Kurderne blir etterlatt alene igjen

Fra demonstrasjon i Trondheim mot den tyrkiske invasjonen. Foto: Malik Moussa Majid

Når USA tillater Tyrkia å angripe Rojava blir kurderne på ny overlatt til massakrer og undertrykkelse. Det setter hele Midtøstens sikkerhet i fare.

Malik Moussa Majid
Om Malik Moussa Majid (1 artikler)
Malik Moussa Majid bor i Trondheim, er sivilingeniør og kurder.

Nok engang! Nok engang! Nok engang blir kurderne etterlatt alene da USA og alliansen har bestemt seg for å forlate deres venner og allierte, kurderne.

Det er ikke første gang at kurderne blir etterlatt alene, kjære venner. Kurderne ble satt alene da det Ottomanske riket kollapset. Da sto kurderne sto igjen uten en stat.

Kurderne ble etterlatt mens nye stater oppsto rundt dem i Syria, Irak, Iran og i Tyrkia.

De hadde ingen politiske representanter, og i tillegg ble de undertrykket og torturert.

Kurderne ble etterlatt igjen i 2011 da USA og NATO startet tilbaketrekkingen fra Irak og IS begynte å slå rot.

Det er nå på tide at vesten endrer denne politikken engang for alle.

Det er over 40 millioner kurdere som bor i deres okkuperte land i Midtøsten. De har ingen stat. De har ingen land som de kan føle at det er deres. De er ikke trygge noen plasser.

Som resultat av alt dette har kurderne lidd enormt mye i av alle årene etter første verdenskrig.

De har blitt utsatt for diskriminering, massakre, tvangsforflytning og andre menneskerettighetsforbrytelser.

Saddam Husein angrep over 4000 kurdiske landsbyer… ikke mennesker, men landsbyer, med giftgasser og andre kjemiske våpen, under Irak-Iran krigen.

Over 180 000 mennesker mistet sine liv og ble drept, og mange flere en dette ble torturert, og enda flere ble fengslet.

Millioner ble drevet på flukt og de hadde ingen sted og dra til.

I 1990 tallet av forrige århundre tyrkiske hæren har gjort til daglig vane å brenne ned kurdiske landsbyer.

Siden 1984 ble det drept over 40 000 kurdere i Tyrkia og til dagen i dag blir de stadig utsatt for tortur og undertrykkelse i alle landene de befinner seg i.

Tyrkias forsvarsminister ble forrige desember avslørt da han sa at når tiden kommer for det skal vi begrave kurderne i de skyttergravene de selv har lagert for å forsvare seg. Det var akkurat det han sa og ingen må tvile på det.

Til tross for alle disse lidelsene har kurderne støttet USA hele tiden og amerikanerne har også støttet dem i gode og dårlige tider.

Kurderne har hatt en betydelig rolle i alle konfliktene som USA og NATO-alliansen hadde i Irak og Syria.

Gå tilbake til 2003 da Kurderne bekjempet islamistene i området. Dette er et faktum.

I alle de delene av Irak som kurderne klarte å kontrollere kom såkalt vestlige verdier til syne, som demokrati, kapitalisme og flerkulturisme. Fram til 2011 da USA og NATO begynte tilbaketrekkingen fra Irak var det knapt en amerikansk soldat som mistet sitt liv i de kurdiske områdene.

De syriske demokratiske styrkene (SDF) som er ledet av kurderne og er kjent som HSD (HaSaDet) er også en styrke som deltok aktivt i krigen mot IS. Med hjelp fra NATO-alliansen gjennom flyangrep og våpenforsyning har SDF klart å rengjøre store områder i nord østlige delen av Syria.

For fire år siden hadde IS 100 000 soldater. Dette tallet er i dag bare 5 000. Hovedæren til dette må gis til kurdere. I dag har IS mistet 99% av de områdene som de kontrollerte før, inkludert Raqqa, deres hovedstad. Det såkalte kalifatet står igjen nå med veldig lite område i grensen mellom Øst-Syria og Irak i nærheten av elven Eufrat. Kurderne fortjener mye mer til gjengjeld for deres seire.

Det var på tide at Kurderne skulle få en mer betydelig rolle i alliansenes kamp mot jihadister og diktatoriske regimer i Midtøsten. I dag kontrollerer SDF nærmere en kvart del av Syria. Dette landet hører ikke til hverken IS, tyrannen Assad, Tyrkia, Russland eller Iran. Dette er et territorium hvor kurderne i Syria skal bli frigjort fra undertrykkelse og massakrer. Vesten må være klar over at ved å etterlate kurderne alene vil stabiliteten og sikkerheten i hele Midtøsten bli ødelagt. Dette er ikke riktig eller moralsk.

Vesten hevder jo hele tiden at de eier moral og vil støtte vestlige verdier i hele verden. Alliansen skylder kurderne å bli behandlet på en mye bedre måte ved og forsikre dem stabilitet i den tiden hvor Amerikanske styrker skal trekke seg ut av området etter hvert. Det vil være riktig å støtte kurderne helt til krigen mot IS-terroristene kommer til ende.

Teksten er en redigert versjon av en appell holdt i Trondheim 12. oktober.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

1 kommentar på Kurderne blir etterlatt alene igjen

  1. Dette er noe av det mest naive og dustete jeg har lest på lang tid.

    Vesten har ikke moral. Vesten skylder ikke kurderne noe som helst. Vesten er ekstremistisk, oligarkisk, anti-demokratisk og arrangerer vanligvis kriger og massemord, massakrer og terrorplott. USA er ondskap. Kurderne og borgerlige partier type Rødt tar side for deres ondskap. Jeg er faktisk usikker på om dette skyldes bare dumskap, men skammelig er det.

    Fleste med moral og noe innsikt i angrepet mot Syria siden 2011 har sagt at dette ville skje. Kurderne var aldri annet enn brikker i et imperialistisk angrep på Syria.

    På den lyse siden ser det ut til at Syria nå blir gjenreist og får tilbake sin olje. Imperialistiske angrepet på Syria ser ut til være fullstendig mislykka.

Kommentarfeltet er lukket.