Kamp på lerretet

Elleve filmer om å kjempe for en bedre verden.


Det 20. århundrets mest revolusjonerende medium har vært målbærer for en rekke revolusjonære historier. Kamp for frihet, mot krig, for menneskerettigheter og mot undertrykkelse har utgjort handlingen i noen av filmhistoriens mest gripende utgivelser. Her har du elleve av dem:
 
1. The Revolution Will Not Be Televised
En av 2000-tallets beste dokumentarer omhandler militærkuppet mot Hugo Chávez i 2002. Et irsk TV-team skulle lage en dokumentar om den venezuelanske presidenten, men ble i stedet vitne til et militærkupp mot ham. Filmen omhandler i stor grad hvordan private medieaktører sensurerer, manipulerer bilder, tar side med kuppmakerne og selv blir en aktiv del av kuppet. Deretter kampen for å gjeninnsette den demokratisk valgte lederen, med det venezuelanske folket som frontkjempere.
 
2. Gå og se (Idi i smotri)
En ung gutt i Hviterussland finner en rifle og slutter seg til de sovjetiske partisanene i strid mot okkupasjonsstyrkene fra Nazi-Tyskland. Et verk som viser krigens grusomheter på sitt mest realistiske har av flere blitt kalt tidenes antikrigsfilm.
 
3. Prinsessen fra Vindens Dal (Kaze no tani Naushika)
En av mange klassikere fra den japanske animasjonslegenden Hao Miyazaki. Denne handler om en prinsesse som er kriger og pasifist. Hun prøver desperat å forhindre to stridende nasjoner fra å ødelegge hverandre og den skjøre planeten de lever på.
4. Grapes of Wrath
John Steinbecks mesterverk om en families kamp under depresjonens knallharde kår ble også en udødelig filmklassiker. Ut av en streben etter rettferdighet for seg, sin eog de rundt ham fødes den ultimate idealist: Tom Joad.
5. Che 1 & 2
Fra en idealist i fiksjonens verden til en i den virkelige. Dette er historien om geriljakriger, revolusjonær og ideolog Che Guevara, beskrevet av Nelson Mandela som «en inspirasjon for ethvert menneske som elsker frihet». Regissør Steven Soderbergh tar oss med fra seiersgang i den kubanske revolusjonen til ny geriljakrig i latinamerikanske jungler, og til slutt døden, hvor nyere histories største martyr ble skapt.
6. Jordbær og sjokolade (Fresa y Chocolate)
Tiår seinere på Cuba er det homofiles rettigheter som står på filmplakaten. En historie om en homofil mann som blir forelsket i en ung idealistisk kommunist. Vennskap og kjærlighet står i kontrast til intoleranse og fordommer i denne varme fortellingen.
7. Kampen om Algerie (La Battaglia di Algeri)
Først i 1974, åtte år etter filmen ble sluppet, kom en klippet versjon av det episke krigsdramaet ut i Frankrike. Den hadde vært totalforbudt i fem år. Den algeriske frigjøringskampen ble en de mest brutale krigføringene og massemordene etter andre verdenskrig.

Se filmen her.
8. Land and Freedom
En ung arbeidsledig kommunist bestemmer seg for å dra til Spania for å delta i krigen mot fascismen. Idealismen blir testet til det ytterste når interne stridigheter blant antifascistene ødelegger i kampen mot det ytre ondet i Ken Loaches tolvte av i alt 27 kinofilmer.
9. Matewan
I dag som for hundre år siden og til og med tidligere har noen av de tøffeste arbeiderne blitt oppfostret under bakken, inni fjellet i svarte gruveganger. Kanskje derfor er det nettopp rundt disse arbeidsplassene noen av de hardeste slagene i fagforeningshistorien har stått. Dette er historien om da en fagforeningsorganisator kommer til en gruve hvor arbeiderne brutalt og voldelig blir trakkasert av selskapet de jobber for.
10. Matrubhoomi: A Nation Without Women
En sterk fortelling om en liten landsby i India hvor seremoniell drukning av jentebarn er en utbredt praksis. Som et resultat blir underskuddet av jenter så stort at ikke et eneste ekteskap blir inngått på 15 år. Når det først skjer gir det grobunn for flere konflikter i det lille samfunnet.
11. Battle in Seattle
Anti-WTO-demonstrasjonen i Seattle i 1999 blir av mange sett på som startskuddet for den alternative globaliseringsbevegelsen. Battle in Seattle ble dokumentaren som målbærte demonstrantenes budskap for rettferdighet og avslørte de udemokratiske kreftene de kjempet mot.

Se filmen her.
 
Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned