Tre østkurdere mistet livet under brannslukking — Iran beskyldes for drap

De tre omkomne miljøaktivistene Mokhtar Khandani, Bilal Amini og Yasin Karimi. Bilder fra Kurdistanmedia.

Hyppige branner i de østkurdiske skogene har fått politikere i regionen til å rette anklagene mot Iran. Søndag døde tre av brannslukkerne i det som kalles mistenkelige omstendigheter.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Sannar Araszadeh

Hvert år brenner store skogområder i Øst-Kurdistan. Dette har gjort at mange miljøaktivister i området setter sine liv på spill under brannslukning, da skogene er viktig for bevaring av miljø, plante- og dyremangfold. 

Når det blir varmere på våren øker skogbrannfaren i Øst-Kurdistan og den tiltar ytterligere i juni. 

Østkurdiske politikere mener de hyppige brannene er en konspirasjon som det iranske regimet står bak for å ødelegge skog og miljø i regionen hvor mange kjemper for selvstyre. De hevder at dette skjer på en systematisk måte, satt ut i live av styrkene fra det iranske regimet. 

I de siste dagene, i likhet med tidligere år, har skogene Merkhil og Bozin i Hawraman-området rundt byen Bayangan stått i flammer. Brannene startet 26. juni. Så snart det ble oppdaget organiserte seg folk i regionen seg sammen med medlemmene av Zhiwa miljøforening. Miljøaktivister og andre frivillige dro til brannområdet og fikk etterhvert flammene under kontroll.   

Søndags morgen ble det igjen meldt at det samme området sto i brann og på ny måtte brannslukkere oppsøke skogene.  Senere på dagen ble det meldt at tre miljøaktivister fra byen Paveh; Mokhtar Khandani, Bilal Amini og Yasin Karimi; hadde mistet livet under slukkingen, ifølge den kurdiske nyhetsbyrået https://hengaw.net/.

Det demokratiske partiet i Iranske Kurdistan (PDKI) sier i en uttalelse at både Khandani og Karimi var aktive medlemmer av PDKI-partiet. PDKI er forbudt i Iran og organiserer væpnet motstand mot det iranske regimet.

I uttalelsen fra venstrepartiet beskyldes styrkene fra den Islamske revolusjonsgarden for drap på de tre aktivistene. De skriver at samme dag — noen timer før de døde — ble mobilnettet i regionen deaktivert på en mistenkelig og en tydelig planlagt måte for at all kommunikasjon skulle være avskåret. Under brannen ble lyden av skuddveksling hørt flere ganger i området, informerer PDKI. 

Ifølge Hengaw har lederen for Irans militærbase i området har uttalt at han selv har satt fyr i kurdiske skoger og at han vil gjøre det igjen og igjen.

Tidligere i år har det vært flere branner i Øst-Kurdistan. 22. mai rundt fjellene Nowsud og Serko brant det og det samme skjedde i skogen Merkhil. Etter to hele dager klarte miljøvernerne i regionen, og særlig Zhiwa miljøforening fra byen Pave, å kontrollere og slukke brannen. Likevel ble over 300 hektar brent ned til aske. Fjellene rundt landsbyen Najar sto i flammer 2.juni, Hajij- og Darian-Fjellene 10. juni, skogene ved fjellet Darehnisheh brant 18. juni, Sardereh 21. juni og området Bruleh ble satt i fyr. 

Ifølge nyhetsbyrået Kurdpa ble Ashna Hassanzadeh, lederen for Zhiwa miljøførening, innkalt for avhør av den Iranske etterrettingstjenesten 29. juni. Ashna ble advart om å avstå fra å holde spesielle seremonier til minne for miljøaktivister som omkom i brannen Merkhil.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned