USAs utenriksminister vil forhindre at Jeremy Corbyn blir valgt

USAs utenriksminister Mike Pompeo og Labour-leder Jeremy Corbyn. Foto: https://www.flickr.com/photos/chathamhouse/34292338920/ under lisens (CC BY 2.0)

Mike Pompeo lovet i et lukket møte at USA vil jobbe for at Jeremy Corbyn ikke velges som statsminister i Storbritannia.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Joakim Møllersen

På et møte mellom ledere for jødiske organisasjoner og USAs utenriksminister, Mike Pompeo for ei uke sia, skal Pompeo, ifølge Washington Post, ha lovet møtedeltakerne at USA vil motarbeide at lederen for Det britiske arbeiderpartiet (Labour), Jeremy Corbyn, velges til statsminister.

LES OGSÅ: Jeremy Corbyn til europeiske sosialdemokrater: Forkast nyliberalismen og skal en økonomi for arbeidsfolk

Washington Post har fått tak i lydopptak fra møtet hvor utenriksministeren lover konservative jødiske ledere en innsats mot den radikale sosialdemokraten. På spørsmål om han ville være villig til å ta i bruk tiltak mot Corbyn etter at han er valgt og eventuelt gjør livet surt for jøder i Storbritannia svarer Pompeo:

— Det er mulig at mulig at herr Corbyn kan vinne racet og blir valgt. Dere bør vite at vi ikke vil vente på at han skal gjøre slike ting for å begynne slå tilbake. Vi vil gjøre vårt aller beste.

Hovedstadsavisa forteller at salen brøyt ut i entusiastisk applaus, hvorpå han fortsatte:

— Det er for risikabelt og for viktig og for vanskelig når det allerede har skjedd.

LES OGSÅ: FN-rapport: 189 palestinere i fredelige protester drept av Israel — Corbyn vil svare med våpenembargo

Mike Pompeo blei først utnevnt til CIA-direktør kort tid etter at Donald Trump hadde blitt president. Fra april i fjor har han vært USAs utenriksminister.

USA har under Trump aktivt støtta et kuppforsøk mot Nicolás Maduro i Venezuela med sanksjoner mange mener er ulovlige. Lignende saksjoner brukes for å velte styresmaktene i Iran. Anerkjente amerikanske økonomer har beregna at sanksjonene mot Venezuela har tatt livet av over 40.000 mennesker.

Også i Europa har USA tidligere blanda seg inn i valg for å fremme sine kandidater og ødelegge for venstresida. Det skjedde blant annet i etterkant av Sovjets fall da de bidro til at Boris Jeltsin blei valgt og i tiårene etter andre verdenskrig da de ønsket å holde kommunister fra makta, blant annet i Italia.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned