Den store høyrepopulismedebatten

Foto: Bård Gudim

Mye har blitt sagt om FrP og populisme etter valget. Her er det noe av det beste.

Etter en valgkamp som mest av alt fortonet seg som et norgesmesterskap i I-landsproblemer har vi siden 11.09 vært vitne til noe så sjeldent som en interessant debatt om norsk politikk – nærmere bestemt debatten om FrPs høyrepopulisme. I denne lista har vi samlet de viktigste og mest innsiktsfulle bidragene i denne bruduljen – god lesning!

#1 Alf Gunvald Nilsen: ”Norway’s Disturbing Lurch to the Right”, i The Guardian, 10.09.2013.

”In other words, the 2013 elections have thrown up a marriage of neoliberal conservatism and rightwing populism that threatens to entrench that which we need to rid ourselves of and erode that which we should struggle to keep.”

#2 Marte Michelet: “Høyrefaunaen”, i Dagbladet, 14.09.2013

“For å bruke en metafor som ikke er fra dyreriket: Frp er og blir bølla i klassen. Norsk offentlighet kan ikke slutte å si fra at bølla er en bølle, bare fordi Erna har plukket med bølla på sitt lag.”

3# Marie Simonsen: “Farget Hvitvasking”, i Dagbladet, 18.09.2013

“FrP har aldri tatt et oppgjør med sin historie på dette området, eller reagert når sentrale tillitsvalgte forfekter høyreekstreme ideer. Så lenge det ikke skjer, må også Erna Solberg leve med at det farger hennes regjering. Det er overraskende at hun så sterkt har prøvd å hvitvaske Frp. Hun bedyrer at det handler om Norges omdømme, men heller ikke hun kan løpe fra historien for å komme i mål med en ny regjering. Det krever en ekstrem nytale.”

#4 Mina Adampour: “FrPs Snedige Pressekonferanse”, I Aftenposten, 18.09.2013

“I disse dager er foredraget i Oslo Militære Samfund for Documents Venner igjen aktuelt. Ikke på bakgrunn av den negative, internasjonale oppmerksomheten Norge og Fremskrittspartiet har fått, men fordi Høyre og vår kommende statsminister Erna Solberg må forholde seg til Frp. Eller elefanten i rommet.”

#5 Grégory Tervel: “FrP i Internasjonale Medier”, på NRK Ytring, 17.09.2013

“For å unngå at mine lyttere skulle gjøre en uheldig kobling, sa jeg ikke engang i min reportasje at Behring Breivik tidligere hadde vært medlem av Frp, og heller ikke at Tybring-Gjedde sitt utsagn ligner ganske mye på Breivik sin retorikk. Men disse to punktene kunne jeg godt ha formidlet, uten at det hadde vært dårlig journalistikk.”

#6 Torgny Hasås: “Rasistene Stemmer FrP”, fra Frifagbevegelse.no, 18.09.2013

“Hadde det vært vilje i partiet til å unngå et stempel som smårasistisk, så er ikke det noe vanskelig. Da er det bare å ta selvkritikk på bruk av ordet «snikislamisering», da er det for partiet å ta avstand fra utspill fra Tybring-Gjedde som «Drøm fra Disneyland», da er det å slutte og spille på rasisme i sin partipropaganda. Vanskeligere er det ikke. Men når Fremskrittspartiet ikke tar avstand fra dette, er det fordi de trenger rasiststemmene.”

#7 Hege Ulstein: “Snik-FrPisering”, på Nye Meninger, 18.09.2013

“I går var både Aarebrot og Solvik-Olsen inne på at den som heretter omtaler Frp som høyrepopulistisk, opptrer unorsk. «Vi har en interesse av dette utover Frp, det handler om Norges renommé», sa Aarebrot. «Det er en god sjanse for at vi får finansministeren og olje- og energiministeren. Og hvis det første de tenker om oss når vi kommer på møter i utlandet er at vi er høyreekstremister, vil vi ikke kunne snakke politikk», sa Solvik-Olsen. Det er mulig Frp drømmer om å bli så skikkelige at de skal slutte å kalle en spade for en spade. Men de kan ikke nekte andre å gjøre det.”

#8 Atle Møen: “Dei Medskuldige For Terroren”, i Bergens Tidende, 19.09.2013

“Hilde Sandvik burde kan henda vore meir uroleg for at analyser i seriøse aviser fører til trugsmål mot skribenten, enn å forsøka med at desse analysane «representerer ein totalitær politisk tankegong med religiøse undertonar». Det siste er ein grotesk usakleg påstand. Og ikkje minst, Hilde Sandvik: Kva var dei djupe årsakene og irrasjonelle grunnane til terroren? Kva tankestraumar var det som førte til denne veldige flaumen av vald?”

#9 Geir Ramnefjell: “Fordomspartiet”, I Dagbladet, 22.09.2013

“Frp viser ingen reell vilje – eller evne – til å ta et oppgjør med sin populistiske og fremmedfiendtlige retorikk. Som ikke tar hensyn til fakta, men som pisker opp motsetninger og fordommer. Frp er helt alene om dette i norsk politikk, og nå skal disse tankene inn i regjering for aller første gang. Det er ingen liten detalj, og det må både Høyre, Civita og alle andre ta inn over seg.”

#10 Linn Stalsberg: “Hard Mot De Harde”, i Klassekampen, 21.09.2013

“For utenlandske journalister, er 22. juli selvsagt av interesse når analyser av Norge og norsk politikk skal skrives. Det er ikke rart. Det som er rart er hvordan og hvorfor dette ikke er av større interesse for politikere her hjemme. Og selv om Frp selvsagt ikke har noen skyld i massakren 22.7, så er det det partiet hos oss, med størst gruppe velgere, som nører oppunder en retorikk mot «de andre» som er skremmende for noen av oss. Det må de tåle å høre.”

#11 Tony Burner og Bobby Burner: “FrP-Stormen og Den Norske Boblen”, på NRK Ytring, 24.09.2013

“Vi er klinkende klar over at «Mye av det Breivik sier er helt riktig i manges øyne». Nettopp derfor er vi fortsatt sjokkert over den manglende diskusjonen i norsk offentlighet av spørsmålene ovenfor. Tydeligvis liker man seg i den norske boblen, uforstyrret fra alle utlendingene som selvsagt ikke forstår norsk politikk.”

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned