Lekkasjene i Labour må tvinge fram endring i våre strategier

Foto: Sophie Brown

Avsløringene om sabotasje og ønsker om at Labour skulle tape valget fra ansatte i partiet gjør at venstresida må se nytt på framtida. Vi må skape en helhetlig og samlende visjon fram mot stortingsvalget.

Alexander Stenhagen
Om Alexander Stenhagen (1 artikler)
Alexander Stenhangen er student og sekretær i Vestre Aker Arbeiderparti.

En sak som har blitt litt borte i dagens koronakrise er lekkasjen av en selvstendig rapport gjort om det britiske Labours problemer med antisemittisme og de kampene som har oppstått rundt dette. Den nyvalgte lederen Keir Starmer lovet at han skulle ta Labour tilbake til en mer samlende og forsonende politikk fremover ved å beholde mye av politikken fra Corbyn, men også kvitte seg med mange av nøkkelpersonene som utgjorde dette regimet. Det virker som hans mål over tid vil være å trekke Labour lengre og lengre til høyre i et forsøk på å vinne tilbake velgere, og fokusere på å skape mindre konflikt internt. Lekkasjen av denne 860-siders rapporten har satt kjepper i hjulene på de håpene. 

LES OGSÅ: USAs utenriksminister vil forhindre at Jeremy Corbyn blir valgt

Ville tape valget
Det har nå kommet fram at politiske rivaler av Jeremy Corbyn blant de ansatte inflaterte anklagene av antisemittisme mot partiet ved å hindre raske behandlinger av saker med grov rasisme. Det viser seg at hovedkontoret hadde et generelt problem, også før Corbyns lederskap, med å håndtere de anklagene som kom inn om trakassering og rasisme internt i partiet. Flere av dem så de politiske konsekvensene disse anklagene av antisemittisme kunne ha for partiet og lederskapet og forhindret derfor ordentlig håndtering av sakene selv i de tilfellene hvor lederens kontor aktivt jobbet for effektiv vurdering.  

Det har også kommer fram at flere ansatte i Labours hovedkontor hadde som mål om å tape valget i 2017 ved å flytte penger fra vippeseter til sikrede seter til deres egne politiske allierte på høyresiden av partiet. Vi kan lese gjennom flere Whatsapp-samtaler og annen kommunikasjon om hvordan ansatte på hovedkontoret vemmet seg over Corbyns økende popularitet og uttrykte stor glede over de målingene som viste at Labour kom til å tape valget. Det er uvisst hvorvidt dette var med på å tippe det nervepirrende valget i de konservatives favør, men det er tydelig at deres samlede innflytelse på partiet var med på å kjøre partiet inn i grøften som endte med det knusende nederlaget i desember. 

LES OGSÅ: Det norske sosialdemokrati — Den rødgrønnes alliansens vekst og fall

Veien fremover
I møte med denne lekkasjen må alle de av oss som ønsker en mer klar sosialistisk politikk revurdere våre håp og forståelse over dagens situasjon. Dette beviser en gang for alle at det å vinne flertallet eller lederskapet i et parti som Labour ikke alene er nok til å sikre en skikkelig venstreopposisjon og gjennomslag. Det virker usannsynlig at demokratiske partiledere i USA ikke har holdt på med lignende taktikker ogtasje for å bekjempe Bernie Sanders i hans to valgkampanjer. Den umiddelbare naturlige responsen er å bli kvitt alle forræderne og sabotørene i et håp om å da bedre sikre en renere sosialistisk politikk, men det kan ikke være vår langvarige strategi. Det er også viktig at vi ikke tillater vår frustrasjon over falske anklager av antisemittisme potensielt bli faktisk antisemittisme over tid. 

Den store venstresiden må alltid være en bred koalisjon av grupper og mennesker som ikke enes om alt, men som kan jobbe sammen for samfunnsreformer til fordel for de svakest stilte. Dette betyr ikke å kompromisse om våre grunnleggende verdier, men å være villig til å spille etter reglene vi enes om. Høyresiden vet at deres styrke ligger i å kunne samle seg mot venstresiden heller enn for en helhetlig visjon. Vi må over de neste årene og spesielt opp mot stortingsvalget 2021 bli bedre på å skape en slik helhetlig visjon for det Norge vi ønsker å bygge. 

Støre og Folkvord
Vi har i Norge den fordelen at vi ikke trenger å alle sammen være del av det samme partiet slik som valgsystemet tvinger fram i Storbritannia. Et parti satt sammen av mennesker som Jonas Gahr Støre og Erling Folkvord vil aldri i lengden fungere, men vi må ta kampene internt og på tvers av partiene for å sikre en mer fremtidsrettet og sosialistisk politikk. En politikk som håndterer den voksende ulikheten, som sikrer en bærekraftig framtid og fremmer fred internasjonalt. Nettopp den type politikk som Corbyn sto for og ikke fikk gjennomført på grunn av splid og hat internt på venstresiden. 

Kilder om lekkasjene:
En samlet artikkel fra en av mediene som kom med avsløringene. Sist sjekket 20/4/20
Guardian om lekkasjen Sist sjekket 20/4/20
 Rapporten i sin helhet Sist sjekket 20/4/20

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

1 kommentar på Lekkasjene i Labour må tvinge fram endring i våre strategier

  1. Du glemmer Eu problemmet og du skriver om bakatteler.Det samme problem har Norge.En venstre side som likner seg i ytenriks politik med høyreside er ikke venstre .Folk som agasjerer seg i ap er ikke interessert for de svakkeste i samfunn.De er interessert om deres stemmer.Problemet er at ap er ikke sosialistisk parti.

Kommentarfeltet er lukket.