg registrerer at Podemos liksom tildeles en hovedrolle i få fjernet det nylig dømte regjeringspartiet. Men – får nå håpe at opposisjonen lykkes denne gangen. Det trenger Spania.

 3. Fint å få lese.
  Norsk lov bør forandres slik at straffene her i landet blir minst like strenge som i Spania når det gjelder korrupsjon og dobbelt bokføring og maktmisbruk.
  Dette resultatet er en stor seier for flertallet av spanske borgere.
  Resultatet er en seier for Spania og for politiet og domstolene der og for lovene.
  Det er fint med strenge nok lover slik at maktmisbruk og triksing og korrupsjon kan motarbeides effektivt nok.
  Krev mer demokrati og mer åpenhet.
  Krev mye mer og mye bedre demokrati og mye mer åpenhet.

Kommentarfeltet er lukket.