Nobelprisvinnere ber Obama ta et oppgjør med USAs bruk av tortur

Foto: Mike Licht

12 tidligere vinnere av Nobels Fredspris ber i et åpent brev Barack Obama ta et oppgjør med den amerikanske bruken av tortur.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.
Av Christian Boger

I det åpne brevet, postet på nettstedet thecommunity.com, tar tidligere fredsprisvinnere som Desmond Tutu, F.W De Klerk, Josè Ramos-Horta og Muhammad Yumus til orde for at det nå er på tide at Obama tar et oppgjør med den amerikanske torturbruken.

— Mange av oss som har skrevet dette brevet har selv sett hva tortur kan gjøre med mennesker. Derfor mener vi det å er på sin plass at Obama nå virkelig tar dette problemet på alvor og sørger for at et svart kapittel i USAs historie kan bli avsluttet, heter det i brevet.

Ser oppmuntrende tegn
Forfatterne av brevet hevder at de stadig ser flere og flere tegn som tyder på at amerikanerne er i ferd med å se hvor galt bruken av tortur mott fanger er.

— Det at president Obama åpent går ut og erkjenner at USA begår torturhandlinger er et steg på veien for å få en slutt på denne praksisen. Et annet lyspunkt er at stadig flere senatorer begynner å se på tortur som en stor feil er et annet lyspunkt. Vi tror fortsatt at de fleste amerikanere er imot en inhuman og fornedrende behandling av fanger og håper at dette snart også vil bli tilfellet hos myndighetene, skriver forfatterne.

LES OGSÅ: 10 personer som burde sittet i fengsel i stedet for Bradley Manning

Krever åpenhet

De tolv tidligere prisvinnerne avslutter det åpne brevet med å komme med krav til den amerikanske presidenten om åpenhet rundt bruken av tortur og stenging av alle amerikanske ‘torturfasiliteter’ rundt om i verden.

— Vi ber nå om at Obama gir det amerikanske folket full innsikt i omfanget av den torturen amerikanske myndigheter har bedrevet. Videre ber vi om at presidenten stenger alle amerikanske ‘tortursentre’ utenlands. Dette gjelder også fengselet på Guantanamo-basen på Cuba, avslutter prisvinnerne brevet.

De ber avslutningsvis også om at USA i framtiden overholder alle internasjonale konvensjoner når det gjelder fangebehandling og fangerettigheter under konflikter og krig.

 

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned