Politiet i USA angriper journalister under protestene

Stillbilde fra nyhetssending på kanalen WCCO, like før fotografen skytes med gummikule og arresteres.

Etter politidrapet på George Floyd har det brutt ut demonstrasjoner i hele USA. Et titalls journalister har blitt skutt, slått og arrestert av politiet.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Joakim Møllersen

— Plutselig kjenner jeg hvordan det smeller til i beinet og jeg faller sammen. Og så kommer tåregassen…

Den svenske Expressen-journalisten Nina Svanberg er én av mange journalister som har blitt skutt av amerikansk politi de siste dagene. Hun fikk en gummikule i låret.

Massive demonstrasjoner har brutt ut over hele USA og i andre land i protest mot politiets drap av George Floyd 25. mai. Den svarte mannen blei lagt i bakken av tre politimenn hvor den ene lente kneet sitt mot nakken hans i åtte minutter og 46 sekunder.

I enorme smerter lå Floyd på magen ute av stand til å puste. «I can’t breathe», jeg kan ikke puste, blei gjentatt fra den nå avdøde og sivile tilskuere ba de bevæpnede politifolkene løsne grepene, men til ingen nytte. Drapet blei filma av flere og posta, først i sosiale medier, så i nettaviser.

Demonstrasjonene har vist avsky mot politivolden i USA som disproporsjonalt rammer svarte. Politiet i USA drepte ifølge offisielle tall drøyt 1000 mennesker i 2019, hvorav 235 blei registrert som svarte (202 som ukjent). Svarte regnes for å utgjøre drøyt 12 prosent av den amerikanske befolkninga.

Mengder av bilder hvor politifolk angriper demonstranter, inkludert en video der to politibiler som kjører inn i en folkemengde, har rystet mange. En demonstrant og en politibetjent er meldt død. Det er ikke bare demonstrantene som angripes av politiet. Tallrike rapporter, bilder og videoer viser at politiet angriper reportere og kamerafolk.

Mange var sjokkerte da den mørkhudede CNN-journalist Omar Jiménez blei arrestert, etterfulgt av hans kollegaer, på direktesendt TV, i en nesten tom gate.

Verre skulle det imidlertid bli. Tydelig merkede journalister med store kameraer og vester som viste deres virke blei ikke spart for gummikuler og tåregass, men målretta skutt på.

Store medier som små blir ofre for politiets angrep. Under er det den lydmannen til den amerikanske nyhetskanalen CBS som har blitt ramma.

En lokaljournalist blei ifølge rapportene først skutt, deretter arrestert på tross av at han åpenbart ikke utgjorde noen fare eller motsa seg politiets ordre.

Flere har pekt å Donald Trumps rolle i dette da han har gjort angrep på media til en slags rutine fra før han blei valgt og har fortsatt med det fra presidentstolen. Han har kalt demonstrantene for bøller og hylla politiets opptreden under de pågående demonstrasjonene.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned