Seier for boikottbevegelsen: SodaStream flytter ut av okkupert palestinsk land

Foto: Boikott SodaStream-kampanjen

Den israelske brusmaskinprodusenten har vært gjenstand for massiv kritikk fra palestinaaktivister grunnet fabrikken som ligger på okkupert område.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Joakim Møllersen

Flyttingen av fabrikken skal realiseres innen slutten av 2015, ifølge The Guardian. Det israelske selskapets representant Nirit Hurwitz benekter at det har noe som helst med det internasjonale presset boikottkampanjen har lagt på dem og sier grunnene er «rent komersielle».

Rafeef Ziadah fra BDS Movement ser anderledes på saken:
— SodaStreams kungjøring viser at boikott, deinvestering og sanksjonsbevegelsen (BDS) er stadig mer kapable til å holde kriminelle bedrifter ansvarlige for deres deltakelse i israelsk apartheid og kolonialisering.

Ziadah framholdt SodaStreams fallende aksjepriser de siste månedene som bevis for aktivismens effekt. Aksjoner har før til at flere butikker og kjeder har sluttet å føre SodaStreams produkter. Selv om BDS Movement jubler over avgjørelsen opprettholder de fordømmelsen av selskapet siden produksjonen på lovlig okkupert palestinsk territorium skal fortsette. Også i Norge har det blitt aksjonert mot SodaStream og en brei bevegelsen som har inkludert både Palestinakomiteen, ungdomspartier på venstresida og deler av fagbevegelsen har stilt seg bak.

Lederen av Palestinakomiteen, Katrine Jensen, svarer med glede, men med et vissst forbehold om at flyttingen av fabrikken ennå ikke har funnet sted, når hun blir spurt av Norsk Folkehjelps hjemmesider.
— SodaStream støtter ennå opp under konfiskering av palestinsk land. Kampanjen kommer til å fortsette helt fram til SodaStream faktisk stenger fabrikken på Vestbredden. Selskapet har tidligere kommet med garantier som har vist seg å ikke stemme. Det er derfor viktig å vente og se om uttalelsene til selskapet holder vann.

Et av høydepunktene i urolighetene rundt det israelske selskapet ble nådd da Hollywood-skuespilleren Scarlett Johanson stilte opp i et betalt reklameoppdrag for brusmaskinen. Hun var også representant for Storbritannias største hjelpeorganisasjon, Oxfam. Da disse kritiserte Johanson valgte hun å bryte samarbeidet for å fortsette som «brand ambassador» for SodaStream. Oxfam motsetter seg all handel fra israelske bosettinger da de sier de er illegale og frarøver palestinere sine rettigheter.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned