Amerikansk overvåkning truer internett som vi kjenner det

Foto: National Security Agency

Mangel på tillit til nettleverandører kan føre til proteksjonisme og et splittet internett, advarer ledende eksperter.

Nyhet
Om Nyhet (775 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Kristian Jørgensen

Avsløringene om at den amerikanske staten har drevet en omfattende overvåkningspolitikk, har fått andre land til å vurdere barrierer mot det globale internett samt å lagre borgernes data i deres hjemland, uttalte Senator Ron Wyden (Demokratene) nylig, under et møte med Google, Facebook, Microsoft, Dropbox og firmaet Greylock Partners. De var opptatt av hvilken økonomisk innvirkning den digitale overvåkningen har hatt, siden dette påvirker det internasjonale synet på USA.

– Denne typen spionasje får brukerne til å vende oss ryggen, og det kommer til å gå ut over amerikanske arbeidsplasser, sa Wyden ifølge ITworld.

Digital overvåkning kan føre til at færre mennesker tør å ytre seg i offentlige debatter på internett. Noen mener ytringsfriheten står på spill, men dette virker ikke som den største bekymringen til amerikanske myndigheter.

– Internett var designet for virke uten grenser og kan ikke nå sitt fulle potensiale med barrierer mellom land. Med lokal lagring av data ville nettet bli tregere for den gjennomsnittlige bruker, uttalte Colin Stretch fra Facebook.

Et nettverk hvor man må ha datasentre over alt, vil bli dyrere i drift enn dagens modell.

I 2012 verserte det hete rykter om at FN ville presse kontrollen av internett fra organisasjonen ICANN, som har hatt ansvaret for driften siden 1988.  I et møte med FN-organisasjonen Den internasjonale telekommunikasjonsunionen (ITU) desember 2011 skal  Russland, Kina med flere ha prøvd å ta kontrollen og driften av internett fra ICANN, som egentlig er en samling av offentlige og private organisasjoner, for å gi det til ITU.

Dette kunne medført mer sensur og splittelser av nettet.

Internettpionér og tidligere Google-ansatt,Vinton G. Cerf, advarte; «Det åpne internett har aldri vært i større fare enn nå. En ny internasjonal kamp brygger, en kamp som kommer til å definere framtiden til nettet».

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned